Premierul Dacian Ciolos a dat mesaje contradictorii la sedinta Senatului unde a fost convocat de urgenta de seful institutiei, Calin Popescu Tariceanu. Ciolos a avut doua luari de cuvint. In prima a spus ca ANAF a actionat legal, explicand procedura legala urmata. In cea de-a doua cuvantare, premierul a condamnat modul in care a actionat ANAF. Intre cele doua discursuri, premierul a ascultat luarile de pozitie ale senatorilor, care au condamnat in corpore asa-zisul atac asupra Antenei 3.

Dacian Ciolos, in ParlamentFoto: Hotnews

Mai mult, senatoarea Cristiana Anghel si senatorul Serban Nicolae i-au cerut demisia lui Ciolos. Cristian Anghel (fosta grevista a foamei promovata insistent in 2012 de Antena 3) l-a jignit pe premier, motiv pentru care Tariceanu a cerut evazuarea sa din sala (Vezi aici mai multe detalii).

Ciolos a spus ca intentia ANAF nu este de a inchide televiziunile din grupul Intact, ci de a valorifica prin vanzare, conform legii, sediile confiscate in urma unei decizii judecatoresti definitive.

"Si eu imi doresc ca Antenele sa continue sa emita, din respect pentru dreptul la libera exprimare, din respect pentru cei care aleg sa vizioneze orice televiziune. In masura in care legea ne va permite vom cauta solutii pentru a nu impiedica acest lucru", a mai spus Dacian Ciolos.

13.17: Sedinta a fost incheiata.

13.05: Dacian Ciolos le raspunde senatorilor:

"Am venit de buna credinta, cu tot respectul, fara nicio urma de ironie in nimic din ce am declarat. Astazi la amiaza am programata o intalnrie cu dl presedinte Timofti, am ramas pana la capat. (aplauze)

Cu la fel de buna credinta am tratat si tratez si acest caz, luand in considerare si litera si spiritul legii.

Dar pemiteti-mi sa o fac intr-un mod lucid, clar, fara emotie, pentru a gasi solutiile cele mai bune care sa se inscrie in limitele legilor pe care dvs le puteti modifica atunci cand considerati.

Mi-ati sugerat sa modificam prin OUG anumite legi. Dl Teodorovici a facut-o, acea ordonanata a fost declarata neconstitutionala. Nu imi cereti sa repet aceeasi greseala care a fost taxata de Curtea Constitutionala.

Cautam in continuare solutiile dar trebuie facute in limitele legii.

Vreau sa separ modul in care a actionat ANAF, pe care l-am condamnat si i-am atras atentia sefului interimar al ANAF, ca aceste reflexe trebuie sa dispara din toate institutiile care lucreaza cu cetatenii. E vorba in primul rand de respect. Nu voi accepta din partea niciunei institutiii astfel de comportamente.

Dar una e modul in care au actionat si un alt lucru este substanta si fondul pe care ANAF a actionat. Nu pentru a apara cu orice pret o institutie, am precizat ca nu era cazul sa fiu informat atunci cand o institutie respecta legea.

In ce priveste sesizarile facute de Antene catre ANAF, unele au fost facute si anul trecut, cand ministru al Finantelor era dl. Eugen Teodorovici. Nu s-a raspuns nici atunci.

Termenul de cinci zile: este vorba de o evacuare voluntara. Asta nu inseamna ca cei care sunt acolo vor fi evacuati cu forta. Au dreptul sa conteste. Nu se pune problema ca fizic in termen de cinci zile sa paraseasca sediul.

Aceeasi lege prevede ca un imobil care a fost confiscat poate fi valorificat de Stat doar prin vanzare. Deci e o lege. Legile pot fi modificate de Parlament daca considera ca nu e buna

Tariceanu cere ca Anghel sa fie scoasa din sala pentru ca tipa si intrerupe discursul. Anghel pleaca singura.

Si eu imi doresc ca Antenele sa continue sa emita, din respect pentru dreptul la libera exprimare, din respect pentru cei care aleg sa vizioneze orice televiziune. In masura in care legea ne va permite vom cauta solutii pentru a nu impiedica acest lucru.

Permiteti-mi sa afirm ca toate masurile le luam in limitele legii.

Ati facut o referire si la TVR. Consiliul de administratie este numit de catre Parlament, pot sa asigur ca va exista intreaga colaborare din partea guvernului. Ma bucur ca ati semnalat.

Legat de situatia copiilor: am avut mai multe discutii cu dl ministru si am cerut ca astazi sa dea toate explicatiile si elementele pe care le are. Incepand de astazi sa iasa zilnic sa informeze cu privire la modul in care progreseaza cercetarile in acest caz.

Va multumesc inca o data si pot sa va asigur ca voi raspunde oricand. "

12.56: Vorbeste Tariceanu.

"Aceasta actiune de silire de a evacua in cinci zile este o forma de reprimare. Nu putem accepta un abuz cu temei legal.

Stim cate telefoane se asculta in Romania. Mai nou, cetatenii sunt amenintati cu evacuarea fortata.

Vreau sa aveti in vedere intreprinderea unor actiuni in concordanta cu statul de drept.

Va rog sa luati in considerare situatia tragica a acestor copii...vad ca nu se incheie numarul celor care mor. Am primit multe mesaje. Pare o lipsa de actiune coordonata a celor din ministerul Sanatatii. Trebuie sa interveniti viguros.

12.54: Puiu Hasotti (PNL): "Trebuie sa faceti ce nu a facut Victor Ponta."

12.39: Senatul s-a golit considerabil. Serban Nicolae aminteste de audierea Cristinei Guseth pe care o compara cu Monica Macovei. Nicolae prezinta adresele pe care le-a transmis Antena 3 catre ANAF.

Nicolae, legat de faptul ca ministerul Agriculturii condus de Ciolos s-a consituit parte civila in dosarul ICA: "Ati comis un fals. Fapta s-a prescris, dar falsul ramane. Sunteti intr-un fel de conflict de interese".

Nicolae vorbeste de 15 minute. "Daca nu va dati demisia, voi cere colegilor motiune de cenzura".

12.29: Continua dezbaterile, in ciuda apelului lui Tariceanu. Mai vorbesc Dumitru Pelican de la ALDE, Eugen Teodorovici de la PSD, Serban Nicolae - PSD.

12.25: Dezbaterea dureaza de aproape doua ore. Tariceanu: "Va atrag atentia ca ne apropiem de doua ore de dezbateri. Stiu ca dezbaterile sunt televizate, ma gandesc daca nu cumva are legatura cu acest fapt."

12.20: Gabriela Vranceanu Firea (PSD): "Avem datoria sa nu uitam ca nu vorbim despre cifre, unde e spiritul legii? Spiritul legii este cel care face diferenta intre atitudine si indiferenta." In mod evident, ia apararea Antenelor.

12.16: Serban Mihailescu, UNPR: "Ori promiteti ca nu se mai repeta, ori ii demiteti pe aia de la ANAF."

12.10: Ecaterina Andronescu vorbeste la randul sau despre abuzul angajatilor ANAF. Apoi ii cere lui Ciolos sa instaureze celula de criza pentru situatia bebelusilor.

12.03: Vorbeste Varujan Vosganian, ALDE: "Nu mi-as fi permis in calitatea de ministru al finantelor sa spun ca ANAF face lucruri de care eu nu stiu". "Domnule prim minsitru, nu vindeti acum, mai stati un an, lasati chiriasul unde e, daca vreti sa faceti o afacere. Aici e vorba de un bun public. A fructifica in interesul statului inseamna un dialog. Va intreb: este adevarat ca un an si ceva reprezentantii Antenelor au cerut un dialog?"

11.53: Ia cuvantul senatorul PSD Georgica Severin. Este al patrulea senator din partea acestui partid, dezbaterea se prelungeste. Si el subliniaza actiunea abuziva a ANAF care a venit cu forta peste angajatii Antenelor.

11.48: A luat cuvantul, inevitabil, si Cristiana Anghel. Senatoarea ALDE tipa la microfon si il acuza pe Ciolos ca de la el a plecat dosarul ICA si ca s-a intors "ca un criminal la locul faptei sa ne vorbeasca despre coruptie".

Anghel insista ca vrea sa il priveasca in ochi pe premier cand vorbeste.

Anghel tipa isteric, Tariceanu intervine si o roaga sa isi sustina discursul in limitele decentei.

Sedinta Senatului a capatat accente de circ.

11.33: Vorbeste Mircea Geoana: "ANAF a inceput sa functioneze bine pentru ca SRI a intervenit".

11.20: Au mai luat cuvantul Daniel Barbu (ALDE) si Ioan Ghise (neafiliat), amandoi incercand sa apere Antenele.

11.08: Din partea UNPR vorbeste Florina Jipa: "Cei care v-au facut speech-ul au gresit din multe puncte de vedere." Pozitia sa este evident impotriva guvernului si ANAF si a masurii luate fata de televiziuni.

11.03: Vorbeste Ben-Oni Ardelean din partea PNL.

"Ceea ce credem este ca pretul libertatii scump platit de romani trebuie sa fie valorificat in democratie. Dreptul la libertatea de exprimare, de gandire." Nu este clara din discursul sau pozitia fata de Antene, insa PNL a declarat de mai multe ori ca nu trebuie ingradita libertatea de exprimare, luand practic apararea televizunilor.

10.58: Vorbeste liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, reiterand pozitia partidului de a atrage atentia ca este o masura abuziva. "Vreau sa abordez si situatia dramatica" a bebelusilor din Arges. Fifor acuza autoritatile de "bajbaiala".

10.50 A luat cuvantul Dacian Ciolos:

  • "O institutie a statului aflata in subordinea guvernului a decis sa aplice o hotarare judecatoareasca. Nu este vizata activitaea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie.
  • Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele seidi pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni.
  • Incetarea emisiei este apanajul CNA.
  • Guvernul Romaniei respecte legile si horararile judecatoresti. ANAF a actionat legal.
  • Pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea in aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia sa fiu informat.
  • Este datoria instutiitiilor statului sa isi valorifice bunurile.
  • Reprezentanţii posturilor tv au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu.
  • Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabil în exercitarea atribuţiilor lor.
  • Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm. Aici vreau să fiu foarte clar.
  • Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea. Substanţa activităţii ANAF este una importantă pentru stat, dar atitudinea lor trebuie să fie una de respect faţă de cetăţeni şi faţă de contribuabili.
  • Termenul este de cinci zile nu este o decizie specifica, nu exista in lege alte termene. Daca nu se aplica termenul ANAF putea fi acuzat de discriminare.
  • Nu exista cadrul legal in momentul de fata care se permita guvernului incheierea unui contract de inchiriere.
  • Reamintesc doua lucruri: am un profund respect pt cei care asteapta ca libertatea de exprimare sa fie respectata. Incredrea in statul roman nu va putea fi castigata fara ca statul roman sa respecte legea."

Ora 10.45. Presedintele PSD Liviu Dragnea a venit in Senat la balconul unde stau jurnalistii. La putin timp dupa, jos in plen, premierul Ciolos a intrat impreuna cu Tariceanu.

LIVE VIDEO Sedinta de plen:

10.38 Senatorii inca se aduna in plen. Premierul si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu nu au intrat inca.

Solicitarea ca primul ministru sa fie convocat de urgenta in Parlament, care a fost ideea lui Calin Popescu Tariceanu, a fost aprobata marti cu 70 de voturi pentru si doar doua impotriva, astfel ca toate partidele au fost de acord.

Propunerea de a se discuta situatia Antenelor fusese si ea aprobata anterior cu o larga majoritate, cu 65 de voturi pentru, 4 abtineri si doua voturi impotriva.

Reamintim ca ANAF a notificat luni Antena 3 si Antena 1 sa evacueze sediul din soseaua Bucuresti - Ploiesti in termen de cinci zile lucratoare, potrivit unui comunicat al Fiscului. Notificarea a venit in urma sentintei definitive din august 2014 in procesul de coruptie al lui Dan Voiculescu.