ALDE solicita prezenta premierului Dacian Ciolos in Parlament "pentru a ne prezenta care au fost criteriile in desemnarea noilor prefecti", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri. Copresedintele ALDE Daniel Constantin acuza guvernul ca a numit prefecti care sunt de fapt "oameni ai PNL" si considera ca Ciolos pune astfel Romania "in fata unei noi crize politice".

"Avand in vedere ca in locul unora dintre prefectii inlocuiti de prim-ministrul Dacian Ciolos au fost numite persoane apropiate de Partidul National Liberal, ba chiar fosti membri de partid, ori despre care exista informatii publice ca ar fi urmat sa candideze din partea PNL la alegerile locale din 2016, ALDE dezaproba demersul actualului Guvern de pe urma caruia beneficiaza anumiti actori politici. De asemenea, Alianta Liberalilor si Democratilor ii va solicita premierului Dacian Ciolos sa prezinte in fata Parlamentului care au fost criteriile in procesul de selectie al noilor prefecti. Desi, in mod repetat, membrii cabinetului Ciolos ne-au promis ca vor numi in functii doar specialisti, fara niciun fel de apartenenta politica, vedem ca promisiunile au fost brusc uitate, ajungand in sa fie numiti prefecti membri de partid sau persoane foarte apropiate de PNL" se mai arata in comunicat.

Constantin afirma ca liderul PNL Alina Gorghiu "sustinea in luna octombrie a anului trecut ca domnul Daniel Olteanu ar putea fi un candidat al PNL foarte bun pentru Primaria Barlad. Acum, il vedem prefect pe acelasi domn Daniel Olteanu. La Iasi, Marian Grigoras, cel care a reprezentat PNL in Biroul Electoral Judetean in nenumarate randuri, a fost numit prefect in acest important judet al Moldovei. La Botosani, aceeasi situatie: Dan Nechifor, cel care era propus de PNL pentru pozitia de prefect in luna decembrie, acum a fost numit in functia dorita, evident de catre Guvernul Ciolos. La Arges, noul reprezentant al Guvernului in teritoriu este Cristian Soare, aceeasi persoana care ne anunta public, in 2014, ca 'in mod categoric' se va alatura PNL. Ba mai mult, premierul Dacian Ciolos, alaturi de ministrul Sanatatii Patriciu Achimas Cadariu vor merge astazi in Arges sa il instaleze pe Cristian Soare - persoana care nu si-a ascuns niciodata simpatiile si apartenenta politica - in pozitia de prefect."

Guvernul a decis in sedinta de joi incetarea mandatului si numirea in functie pentru 9 posturi de prefect, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Guvernului Dan Suciu. Acesta a precizat ca aceste inlocuiri reprezinta doar o prima etapa a unui proces care va continua, probabil, saptamana viitoare.

"Aceste schimbari de prefecti sunt doar o prima etapa, va mai urma o etapa, probabil saptamana viitoare. Suntem in proces de evaluare a candidatilor pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor si a competentelor pe care persoanele indreptatite le pot avea. Guvernul evalueaza performantele acestora, dar tine cont si de faptul daca au calificarea necesara, au condus unitati administrative sau au acest grad de inspector guvernamental", a spus purtatorul de cuvant la finalul sedintei de guvern, potrivit Agerpres.