Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, a decis miercuri Guvernul. "Guvernul a aprobat 6 hotarari de Guvern care vizeaza desfasurarea alegerilor locale. A fost confirmata data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, citat de Agerpres.

AlegeriFoto: Agerpres

Intrebat daca se mai pot organiza alegeri locale in doua tururi de scrutin, Suciu a precizat ca, din acest punct de vedere, "lucrurile sunt pe un anumit fagas si nu se mai pot intoarce". "Daca exista alte elemente de constitutionalitate care pot intoarce, nu pot sa comentez, dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin HG care stabilesc intregul calendar", a adaugat Suciu.

"Azi adoptam un pachet de hotarari de guvern care pregatesc alegerile locale si inclusiv stabilim data alegerilor locale. O sa fie prezenta sa prezinte aceste proiecte de hotarari de guvern si doamna presedinta a Autoritatii Electorale Permanente(AEP) pentru ca sunt hotarari de guvern pregatite de Autoritatea Electorala Permanenta", le-a spus Dacian Ciolos membrilor Cabinetului, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, potrivit Mediafax.

Dacian Ciolos a adaugat ca Guvernul si Autoritatea Electorala Permanenta trebuie sa lucreze impreuna pentru pregatirea alegrilor care vor avea loc anul acesta. "De data aceasta, AEP are prin lege mult mai multe atributii in organizarea si derularea alegerilor decat a avut in trecut", a afirmat premierul.

Potrivit calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus in dezbatere de AEP, startul campaniei electorale ar urma sa fie dat pe data de 6 mai 2016, iar o zi mai tarziu, pe 7 mai, ar urma sa se stabileasca prin tragere la sorti numarul de ordine de pe buletinele de vot.

Comunicarea catre toate birourile electorale de circumscriptie a listei cuprinzand denumirile si semnele electorale ale partidelor politice, ale aliantelor politice, ale aliantelor electorale, precum si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, legal constituite, care au dreptul sa participe la alegerea autoritatilor administratiei publice locale trebuie sa fie facuta cel tarziu in data de 12 aprilie 2016. Cu 30 de zile inaintea datei votarii - cel tarziu in ziua de 6 mai 2016 - vor trebui aduse la cunostinta publica numarul circumscriptiilor electorale, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare, precum si sediile acestora.

Cetatenii vor putea merge la vot pentru a-si desemna alesii locali in data de 5 iunie 2016, in intervalul 7:00-21:00.

Potrivit Guvernului, pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale din 2016, sunt prevazute peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat.

In suma alocata de la bugetul de stat, sunt incluse si fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de circumscriptie, ale birourilor electorale ale sectiilor de votare si ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate si costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Totodata, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator in sectiile de votare ale caror indemnizatii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Printr-o alta Hotarare, Guvernul a aprobat numerotarea circumscriptiilor electorale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Numerotare se face in mod similar cu numerotarea circumscriptiilor stabilita pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, respectiv in ordinea alfabetica a judetelor (ex. Circumscriptia electorala nr. 1 - Alba, Circumscriptia electorala nr. 2 - Arad etc), ultima, Circumscriptia electorala nr. 42 fiind cea a Municipiului Bucuresti.

Un alt act normativ din pachetul adoptat astazi stabileste modelul si conditiile de tiparire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegatorilor la optiunea de vot, va fi inserata o legenda, in prima parte interioara a buletinului de vot, ce va contine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorti a ordinii pe buletinul de vot, precum si paginile din buletinul de vot in care acestia au fost inscrisi.

De asemenea, printr-o alta Hotarare, Guvernul a adoptat o serie de masuri tehnice in vederea bunei organizari si desfasurari a alegerilor locale. Pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnica centrala condusa de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanti ai tuturor institutiilor publice cu atributii in organizarea alegerilor, precum si ai Agerpres, Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societatii Romane de Televiziune, Societatii Romane de Radiodifuziune.

Intreg pachetul legislativ privind organizarea si desfasurarea alegerilor va intra in vigoare incepand cu 22 martie 2016, data inceperii perioadei electorale.