DOCUMENT Dragnea ii cere lui Ciolos sa revoce hotararea de guvern privind data alegerilor locale, pentru a demonstra ca nu a existat o intelegere intre el si PNL, si il ameninta cu legislatia penala​/ Dragnea: Am incredere din ce in ce mai putina in acest guvern

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2016, 13:23 Actualitate | Politic

Liviu Dragnea
Foto: psd.ro
Presedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa revoce miercuri, in sedinta de guvern, hotararea de guvern care stabileste data alegerilor locale, care in opinia sa a fost data in mare graba, pentru a demonstra ca nu a existat o intelegere intre cabinet si PNL, partid care a anuntat ca va ataca in instanta de contencios administrativ aceasta HG cu scopul de a se ajunge la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Dragnea il ameninta pe Ciolos, in textul acestei solicitari, cu o serie de prevederi din legislatia penala, spunand practic ca, daca premierul nu abroga acea hotarare de guvern, inseamna ca este "parte a unei conivente frauduloase" si poate fi acuzat ca a constituit un "grup infractional organizat".

"Am trimis primului ministru si in atentia celorlalti membri ai Cabinetului o solicitare de revocare a hotararii de Guvern care a fost data in graba, fara niciun fel de explicatie logica, prin care s-a stabilit data alegerilor locale. Daca domnul prim-ministru vrea sa elimine toate zvonurile potrivit carora a adoptat in mare graba o hotarare de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL sa atace hotararea in contencios, pentru a ridica acolo exceptia de neconstitutionalitate, poate sa abroge acea hotarare de Guvern chiar in sedinta de maine. Nu mai exista speta si o poate readopta atunci cand sunt gata si celelalte hotarari de Guvern care reglementeaza toate procedurile pentru alegeri.

Nu a existat in istoria post-decembrista vreo situatie in care sa se adopte o hotarare de Guvern in care sa scrie ca intra in vigoare peste 45 de zile, iar celelalte hotarari care sunt mult mai importante, in care se reglementeaza toate procedurile, inca nu au fost elaborate. Este clar ca aici este ceva in neregula. Noi mizam pe buna-credinta a premierului pe care a afirmat-o si pe care si-a asumat-o" a declarat Dragnea marti.

Intrebat daca mai are incredere in acest guvern, Dragnea a raspuns ca "din ce in ce mai putina", dar ca deocamdata PSD nu are in vedere o motiune de cenzura, ci doar motiuni simple la adresa unor ministri.

"Am incredere din ce in ce mai putina in acest guvern. Avem deja mari semne de intrebare legate legate de membri din guvern. Nu o sa stam indiferenti, oamenii asteptau ca ministrii tehnocrati sunt specialisti in domeniile lor. Deocamdata nu ne gandim la o motiune de cenzura. Motiunile simple sunt din ce in ce mai aproape" a spus Dragnea. 


Context:


Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat vineri ca PNL a depus la Guvern plangerea prealabila pentru organizarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin.

"Astazi am reusit sa depunem la Secretariatul General al Guvernului plangerea prealabila pe tema alegerilor in doua tururi. Este necesara aceasta procedura prealabila pentru a putea depune actiunea in Contencios administrativ. Incercam sa ne incadram in intervalul de timp care si asa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral in doua tururi, care presupune democratie, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local si, de ce nu, da liber competitiei in Romania:, a declarat Alina Gorghiu.

Co-presedintele PNL a subliniat faptul ca intr-un singur tur de scrutin ar fi schimbati doar 15-17% dintre primarii actuali din Romania, in timp ce in doua tururi proportia de innoire ar putea fi de 70%.

Gorghiu declarase joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, ca partidul va ataca saptamana viitoare in contencios administrativ Hotararea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul in doua tururi: "Ieri, Guvernul a publicat legislatia secundara pentru alegeri - 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotarari a Guvernului Ciolos - motiv pentru care, vazand acest calendar anuntat, va informam ca saptamana viitoare, dupa ce vom avea Biroul Politic National, vom initia demersurile pentru atacarea acestei hotarari in instanta de contencios administrativ, astfel incat sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii prevederilor alegerii primarilor intr-un singur tur. Nu exista democratie in Romania daca nu vom reusi sa impunem doua tururi de scrutin."
Ce spune PSD in solicitarea adresata premierului:

"In aceste conditii, in care Partidul National Liberal - PNL a demarat procedura prealabila a atacarii in contencios administrativ a H.G. nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale, este clar ca scopul social pe care Guvernul l-a avut in vedere la data emiterii actului normativ, nu numai ca nu a fost atins, dar a si fost deturnat in zona abuzului de drept.

Domnule Prim-Ministru, va aducem la cunostinta ca, dupa parerea Partidului Social Democrat - PSD, deturnarea, de catre PNL, fara voia Guvernului, a unui act normativ emis in considerarea si pentru punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, nu poate fi admisa si, pe cale de consecinta, va solicitam sa revocati H.G. nr. 51/2016 si sa emiteti o Hotarare de Guvern cu acelasi continut cu maxim o saptamana inaintea datei limita de 75 de zile inaintea votarii, deoarece scopul urmarit de dumneavoastra in mod legal, si anume acela de fi cunoscuta data desfasurarii alegerilor locale, a fost atins.

In aceste conditii este evident ca:
 • atacarea, de catre PNL,  in contencios administrativ a unui act administrativ care nu este in vigoare si deci, neputand produce efecte juridice, nu poate produce nici o vatamare nici unui drept al nici unei persoane;
 • atacarea, de catre PNL,  in contencios administrativ, pe motive exclusiv de neconstitutionalitate, a unei hotarari de guvern, demers inadmisibil din punct de vedere al instantelor de judecata, deoarece nu poate fi atacata, pe motiv de neconstitutionalitate, decat o lege sau o ordonanta;
 • atacarea, de catre PNL, in contencios administrativ, in mod inadmisibil, a unei hotarari de guvern, numai pentru a putea ataca la Curtea Constitutionala o lege in vigoare si la elaborarea careia a participat in mod activ;
 • nerespectarea, de catre PNL, a propriilor puncte de vedere, intemeiate pe dispozitiile Codului bunelor practici in materie electorala emise de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) insusite de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 51/2011 si care apara stabilitatea normelor de drept electoral si, implicit, in sens larg, chiar ordinea de drept si drepturile fundamentale de a alege si de a fi ales ale cetatenilor;
 • nerespectarea, de catre PNL, a acordului politic pe care l-a incheiat cu celelalte partide parlamentare in momentul elaborarii legislatiei electorale, fapt care spune foarte multe despre conduita politica promovata in acest moment de catre aceasta formatiune politica,
Toate acestea constituie un imens abuz de drept la care, Domnule Prim-Ministru si Onorat Guvern al Romaniei, va solicitam sa nu luati parte.

In masura in care nu veti proceda in acest fel, in prima sedinta de Guvern,  Domnule Prim-Ministru si distinsi membri ai Guvernului Romaniei, si nu veti revoca Hotararea de Guvern nr. 51/10.02.2016, in tot, si fara emiterea niciunui alt raspuns la plangerea prealabila formulata de PNL, care incearca sa deturneze in mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-ati emis,

Vom considera ca publicarea, cu 45 de zile inainte de data intrarii sale in vigoare, a hotararii de guvern care stabileste data alegerilor, contrar intregii practici guvernamentale anterioare (asa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivente frauduloase prin care se incearca nerespectarea legislatiei electorale si perturbarea in mod grav a stabilitatii sistemului judiciar romanesc, motiv pentru care, cu toata seriozitatea si responsabilitatea, va atragem atentia asupra urmatoarelor dispozitii din legislatia penala:

- Art. 297/Cod Penal: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

- Art. 367, alin. 1/Cod Penal: "Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

- Art. 367, alin. 6/Cod Penal: "Prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni".

- Art. 207/Cod Penal: "Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

- Art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid... Ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani."

- Art. 131 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "In cazul infractiunii de santaj, prevazuta de art. 207/Cod Penal, in care este implicata o persoana dintre cele prevazute la alin. 1, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime."

- Art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu..., daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime."
6396 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  ete, fleoshk! (Marţi, 16 februarie 2016, 13:33)

  Codruta N [utilizator]

  Adica sa nu credem ca a existat o intelegere intre PNL si guvern - in schimb sa fim CONVINSI ca va exista o "intelegere" intre guvern si PSD! :P

  Frumos, monsher! O mai fi avand multe prin putzul acela al gandirii? >:
  • +2 (2 voturi)    
   Corect se spune... (Marţi, 16 februarie 2016, 17:37)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   "sa credem decat ca a existat..."
   ca sa inteleaga toata lumea despre ce se vorbeste aici
 • +37 (37 voturi)    
  Sfoaaaaara (Marţi, 16 februarie 2016, 13:33)

  Wasile [utilizator]

  ... se strânge.
  Hai, dom' Dragnea, bagă o moțiune de cenzură la adresa guvernului. Pică guvernu... să vezi distracție atunci.
  Nu ți-a plăcut #Colectiv? Ia să vezi #GuvernulNostruNuAlVostu

  Nenorociților!
  • +11 (11 voturi)    
   Buna idee! (Marţi, 16 februarie 2016, 14:39)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Daca n-avem guvern, atunci se anihileaza toate loviturile pregatite impotriva justitiei.

   De fiecare data justitia a scapat milimetric, providential de furia penalilor. Cred ca va scapa si acum.
  • +7 (7 voturi)    
   E momentul ca guvernul sa-ai asume raspunderea pe (Marţi, 16 februarie 2016, 15:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   legea electorala: 300 parlamentari, vot direct presedintii consiliilor judetene si doua tururi primari.
 • +22 (22 voturi)    
  Curata democratie (Marţi, 16 februarie 2016, 13:36)

  Adri4n [utilizator]

  Cum adica sa judece CCR daca o ordonanta e constitutionala?

  Facem tot ce putem sa impiedicam un astfel de filtru.

  Cu stima,
  PSD.
  • -16 (20 voturi)    
   bravo (Marţi, 16 februarie 2016, 14:20)

   fugarul ghita [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   sper sa fie 2 tururi
   busoi la bucuresti
   boc la cluj
   ridzi la petrosani
   falca la arad
   si lista e lunga
   sper sa primiti ce meritati
  • +8 (8 voturi)    
   E ca furia rusilor . . . (Marţi, 16 februarie 2016, 14:56)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   . . . fata de scutul de la Deveselu! Sa nu cumva sa ajunga la CCR ca noi stm ca suntem in ilegalitate cu aceasta chestiune si aceasta CCR ar putea sa ne dea peste bot! Pai se poate? Sa nu ajunga rachetele noastre la tinta? Dupa ce am bagat atatia bani in ele! Sa fim seriosi! Noi avem rachete si voi trebuie sa le primiti in cap cu supunere si bucurie! Cum adica sa nu fiti de acord cu alegerile intr-un singur tur? Asa gandit-am noi cei de la PSD in cardasie cu altii(nu, nu e grup infractional,nu) si asa trebuie sa fie.Clar mai ciocoflederilor?
  • +8 (8 voturi)    
   Asa e, grup infractional organizat (Marţi, 16 februarie 2016, 15:45)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   Multi romani au parerea ca in parlament exista un grup infractional organizat care incearca sa le fure dreptul la vot.

   E interesant ca o astfel de acuzatie e facuta tocmai de un individ care e sub urmarire penala exact pentru acest lucru.

   Dragnea vrea sa intimideze guvernul, in numele unui grup infractional organizat, pentru a impiedica, din nou, exercitarea unui drept fundamental in societatea democratica. CCR are datoria de a se pronunta.
 • +27 (27 voturi)    
  hai mai, va rog eu... (Marţi, 16 februarie 2016, 13:37)

  CRMS [utilizator]

  PSD-eilor, depuneti o motiune de cenzura impotriva guvernului!. Poate aveti noroc..si dupa ce pica il pune Johannis pe Basescu PM...LOL!
  • +13 (13 voturi)    
   motiune? (Marţi, 16 februarie 2016, 14:13)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

   ar fi sinucidere curata pentru P$D si PNL. Nici macar n-ar mai trage nadejde sa treaca pragul electoral, ca de aia vroiau sa-l desfiinteze.
 • +18 (18 voturi)    
  de toata jena (Marţi, 16 februarie 2016, 13:39)

  snowflake [utilizator]

  dragnea nu cere abrogarea hotararii pentru ca nu e buna ci pentru a demonstra ca nu exista o intelegere intre guvern si pnl.
  dupa ce ca psd a obturat toate canalele prin care se putea ataca aceasta lege la ccr vrea sa o blocheze si pe ultima cu pretul derularii unor alegeri ce ar putea fi derulate pe baza unei legi neconstitutionale.
 • +12 (14 voturi)    
  In orice tara civilizata astia (Marţi, 16 februarie 2016, 13:59)

  potaissa [utilizator]

  erau de mult la galere. Sau inchisi pe viata. Ar fi si cazul.
 • +15 (15 voturi)    
  " Increderea " lui Dragnea,e o bila neagra (Marţi, 16 februarie 2016, 14:01)

  Plagarus [utilizator]

  ..... pentru orice guvern responsabil si serios !!!!
 • -7 (7 voturi)    
  gresit (Marţi, 16 februarie 2016, 14:02)

  xanti [utilizator]

  Poate intelegere intre Ciolos si "guvernul meu"
 • +12 (12 voturi)    
  Dragnea a inviat din morti (Marţi, 16 februarie 2016, 14:05)

  BobMuller [utilizator]

  Cu moartea pe moarte calcand
  Si votantilor din mormanturi
  Viata daruindu-le!
 • +6 (12 voturi)    
  si mie imi scade increderea in acest guvern (Marţi, 16 februarie 2016, 14:09)

  IancuJianu [utilizator]

  ca face prea multe concesii hotilor din parlament in loc sa le dea peste bot.
 • +7 (7 voturi)    
  mai.... sincer... (Marţi, 16 februarie 2016, 14:34)

  liviu_ [utilizator]

  mie imi convine ce face dragnea...
  imi convine pentru ca are fix acelasi comportament de mafiot si smecheras care este convins ca are dreptate pe care l-a avut si ponta (si din cauza cauia a pierdut alegerile).
  eu sunt destul de sigur ca psd o sa aiba o surpriza extrem de neplacuta la alegeri (mai ales daca se termina odata mascaraca du votul prin corespondenta si o sa fie implementat)
 • +11 (11 voturi)    
  Tupeu de fesenist ! (Marţi, 16 februarie 2016, 14:38)

  Susufler0 [utilizator]

  Dragnea, cheama la ordine guvernul si ii cere sa faca aia si aia si aia, dand dovada de un tupeu nemarginit, tupeu care insa nu poate ascunde groaza pesedistilor de a se vedea la judecata Curtii Constitutionale cu legea lor talamba privind alegerile intr-un singur tur de scrutin.
  Chestia cu motiunea de cenzura si cu alegerile anticipate este de-a dreptul savuroasa. Nici macar mortii lui Dragnea nu vor sa iasa la vot inainte de termen, daramite vii ! Oricum starea de iritare pe care o afiseaza Dragnea de la un timp, denota framantari mari in ceea ce-l priveste. Liviule, ai grija de sanatate!
  • +1 (1 vot)    
   omul (Marţi, 16 februarie 2016, 19:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   se crede pe feuda lui, Teleorman.
   • +1 (1 vot)    
    A venit la mai bine ? (Marţi, 16 februarie 2016, 20:15)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Asa e cu provincialii astia cand ajung la Bucuresti ! Incep sa-i stranga cravatele, costumele si ele sunt prea stramte. Lume multa si putini care te stiu si te respecta. O serie intreaga de inconveniente care abia daca sunt intrecute de noua postura de sef. Apoi, nesiguranta de a-i lasa pe morti, (rezervorul de baza al progresului in politica) in grija altuia... Ehe, cu cate a trebuit sa se obisnuiasca Liviu venind sef de la Teleorman direct la Bucuresti ! Pana si Tribunalul de la Bucuresti e mai mare decat cel de la Teleorman si cu atatia oameni imbracati in negru , pe care nu-i cunosti ! De loc !
 • +8 (8 voturi)    
  Semn de disperare mare (Marţi, 16 februarie 2016, 14:40)

  benicio [utilizator]

  Ganditi-va cat de nare e disperarea lor, ce semnale clare au ca se apropie garda de ei, de se dedau la acte de genul asta, riscand sa scoata iar lumea in strada. E jale mare atat in PSD cat si in PNL si alte partide fantoma/satelit, ei stiu ca se apropie potera si acum dau foc la tot.
 • +4 (4 voturi)    
  Guvernul PSD (Marţi, 16 februarie 2016, 16:02)

  OctavianStoica1 [anonim]

  Ce mai paradox... Articolele de lege enuntate de PSD pentru a isi justifica punctul de vedere, nu fac altceva decat sa descrie guvernarea Ponta... Penibil, mi-au smuls un zambet.
 • +1 (1 vot)    
  un infractor ce nu are nimic cu legea, (Marţi, 16 februarie 2016, 16:33)

  yellowdog [utilizator]

  face apel la lege...
 • +1 (1 vot)    
  doar o zi? (Marţi, 16 februarie 2016, 17:49)

  zigot [utilizator]

  ieri erai un mielusel, ai facut tot ce a zis nenea incat legea ta era anulata de dumneata.
  cumva crezi ca ai gasit catelu sa te razbuni?
  parerea ma e ca ai ajuns din lac in put si numai victoras te mai poate ajuta (asa cum considera el)
 • +1 (1 vot)    
  Condamnat pentru coruptie... (Marţi, 16 februarie 2016, 22:21)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Ce sa ceri de la un condamnat pentru coruptie...presedinte de mare partid!!! Decat sa apere un infractor, sa nu respecte o hotarare judecatoreasca definitiva si sa actioneze impotriva statului!!!
 • +1 (1 vot)    
  E bine, noi avem din ce in ce mai multa (Miercuri, 17 februarie 2016, 8:51)

  Bogdan_100 [utilizator]

  incredere. Chiar intrasem la idei ca sunt in acord cu un infractor patent, seful unui grup infractional organizat (pentru aceasta afirmatie exista probe solide bazate pe trafic de influenta, coruptie in forma organiozata si repetata, furt de voturi, legi dedicate clientilor sau finantatorilor politici, presiuni pe institutiile statului de eludare a legilor, etc). Acum sunt mai linistit, suntem din nou in dezacord total.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi