Comisia pentru Cultura si Media a Senatului "condamna ferm actiunile in forta ale functionarilor ANAF fata de Antena Group", pe care le considera "o intimidare" si cere Guvernului sa adopte in regim de urgenta "masuri administrative corecte care sa asigure functionarea celor cinci posturi de televiziune". Comisia de Cultura "condamna ferm actiunile in forta ale functionarilor ANAF care, intr-o formula supradimensionata, au invadat sediile de televiziune si au solicitat persoanelor prezente, jurnalisti si invitati, sa se legitimeze. Este un act de intimidare exercitat de catre o institutie a statului, incompatibil cu regulile de baza ale democratiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Cultura.

ANAF, la Antena 3Foto: captura Antena 3

"Membrii Comisiei pentru Cultura si Media a Senatului exprima ingrijorarea profunda in legatura cu modul de rezolvare a situatiei critice in care televiziunile grupului Intact au fost puse de catre o institutie a statului si cere Guvernului Romaniei adoptarea in regim de urgenta a masurilor administrative corecte, apte sa asigure celor cinci posturi de televiziune din cadrul grupului Intact posibilitatea unei functionari normale menite sa raspunda pe deplin nivelului ridicat de interes pe care opinia publica din Romania il manifesta pentru aceasta institutie media", se arata in comunicat.

"Este un act de intimidare exercitat de catre o institutie a statului, incompatibil cu regulile de baza ale democratiei. Actiunea ANAF poate genera ca, prin mijloace administrative discriminatorii, sa fie induse modificari ale ratingului de audienta, cu implicatii in ceea ce priveste pozitia pe piata de publicitate, printr-un act grosolan de manipulare a opiniei publice, care nu are nimic de-a face cu aplicarea legii sau cu actul de guvernare", sustin membrii Comisiei de Cultura.

De asemenea, membrii Comisiei subliniaza ca au analizat "consecintele foarte grave pe care interventia abuziva a ANAF, la cinci sedii de televiziune ale grupului Intact, le poate avea pentru libertatea presei din Romania, garantata prin Constitutie". "Intr-o societate democratica, institutiile publice nu trebuie sa actioneze intr-o maniera care sa nasca indoieli cu privire la respectarea normelor statului de drept, nici din neglijenta actiunii, nici cu intentie. O posibila intrerupere a emisiei, cauzata de decizia de evacuare a cladirilor, ar constitui o limitare nepermisa a libertatii de exprimare a institutiilor de presa din Romania si a dreptului cetatenilor la libera informare."

"Abuzul ANAF vizeaza un trust de presa care ocupa o pozitie de lider pe piata audiovizuala din Romania si care, ca persoana juridica, nu are restante financiare catre stat. Este, in acelasi timp, distorsionata competitia deschisa dintre institutiile media, competitia fiind cea care, in mod normal, asigura varietatea si echilibrul surselor de informare pentru opinia publica. Pozitionarea furnizorilor de servicii media trebuie sa aiba la baza audienta reala, profesionalismul si independenta editoriala si nu protejarea fortata a unor interese economice", se mai arata in comunicat.

Comisia pentru Cultura si Media din Senat ii are ca membri pe: Georgica Severin (PSD, presedintele comisiei), Emil-Marius Pascan (PNL, vicepresedintele comisiei), Tudor Barbu (PNL, secretar al comisiei), Daniel Cristian Florian (PNL, membru), Doina-Anca Tudor (PNL, membru), Laszlo Attila (UDMR, membru), Varujan Vosganian (LC-ALDE, membru), Gabriela Firea (PSD, membru), Mihai-Ciprian Rogojan (UNPR, membru), Gabriela Cretu (PSD, membru) si Cristian-Sorin Dumitrescu (PSD, membru).