Parlamentari ai UDMR propun, intr-un proiect de lege depus la Senat, sa fie scutite de taxe si impozite cladirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, scrie Agerpres.

Initiatorii proiectului sunt 28 de parlamentari UDMR, dar si cativa de la alte partide, cum ar fi Madalin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Minca, Ioan Tamaian si Traian Dobrinescu, care propun modificarea Codului fiscal in acest sens.

Potrivit prevederilor actuale, este lasata la latitudinea consiliilor locale decizia de a scuti aceste cladiri si terenuri aferente de impozite si taxe.

Initiatorii sunt de parere ca prevederile noului Cod fiscal incalca principiul protejarii si conservarii monumentelor istorice si dispare ideea ca monumentele istorice reprezinta valori de interes general.

"A lasa la latitudinea autoritatilor publice locale decizia de a impozita sau nu aceste cladiri (...) inseamna deschiderea caii spre distrugerea lor, deschizand calea libera inlocuirii lor cu unele noi. Astfel, va disparea o valoare imensa si nerecuperabila a acestei tari", au apreciat initiatorii, in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit initiativei legislative, cladirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice, precum si terenurile aferente, vor fi incluse in categoria celor scutite de taxe si impozite.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie si se afla in consultare publica la Senat.