Liberalii reactioneaza la mecanismul propus de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, pentru acordarea si retragerea titlurilor de doctor. PNL ii cere Guvernului sa abroge articolele din lege create in trecut pentru Victor Ponta si care le dau doctorilor posibilitatea sa renunte unilateral la titlul de doctor, sa clarifice prin lege conditiile in care teza de doctor devine document public si sa depolitizeze ARACIS - institutia care evalueaza universitatile.

  • Amintim ca Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica miercuri, 10 februarie, proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei in ce priveste acordarea si retragerea titlurilor de doctor. Sursa si detalii
  • Ordonanta anuleaza toate articolele din legea educatiei care stabilesc ca teza de doctorat se sustine in sedinta publica si prevede ca "etapele in care teza de doctorat devine document public sunt stabilite prin codul studiilor universitare de doctorat" - codul fiind mult mai usor de modificat ulterior decat legea
  • Aceeasi ordonanta mentine, insa, articolele introduse de guvernul Ponta care le dau doctorilor posibilitatea sa renunte la titlu. In acest moment, renuntarea aceasta nu este posibila doar pentru ca Ministerul Educatiei nu a realizat si metodologia care sa explice mecanismul  

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, anunta ca liberalii sustin procedurile Guvernului privind clarificarea legislatiei de retragere a titlurilor de doctor si de crestere a autonomiei universitare, "insa acest lucru trebuie facut in acelasi timp cu intarirea procesului de evaluare a calitatii in invatamantul superior".

"Partidul National Liberal atrage atentia asupra faptului ca Ministerul Educatiei trebuie sa urgenteze modificarea legii in vederea acordarii si retragerii titlurilor de docotorat. Plagiatul inseamna furt intelectual si rabat de la calitate", se arata in comunicat.

PNL cere ca, in momentul adoptarii Ordonantei de Urgenta, sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • "1. Clarificarea entitatii care poate face contestatie privind posibilele cauze de plagiat: candidatii, scolile doctorale si/sau persoanele terte?
  • 2. Prevederile legale introduse prin OUG 94/2014, care veneau in ajutorul premierului Ponta, (art. 168, alin 7.1 si alin 7.2) trebuie abrogate sau reformulate in spiritul proiectului actual de OUG. Altfel, un absolvent surprins cu o teza plagiata poate renunta unilateral la titlu, ceea ce incalca orice norma legala si morala.
  • 3. Trebuie clarificate prin lege conditiile si etapele in care teza devine document public (art. 168, alin. 9.1) la nivel unitar pentru toate Scolile Doctorale din tara. In caz contrar, pot exista situatii in care anumite institutii de invatamant pot secretiza tezele prin propriile coduri elaborate de Scolile Doctorale.
  • 4. CNATDCU va putea decide asupra sesizarilor si contestatiilor imediat dupa intrarea in vigoare a prezentei Ordonante sau va trebui sa astepte modificarea Codului Studiilor Doctorale? In acest caz, cele doua acte normative trebuie modificate simultan pentru a nu se amana de facto tragerea la raspundere a celor care sunt culpabili de actiuni de frauda intelectuala".

Liberalii ii solicita Guvernului si "rezolvarea problemelor cu care se confrunta principala institutie care are drept obiectiv cresterea calitatii in invatamantul superior - ARACIS". Concret, PNL cere profesionalizarea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), introducerea de "atributii clare impuse de ARACIS pentru evaluarea Scolilor Doctorale (in acest moment Scolile Doctorale sunt verificate doar la nivel teoretic de CNATDCU si ARACIS)", "acordarea autonomiei depline pentru ARACIS (depolitizarea acestei institutii)" si "rezolvarea problemei privind conducerea interimara a ARACIS".

PNL anunta ca "va sustine aceasta Ordonanta, daca se va tine cont de cerintele privind asigurarea calitatii".