Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca anuntul ministrului Justitiei in ceea ce priveste continuarea mandatului Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA este "unul firesc" si "desemnarea oficiala va fi fireasca", scrie Agerpres.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"Este un anunt firesc, l-a si argumentat ministrul Justitiei. Propunerea este fireasca si desemnarea oficiala va fi fireasca", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

In opinia sa, reinvestirea Codrutei Kovesi este una din actiunile care "continua intarirea statului de drept in Romania".

"Este nevoie ca in Romania sa existe un stat de drept puternic, pentru ca este unul dintre pilonii de stabilitate pentru aceasta tara, pe langa alti piloni care sunt din alte domenii, aparare, economic, chiar si administrativ. Statul de drept este un pilon important pentru stabilitatea de care avem mare nevoie in aceasta perioada", a afirmat Dragnea.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat ca legea prevede posibilitatea reinvestirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA si ca se gandeste ca "e absolut logic" sa reinvesteasca pe cineva care a avut rezultate cuantificabile.

Liviu Dragnea: Nu vad de ce ministrul Justitiei este preocupat de pragul electoral

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat luni ca pragul electoral nu intra in competentele Ministerului Justitiei si nu intelege ce competente are Raluca Pruna pe acest subiect.

"Nu am inteles ce competenta are doamna Pruna pe subiectul asta. Eu stiu ca prim-ministrul a spus ca Guvernul pe care il conduce nu se va implica in legislatia electorala, a spus-o foarte clar si foarte ferm. Nu vad de ce ministrul Justitiei este preocupat de pragul electoral, nu intra in competentele Ministerului Justitiei. Daca si-a dat parerea ca persoana fizica este altceva, nu am de ce sa comentez", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

El a fost intrebat ce parere are despre opinia ministrului Justitiei cu privire la reducerea pragului electoral.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat in urma cu cateva zile, in cadrul unei dezbateri publice, ca "Nu este serioasa adoptarea unei legislatii privind partidele mici daca in realitate acestea nu au acces in viata politica. Sunt de acord, si ca ministru si ca cetatean, ca, asa cum stau lucrurile acum, este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coalitie, s-a vorbit aici de coalitii, sa acceada in viata politica, cel putin in alegerile locale". Ea a adaugat ca are si o propunere care ar ajuta partidele mici: "Pragul electoral trebuie scazut".

Liviu Dragnea despre posibile candidaturi comune PSD-ALDE: Am avut discutii; suntem aproape de o solutie

Presedintele PSD a mai declarat luni ca a avut discutii cu cei din conducerea ALDE referitoare la posibile candidaturi comune la alegerile locale, dar a precizat ca nu s-a conturat o solutie.

"Noi am am ai avut discutii cu ALDE, recunosc, mai multe discutii, suntem destul de aproape de a contura o solutie comuna, nu e finalizata discutia. Nu am inchis usa UNPR, daca dumnealor au luat decizia sa mearga singuri la alegerile pentru Bucuresti, acel protocol nu obliga, doar da posibilitatea sa se faca aliante oriunde in tara", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca nu exista reticente din partea social-democratilor din teritoriu in ceea ce priveste incheierea de aliante cu progresistii, exista doar "dorinta fireasca de a adopta masuri sau de a realiza colaborari si eventual aliante care sa fie eficiente pentru alegeri".

Liviu Dragnea a precizat ca liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu nu i-a spus niciodata ca nu ar vrea aliante comune cu organizatiile PSD si UNPR.

In context, el a aratat ca au inceput "sa vina" rezultatele sondajelor comandate de partid, adaugand ca in continuare se fac cercetari atat pe Bucuresti cat si pe alte localitati din tara. "Nu pot sa spun foarte multe din bucatarie. Se realizeaza sondaje in continuare, nu numai in Bucuresti, si focus-grupuri si tot felul de cercetari sociologice. Vrem sa mergem la Bucuresti cu un pachet integrat, care sa insemne un program de guvernare locala pentru Bucuresti si cu o echipa bine sudata si integrata de candidati, primarul Capitalei si primarii de sectoare", a explicat el.

Dragnea a mai spus ca Tariceanu si Victor Ponta nu doresc sa candideze la alegerile locale si nu au fost masurati in sondaje.

Liviu Dragnea: Nu stiu daca parlamentarii se pot concentra sa modifice legi electorale care se aplica dupa 2016

Liviu Dragnea a mai declarat luni ca nu are "nicio problema" cu prelungirea mandatului Comisiei pentru cod electoral, asa cum au cerut liberalii, dar a adaugat ca nu stie daca in acest an parlamentarii se mai pot concentra sa modifice legi care intra in vigoare dupa anul 2016.

"Nu avem nicio problema (cu prelungirea mandatului comisiei - n.r.). Din cate stiu eu, despre acea comisie liberalii spuneau acum ceva timp ca nu mai exista. E usor sa ne acuze pe noi, le sta in obicei. Din cate imi aduc aminte, ei au parasit presedintia comisiei si eu mi-am asumat politic ca vom desemna un presedinte la comisie si mi-am asumat politic si termenul de doua saptamani pentru votul prin corespondenta, care s-a si intamplat. Noi nu avem nimic impotriva pentru asta. Nu stiu daca acum, in acest an, parlamentarii se mai pot concentra pentru o comisie de cod electoral ca sa modifice legi electorale care sa intre in vigoare dupa anul 2016", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a completat ca PSD sustine in continuare introducerea votului prin corespondenta la alegerile pentru presedinte, dar un astfel de proiect de lege ar trebui adoptat cu mai mult de un an inainte de alegerile parlamentare.

Liberalii au anuntat ca vor cere conducerii Parlamentului prelungirea mandatului Comisiei de cod electoral si procedura de urgenta pentru legea cotelor de gen, dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora si votul prin corespondenta la prezidentiale.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus ca nu a primit un punct de vedere din partea Guvernului pe marginea votului in doua tururi la alegerile locale, punctand ca PNL nu va renunta la actiunea de contestare in contencios-administrativ.