Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a facut publice valorile absolute ale limitelor pentru donatii, imprumuturi si cotizatii prevazute de Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, care arata ca donatiile primite de un partid politic nu pot depasi 0,025% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv. Astfel, pentru anul 2016 valoarea maxima a donatiilor primite de un partid nu va putea sa depaseasca suma de 26.258.450 lei.

Potrivit unui comunicat transmis marti de AEP si citat de Agerpres, aceste valori absolute ale limitelor pentru donatii, imprumuturi si cotizatii au fost stabilite avandu-se in vedere un salariu minim brut pe tara pentru 2016 de 1.050 lei si veniturile prevazute la bugetul de stat pentru acest an de 105.033.800.000 lei, conform legislatiei in vigoare.

Ca urmare, donatiile primite de un partid politic nu pot depasi 0,025% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maxima a donatiilor primite de un partid politic nu poate depasi suma de 26.258.450 lei.

Donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maxima a donatiilor primite de la o persoana fizica nu poate depasi 210.000 lei.

De asemenea, donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maxima a donatiilor primite de la o persoana juridica nu poate depasi 525.000 lei.

Suma totala primita de un partid politic ca donatii confidentiale nu poate depasi echivalentul a 0,006% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maxima a donatiilor confidentiale nu poate depasi 6.302.028 lei.

Sumele de bani care fac obiectul imprumuturilor primite de catre un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 0,025% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv, iar pentru anul in curs valoarea maxima a imprumuturilor primite de un partid politic nu poate depasi suma de 26.258.450 lei.

Potrivit sursei citate, sumele de bani care fac obiectul imprumuturilor primite de catre un partid politic de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Banii care fac obiectul imprumuturilor primite de un partid politic de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Conform AEP, suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi 48 salarii minime brute pe tara. Pentru acest an valoarea maxima a cotizatiilor primite de un partid politic de la un membru nu poate depasi suma de 50.400 lei.

AEP a facut publice valorile absolute ale limitelor pentru donatii, imprumuturi si cotizatii prevazute de Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, pentru anul 2016, in conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, aprobate prin Hotarare de Guvern.