Liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca in baza unei hotarari judecatoresti, obtinuta in prima instanta, in data de 10 martie va organiza, la Targu Mures, o manifestare pe parcursul a trei ore, care va cuprinde o comemorare, un mars prin oras si un miting de protest impotriva planului de reforma administrativa a Romaniei, transmite Agerpres.

"Prilejul cu care am facut acest demers este comunicarea in scris a sentintei nr. 16/2016 a Tribunalului Mures, privind actiunea noastra in contencios administrativ impotriva municipiului Targu Mures si a primarului. Instanta a obligat paratii sa avizeze adunarea publica conform declaratiei prealabile depuse de noi in 02.03.2015: in data de 10 martie 2016 aceasta prevede adunarea la ora 16,00, la Monumentul Secuilor, urmata de un mars pana la Prefectura si un miting in fata Prefecturii Mures. Manifestatia se incheie la ora 19,00, in fata prefecturii (...) Este mars si miting pentru regionalizare si de protest impotriva actualului plan de reforma administrativa a Romaniei (...) Anul trecut, in 2 martie, am depus la Primaria Targu Mures o declaratie prealabila privind manifestarea din 10 martie 2016 si in luna mai am primit o adresa de neaprobare, de amanare si din acest motiv ne-am adresat instantei, pentru a clarifica din punct de vedere juridic situatia. Motivele invocate de primarie au fost ca noi am depus prea repede declaratia", a spus Izsak.

Acesta a spus ca instanta a retinut ca Legea 60/1991 prevede la articolul 7 termenul minim la care trebuie depusa declaratia referitoare la adunarea publica, de cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii, insa nu stabileste un interval maxim, raportat la data adunarii preconizate, in care sa fie depusa cererea.

"Daca legiuitorul ar fi urmarit sa stabileasca atat un termen minim, cat si unul maxim, ambele ar fi fost expres prevazute in lege. Ca urmare, nu exista un termen legal pentru respingerea cererii premature, impunandu-se ca aceasta sa fie examinata", a aratat Izsak, citand din motivarea hotararii judecatoresti.

Acesta a spus ca adunarile publice nu trebuie sa fie legate de vreo autorizare sau aprobare si, chiar daca primarul are dreptul sa interzica, conditiile prevazute de lege sunt foarte stricte si exacte.

In luna ianuarie, Asociatia "Siculitas Egyesulet", condusa de Izsak Balazs, a reusit sa obtina la Tribunalul Mures o hotarare favorabila, in prima instanta, prin care Primaria Targu Mures este obligata sa avizeze adunarea publica din data de 10 martie 2016, denumita generic "Marsul Secuilor".

Primaria Targu Mures are drept de recurs in 15 zile de la comunicarea hotararii.

Precizam ca in data de 10 martie 2014, in timpul unei manifestari de comemorare a secuilor martiri de la Targu Mures, organizata de Asociatia Siculitas, unii participanti, identificati ca apartinand HVIM din Harghita si Covasna, au comis acte antisociale dupa ce au pornit intr-un mars neautorizat prin oras. Pe parcursul deplasarii catre centrul orasului, unii reprezentanti ai Organizatiei 64 de Comitate s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon si au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Mures a aplicat amenzi in valoare totala de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au imbrancit cu jandarmii si au incercat sa blocheze traficul rutier, au folosit petarde si arme albe in timp ce au pornit intr-un mars neautorizat pe strazile orasului. Pe langa cele 11 amenzi contraventionale aplicate, IJJ Mures a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures in trei cazuri de natura penala.

Imediat dupa aceste incidente, o serie de membri ai formatiunii ungare Jobbik, care au luat parte la manifestare, au fost expulzati, unii primind interdictie de a mai intra pe teritoriul Romaniei.

Din acest motiv, in anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativa la Monumentul Secuilor Martiri, insa nu a mai fost dea acord ca participantii sa plece in mars prin oras. In acest context, manifestarea a fost anulata, iar Asociatia Siculitas a depus o declaratie prealabila pentru organizarea in 2016 a manifestarii.