Presedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa revoce miercuri, in sedinta de guvern, hotararea de guvern care stabileste data alegerilor locale, care in opinia sa a fost data in mare graba, pentru a demonstra ca nu a existat o intelegere intre cabinet si PNL, partid care a anuntat ca va ataca in instanta de contencios administrativ aceasta HG cu scopul de a se ajunge la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Liviu DragneaFoto: psd.ro

Dragnea il ameninta pe Ciolos, in textul acestei solicitari, cu o serie de prevederi din legislatia penala, spunand practic ca, daca premierul nu abroga acea hotarare de guvern, inseamna ca este "parte a unei conivente frauduloase" si poate fi acuzat ca a constituit un "grup infractional organizat".

"Am trimis primului ministru si in atentia celorlalti membri ai Cabinetului o solicitare de revocare a hotararii de Guvern care a fost data in graba, fara niciun fel de explicatie logica, prin care s-a stabilit data alegerilor locale. Daca domnul prim-ministru vrea sa elimine toate zvonurile potrivit carora a adoptat in mare graba o hotarare de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL sa atace hotararea in contencios, pentru a ridica acolo exceptia de neconstitutionalitate, poate sa abroge acea hotarare de Guvern chiar in sedinta de maine. Nu mai exista speta si o poate readopta atunci cand sunt gata si celelalte hotarari de Guvern care reglementeaza toate procedurile pentru alegeri.

Nu a existat in istoria post-decembrista vreo situatie in care sa se adopte o hotarare de Guvern in care sa scrie ca intra in vigoare peste 45 de zile, iar celelalte hotarari care sunt mult mai importante, in care se reglementeaza toate procedurile, inca nu au fost elaborate. Este clar ca aici este ceva in neregula. Noi mizam pe buna-credinta a premierului pe care a afirmat-o si pe care si-a asumat-o" a declarat Dragnea marti.

Intrebat daca mai are incredere in acest guvern, Dragnea a raspuns ca "din ce in ce mai putina", dar ca deocamdata PSD nu are in vedere o motiune de cenzura, ci doar motiuni simple la adresa unor ministri.

"Am incredere din ce in ce mai putina in acest guvern. Avem deja mari semne de intrebare legate legate de membri din guvern. Nu o sa stam indiferenti, oamenii asteptau ca ministrii tehnocrati sunt specialisti in domeniile lor. Deocamdata nu ne gandim la o motiune de cenzura. Motiunile simple sunt din ce in ce mai aproape" a spus Dragnea.

Context:

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat vineri ca PNL a depus la Guvern plangerea prealabila pentru organizarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin.

"Astazi am reusit sa depunem la Secretariatul General al Guvernului plangerea prealabila pe tema alegerilor in doua tururi. Este necesara aceasta procedura prealabila pentru a putea depune actiunea in Contencios administrativ. Incercam sa ne incadram in intervalul de timp care si asa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral in doua tururi, care presupune democratie, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local si, de ce nu, da liber competitiei in Romania:, a declarat Alina Gorghiu.

Co-presedintele PNL a subliniat faptul ca intr-un singur tur de scrutin ar fi schimbati doar 15-17% dintre primarii actuali din Romania, in timp ce in doua tururi proportia de innoire ar putea fi de 70%.

Gorghiu declarase joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, ca partidul va ataca saptamana viitoare in contencios administrativ Hotararea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul in doua tururi: "Ieri, Guvernul a publicat legislatia secundara pentru alegeri - 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotarari a Guvernului Ciolos - motiv pentru care, vazand acest calendar anuntat, va informam ca saptamana viitoare, dupa ce vom avea Biroul Politic National, vom initia demersurile pentru atacarea acestei hotarari in instanta de contencios administrativ, astfel incat sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii prevederilor alegerii primarilor intr-un singur tur. Nu exista democratie in Romania daca nu vom reusi sa impunem doua tururi de scrutin."

Ce spune PSD in solicitarea adresata premierului:

"In aceste conditii, in care Partidul National Liberal - PNL a demarat procedura prealabila a atacarii in contencios administrativ a H.G. nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale, este clar ca scopul social pe care Guvernul l-a avut in vedere la data emiterii actului normativ, nu numai ca nu a fost atins, dar a si fost deturnat in zona abuzului de drept.

Domnule Prim-Ministru, va aducem la cunostinta ca, dupa parerea Partidului Social Democrat - PSD, deturnarea, de catre PNL, fara voia Guvernului, a unui act normativ emis in considerarea si pentru punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, nu poate fi admisa si, pe cale de consecinta, va solicitam sa revocati H.G. nr. 51/2016 si sa emiteti o Hotarare de Guvern cu acelasi continut cu maxim o saptamana inaintea datei limita de 75 de zile inaintea votarii, deoarece scopul urmarit de dumneavoastra in mod legal, si anume acela de fi cunoscuta data desfasurarii alegerilor locale, a fost atins.

In aceste conditii este evident ca:

  • atacarea, de catre PNL,  in contencios administrativ a unui act administrativ care nu este in vigoare si deci, neputand produce efecte juridice, nu poate produce nici o vatamare nici unui drept al nici unei persoane;
  • atacarea, de catre PNL,  in contencios administrativ, pe motive exclusiv de neconstitutionalitate, a unei hotarari de guvern, demers inadmisibil din punct de vedere al instantelor de judecata, deoarece nu poate fi atacata, pe motiv de neconstitutionalitate, decat o lege sau o ordonanta;
  • atacarea, de catre PNL, in contencios administrativ, in mod inadmisibil, a unei hotarari de guvern, numai pentru a putea ataca la Curtea Constitutionala o lege in vigoare si la elaborarea careia a participat in mod activ;
  • nerespectarea, de catre PNL, a propriilor puncte de vedere, intemeiate pe dispozitiile Codului bunelor practici in materie electorala emise de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) insusite de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 51/2011 si care apara stabilitatea normelor de drept electoral si, implicit, in sens larg, chiar ordinea de drept si drepturile fundamentale de a alege si de a fi ales ale cetatenilor;
  • nerespectarea, de catre PNL, a acordului politic pe care l-a incheiat cu celelalte partide parlamentare in momentul elaborarii legislatiei electorale, fapt care spune foarte multe despre conduita politica promovata in acest moment de catre aceasta formatiune politica,

Toate acestea constituie un imens abuz de drept la care, Domnule Prim-Ministru si Onorat Guvern al Romaniei, va solicitam sa nu luati parte.

In masura in care nu veti proceda in acest fel, in prima sedinta de Guvern, Domnule Prim-Ministru si distinsi membri ai Guvernului Romaniei, si nu veti revoca Hotararea de Guvern nr. 51/10.02.2016, in tot, si fara emiterea niciunui alt raspuns la plangerea prealabila formulata de PNL, care incearca sa deturneze in mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-ati emis,

Vom considera ca publicarea, cu 45 de zile inainte de data intrarii sale in vigoare, a hotararii de guvern care stabileste data alegerilor, contrar intregii practici guvernamentale anterioare (asa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivente frauduloase prin care se incearca nerespectarea legislatiei electorale si perturbarea in mod grav a stabilitatii sistemului judiciar romanesc, motiv pentru care, cu toata seriozitatea si responsabilitatea, va atragem atentia asupra urmatoarelor dispozitii din legislatia penala:

- Art. 297/Cod Penal: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

- Art. 367, alin. 1/Cod Penal: "Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

- Art. 367, alin. 6/Cod Penal: "Prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni".

- Art. 207/Cod Penal:"Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

- Art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid... Ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani."

- Art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "In cazul infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207/Cod Penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la alin. 1, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime."

- Art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu..., daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime."