Deputatul independent Daniel Oajdea propune, printr-un proiect legislativ depus la Camera Deputatilor, ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa fie finantata de la bugetul de stat si nu autofinantata cum este prezent, iar salariile celor din conducerea ASF sa fie stabilite de Parlament si sa nu depaseasca nivelul indemnizatiilor primite de parlamentari.

De asemenea, bugetul de venituri si cheltuieli va fi aprobat de catre Parlament, nu de catre Consiliul ASF cum se intampla in prezent.

Cum motiveaza Oajdea proiectul sau:

"Prevederea legislativa prin care ASF, institutie de interes public, se finanteaza din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor pe care le autorizeaza, reglementeaza si supravegheaza este incorecta. Creeaza un conflict intre obiectivul declarat si tendinta legitima (in aceste conditii) de a creste veniturile proprii (care reprezinta bugetul ASF). De aceea, veniturile ASF nu trebuie sa aiba legatura cu sumele colectata prin efectul legii. Aceste taxe trebuie sa mearga direct catre bugetul de stat, iar membrii si angajatii ASF sa fie remunerati dupa importanta muncii, la fel ca ceilati bugetari. Astfel, am evita aceasta inechitate salariala intre specialistii aceleeasi categorii profesionale.

Intr-o tara ca Romania, care are zeci de mii de specialisti care lucreaza pe salarii de zeci de ori mai mici, este suspect ca au fost angajate in fruntea ASF tocmai rudele celor aflati in functii de decizie ale statului. Argumentul ca acesti specialisti trebuie platiti cu sume atat de mari pentru a nu pleca din aceste functii este cu atat mai jignitor pentru ceilalti zeci de mii de specialisti din Romania care lucreaza pe salarii mult mai mici.

Amintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara se numara printre institutiile de interes public din tara cu cei mai bine platiti angajati, cu salarii uriase de ordinul zecilor de mii de euro. Cu toate acestea conducerea anunta noi cresteri salariale."