Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a cerut chestorilor de sedinta, miercuri, sa blocheze usile de la plenul Camera Deputatilor, pentru a se trece la votul nominal asupra suspendarii procedurii votului electronic. Aceasta procedura a fost reclamata de Liviu Dragnea, care a constatat nereguli saptamana trecuta, cand asa-numita sa "lege a defaimarii" nu a strans suficiente voturi pentru a fi aprobata.

Camera Deputatilor a intocmit ulterior un raport tehnic privind neregulile la sistemul de vot electronic.

Zgonea, presedinte executiv al PSD a declarat miercuri ca raportul rezultat in urma anchetei administrative nu ii da dreptate lui Dragnea, cel care acuza o interventie "criminala" asupra sistemului electronic de vot.

In urma votului de saptamana trecuta, PSD a cerut ancheta administrativa in Camera Deputatilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. In concluziile raportului se arata ca sistemul nu ar fi avut nicio problema, dar Biroul Permanent a cerut suspendarea acestuia.

"In urma analizei acestui raport, Biroul Permanent a concluzionat ca nu exista nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni in modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei. Toti membrii Biroului Permanent au fost de acord cu acest lucru", a declarat Valeriu Zgonea.

"O sa rog cei doi chestori ai Camerei Deputatilor sa blocheze cele doua usi si facem ca in Parlamentul britanic, daca nu ne place altfel", a spus Zgonea, citat de Mediafax. Usile insa nu au fost inchise, transmite Agerpres.

S-a votat apoi nominal - fiecare deputat in parte a fost strigat si s-a pronuntat prin "Da" sau "nu" - ca procedura de vot electronic sa nu mai fie folosita timp de o saptamana.

"De azi inainte, secretarii sunt responsabili pentru numararea celor care sunt prezenti in sala. Termen avem o saptamana, liderii grupurilor parlamentare cu membrii Comisiei pentru regulament trebuie sa vina miercurea viitoare in Biroul permanent cu un plan de masuri clar, completari, modificarea Regulamentului, verificari ale acestei proceduri electronice, clare, transparente, sa nu mai existe nicio problema si cei care sunt in sala si introduc cartela, acei oameni sa voteze", a spus Zgonea.

Ulterior, deputatii au votat sa se reia votul pe legile de saptamana trecuta, in numar de opt, intre care se numara si "legea tolerantei" a lui Dragnea, desi liderul PSD a declarat ca vrea ca legea sa fie retrimisa la comisiile de specialitate.

Reluarea acestui vot va avea loc in sesiunea de azi, de la ora 14.00.

Deputatii PNL si Miscarea Populara au parasit sala la acest vot.

Liviu Dragnea afirma saptamana trecuta ca "o mana criminala" a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca Legea defaimarii sa nu treaca. "Reiese foarte clar ca este vorba de 301 cartele, dupa listeningul depus, dar cineva a pus, cu mana, ca sa folosesc expresia aceasta, 315 prezenti. Diferenta de 14 nu exista nici ca nume, nici ca si cartele introduse (...) Cineva, o mana criminala, a pus acolo nu 301, ci 315", preciza Dragnea, dupa vot, potrivit Mediafax.

Legea lui Dragnea, cunoscuta ca "legea defaimarii", a starnit controverse, insa in final a fost modificata substantial de catre initiator. Astfel, conceptul de "defaimare sociala" a fost eliminat cu totul, la fel si sanctiunile si amenzile. Dragnea a dorit modificarea titlului legii, care se va numi "Legea privind asigurarea tolerantei fata de diferentele de grup".

Dragnea a pus pe seama sistemului electronic problemele legate de decizia finala in cazul Legii Defaimarii. "Din cauza acestui sistem o lege trece sau pica" a spus el, precizand ca, se pare, ca deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. "Nu vreau ca aceasta lege sa fie votata prin asa zise incalcari ale regulamentului", a mai spus Dragnea.

El i-a rugat pe cei din prezidiu sa constate ca legea a picat si a precizat ca va reinitia proiectul si se va ocupa personal ca atunci cand se voteaza, sa voteze oamenii, nu cartelele.