Ludovic Orban, propus luni de PNL candidat la Primaria Capitalei, in locul lui Cristian Busoi, se afla in fata celei de-a doua candidaturi la functia de primar al Bucurestiului, dupa cea din 2008, cand s-a clasat pe locul al patrulea, dupa Sorin Oprescu (candidat independent), Vasile Blaga (PDL) si Cristian Diaconescu (PSD). In prezent prim-vicepresedinte al PNL, Orban a candidat de mai multe ori, fara succes, si la functia de presedinte al partidului. Membru PNL inca de la inceputul anilor '90, Orban a alternat perioadele in care a facut parte din conducerea formatiunii cu cele in care s-a aflat in conflict cu superiorii din partid. Cel mai mare scandal din cariera sa politica de peste 20 de ani este legat de accidentul rutier in care a fost implicat in anul 2007, cand era ministru al Transporturilor in Guvernul Tariceanu. El a fost acuzat atunci ca a lovit usor cu autoturismul o tanara de 14 ani pe o trecere de pietoni din Capitala si nu a oprit la locul accidentului, prezentandu-se la Politie dupa aproape 30 de ore, dupa ce incidentul aparuse in presa. Ludovic Orban a iesit in evidenta si prin filmuletele in care apare pe internet cantand si dansand la petreceri - de la evenimente organizate de partid, pana la restaurante si cluburi.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

Chiar daca, pana astazi, Cristian Busoi era vazut ca favorit pentru a fi desemnat candidatul PNL, Ludovic Orban se inscrisese in cursa interna din partid alaturi de Busoi, Costica Canacheu si Petre Roman.

''S-a hotarat sa fie eu candidatul. (...) In spatele candidaturii mele se afla o viata de munca in slujba comunitatii. Sunt pregatit sa parcurg pasii urmatori - votul in conducerea PNL Bucuresti si validarea in Biroul Politic National al PNL. (...) M-am inscris in cursa pentru Primaria Capitalei (...) pentru ca Bucurestiul are nevoie de o persoana cu viziune'', a declarat luni Ludovic Orban.

  • Inceputurile in politica

Nascut pe 25 mai 1963, la Brasov, intr-o familie multietnica (mama romanca si tata de etnie maghiara), Ludovic Orban este de profesie inginer (a absolvit cursurile Facultatii de Tehnologia Constructiilor de Masini din cadrul Universitatii Brasov, apoi a urmat studii postuniversitare la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative).

Ludovic Orban este casatorit, are un copil, Tudor, si este fratele mai mic al lui Leonard Orban, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, fost comisar european pentru multilingvism si fost ministru al Afacerilor Europene.

Liberalul vorbeste limbile engleza si franceza (fluent) si limbile germana si maghiara (notiuni de baza) si spune despre el ca are ca hobby-uri sahul, bridge-ul si cantatul la chitara.

Ludovic Orban a intrat in politica in anul 1992, ca membru al PNL-AT (PNL - Aripa Tanara), devenit ulterior PL '93. El a fost ales membru in Comitetul Director PL '93 (in perioada 1993-1997) si a fost ales din partea acestui partid consilier local in Consiliul Sectorului 3 Bucuresti (1992-1996) si consilier local in Consiliul Sectorului 1 Bucuresti (1996-1997), demisionand din aceasta ultima functie in anul 1997.

  • Viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor, deputat si candidat la sefia PNL

Dupa fuziunea PL'93 cu PNL, Orban devine membru in Consiliul National al PNL (din aprilie 1998), membru al Biroului Permanent Central al PNL (februarie 2001 - august 2002), presedintele Comisiei de Administratie Publica a PNL (din noiembrie 2002) si presedintele al PNL Bucuresti (din 2002 pana in 2008). In martie 2009 este ales pentru prima data prim-vicepresedinte al PNL, dupa ce a intentionat, initial, sa candideze la functia de presedinte al partidului, dar s-a retras in favoarea lui Crin Antonescu. In martie 2010 el a candidat la sefia partidului, pierzand in fata lui Crin Antonescu.

Din noiembrie 2008 este deputat liberal de Bucuresti, dupa ce anterior a fost viceprimar general al Municipiului Bucuresti (2004 -2007), in mandatul de primar al lui Adriean Videanu, si ministru al Transporturilor in Guvernul Tariceanu II (aprilie 2007 - decembrie 2008).

  • Cel mai mare scandal: accidentul auto din timpul mandatului de ministru

De perioada in care a fost ministru al Transporturilor se leaga cel mai mare scandal din cariera politica a lui Ludovic Orban: in decembrie 2007 el a fost implicat intr-un accident de circulatie pe Soseaua Cotroceni din Capitala, autoturismul pe care il conducea ciocnindu-se cu un Matiz. Presa a relatat ca Orban, aflat la volan, a acrosat usor si o tanara de 14 ani, pe trecerea de pietoni. Liberalul a parasit locul accidentului, pe care l-a declarat in cele din urma la politie cu o intarziere de 5 ore fata de limita legala de 24 de ore. Orban s-a ales cu permisul suspendat in urma incidentului, dar nu si cu inceperea urmaririi penale pe numele sau, deoarece tanara pe care a acrosat-o cu masina nu a necesitat mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale.

Ludovic Orban a fost implicat intr-un al doilea accident rutier in ianuarie 2015, cand s-a rastunat cu masina pe care o conducea pe marginea soselei, la iesirea din localitatea ieseana Sarca, dupa ce a pierdut controlul volanului intr-o curba. Liberalul a scapat nevatamat din accident.

Tot la capitolul controverse, presa a scris despre apropierea dintre Ludovic Orban, ca si a altor liberali, de fostul oligarh Dinu Patriciu, cunoscut pentru implicarea in viata politica prin sponsorizarea unor politicieni.

In iunie 2008, Ludovic Orban a candidat pentru prima oara, din partea PNL, la functia de primar general al Capitalei. S-a bucurat de aprecieri chiar si din partea adversarilor politici, spunandu-se ca a avut cel mai bun program pentru Bucuresti, insa nu a trecut de primul tur al alegerilor, clasandu-se pe locul al patrulea in primul tur dupa Sorin Oprescu (candidat independent), Vasile Blaga (PDL) si Cristian Diaconescu (PSD).

Un an mai tarziu, Orban, deputat PNL, candideaza fara succes la alegerile europarlamentare din luna iunie, iar in octombrie 2009 este ales vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Dupa o incercare nereusita de a deveni presedinte al PNL in 2010, presa a scris, la finalul anului 2014, dupa alegerea lui Klaus Iohannis presedinte al Romaniei, ca Ludovic Orban si Teodor Atanasiu erau favoritii la sefia PNL. In cele din urma, Teodor Atanasiu s-a retras din cursa pentru a o sustine pe Alina Gorghiu, care era favorita lui Klaus Iohannis, si care a devenit noul presedinte al PNL. Ludovic Orban a fost nevoit sa se multumeasca cu functia de prim-vicepresedinte al partidului.

  • Reclamat la DNA de Guvernul Ponta

In aprilie 2015, Guvernul, condus pe atunci de Victor Ponta, a anuntat ca urmeaza sa sesizeze DNA in legatura cu incalcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengesti-Sebes ("Transalpina") cu firma Romstrade, sustinand ca proiectul a fost promovat de fostii ministri PNL Ludovic Orban si Varujan Vosganian si a generat pagube de peste 388 milioane lei.

Firma Romstrade era condusa si atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat in prezent pentru fapte de coruptie in legatura cu acest contract.

Intr-o nota redactata de catre Corpul de Control al premierului, inspectorii aratau ca Ludovic Orban, atunci ministru al Transporturilor, ar fi fost cel care in 2008 a dispus executarea lucrarilor in sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui imprumut contractat de constructor de la o institutie de credit, care sa fie rambursat ulterior de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finantare, ceea ce a generat o paguba de 388,7 milioane lei.

Inspectorii Corpului de Control au sustinut ca Ludovic Orban a promovat in Guvern o hotarare avand ca scop finantarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, desi nu a avut avizul Ministerului Economiei si Finantelor, a fost contrasemnata, pentru ministrul Transporturilor, de catre secretarul de stat Septimiu Buzasu si de ministrul de atunci al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

DNA nu a anuntat anchetarea lui Ludovic Orban in acest dosar.

Intrebat, luni, la anuntarea candidaturii sale la Primarie, daca se asteapta sa aiba probleme cu DNA, liberalul le-a raspuns jurnalistilor ca "Ocup functii publice incepand din 1998, am ocupat functii de secretar general, secretar de stat, presedinte de agentie, viceprimar general, ministru, vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Nu am fost niciodata subiectul nu al unei anchete, ci al unei suspiciuni legate de fapte de coruptie. Sunt un om corect, un om care a respectat legea cu strictete in exercitarea mandatelor pe care le-a avut, un om pe care toti cei care au lucrat cu mine stiu ca am pus in primul plan interesele publice, legea si tot ceea ce inseamna obiectivele functiilor publice pe care le-am detinut. Ca atare nu cred ca ar putea cineva acum sa mai inventeze cine stie ce chestiune legata de DNA."

  • Pasionat de cantat la chitara si dansat la petreceri

Politicianul liberal se declara, chiar in CV-ul sau, ca are ca hoby-uri sahul, bridge-ul si cantatul la chitara.

Ludovic Orban este cunoscut pentru filmuletele in care a aparut pe internet, de-a lungul timpului, cantand sau dansand la petreceri - de la evenimente organizate de partid, pana la reustaurante si cluburi.