Deputatii au inceput miecuri votul secret cu bile asupra cererilor DNA de retinere si arestare pe numele deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, pe care insa nu au reusit sa il si termine, intrucat pana s-a ajuns la ultimul vot mare parte dintre deputati au plecat asa ca sedinta a trebuit suspendata din lipsa de cvorum. Dupa ce l-au salvat pe Madalin Voicu de la retinere si arestare preventiva, deputatii au apucat doar sa incuviinteze retinerea lui Paun, intrucat la votul care s-a dat separat pentru cererea de arestare preventiva au mai fost doar 178, adica mai putin decat jumatate plus unu din cati deputati sunt in total.

Madalin Voicu si Nicolae PaunFoto: Agerpres
  • Au fost patru voturi, existand un proiect de hotarare pentru fiecare capat de cerere. S-a votat astfel: incuviintarea retinerii lui Madalin Voicu, incuviintarea arestarii preventive a lui Voicu, incuviintarea retinerii lui Paun, incuviintarea arestarii preventive a lui Paun.
  • Procedura de vot: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra - vot pentru, bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba - vot impotriva, ambele bile in urna neagra - vot anulat.

UPDATE Votul pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Nicolae Paun se va da miercurea viitoare, a decis biroul permanent al Camerei.

16:47: Votul pentru incuviintarea arestarii preventive se amana, intrucat in sala au fost prezenti doar 178 de deputati si este necesar un cvorum de 191.

Potrivit regulamentului, votul in plen trebuie dat in termen de cinci zile de redactarea raportului in comisia juridica.

Mai exact, acesta prevede astfel:

(4) Proiectul de hotărâre privind aprobarea cererii ministrului justiţiei se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la depunerea raportului, cu respectarea prevederilor art. 67 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

16.11: A inceput ultimul vot al zilei: incuviintarea arestarii preventive.

16.09: Deputatii au incuviintat cererea de retinere a lui Paun: 128 voturi "pentru", 78 "impotriva".

15.49: S-a incheiat votul. Amintim ca este nevoie ca in sala sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din numarul total al deputatilor, adica 191, pentru a fi valid votul. Au fos prezenti 235 deputati.

15.13: A inceput al treilea vot, pentru incuviintarea retinerii lui Nicolae Paun.

15.07: Deputatii l-au salvat pe Madalin Voicu si de eventuala arestare preventiva. Au fost 158 voturi "impotriva" si 103 "pentru".

"Am promis ca nu mai vorbesc despre acest caz si, in general, nu mai vorbesc despre Justitie in public. Voi nu vreti sa ma intelegeti. Nu stiti prin ce am trecut eu si atunci probabil ca voi facandu-va meseria credeti ca am cum sa va umplu spatiul. Va multumesc mult. Va rog sa ma intelegeti", a spus Madalin Voicu dupa vot.

El a afirmat ca nu a vorbit cu Nicolae Paun. "Nu am vorbit, nu m-a cautat", a adaugat Voicu.

*Dragnea, intrebat daca Voicu a fost salvat pentru ca este simpatizat de colegi: "Astazi, de dimineata, discutand cu unii colegi de-ai vostri la Senat, chiar asta mi-au spus ca, din ce au simtit, din ce au vorbit cu colegii mei, a existat o oarecare simpatie si se pare ca asta a contat", a spus presedintele PSD. "Nu poate fi sanctionata, chiar nu poate fi sanctionata si nu exista un vot cu nume si prenume totusi".

14.58: S-a incheiat si al doilea vot.

14.25: Incepe votul pentru cererea de arestare preventiva a lui Voicu. Este prezent si Victor Ponta, care a votat.

14.20: Rezultat: 170 voturi "impotriva" si 116 "pentru". Cererea de retinere a lui Madalin Voicu a fost respinsa.

14.12: S-a incheiat primul vot, pentru retinerea lui Voicu. Dupa ce se anunta rezultatul acestui vot se trece la urmatorul, pentru arestarea preventiva.

***

Voicu si-a rugat, miercuri, colegii sa nu incuviinteze retinerea si arestarea sa pentru ca va fi o "umilinta ingrozitoare", el adaugand ca este un "om cinstit", pe care, daca l-ar da afara nevasata din casa, ar trebui sa isi puna un cort in curtea Parlamentului. ￯

Pe de alta parte, Paun nu a fost prezent in plen.

Citeste si: STENOGRAME DNA Nicolae Paun: Sa moara copiii mei, cand ies afara, daca nu dau doua cutite in gat la procurori si ma p.. pe ei

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut miercuri sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata. Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.