Europarlamentarul Siegfried Muresan (PPE / MP), vicepresedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, spune ca, din cauza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007 - 2013 (59%, la finalul anului 2015), in Romania s-au creat cu 200.000 de locuri de munca mai putine fata de cat s-ar fi creat daca rata de absorbtie ar fi fost aproape de 100%.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Fondurile europene reprezinta principalul angajator din Romania. In 2015, 304.000 de romani aveau un loc de munca datorita investitiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) facute publice joi, 4 februarie a.c. Practic, anul trecut, echivalentul populatiei unui judet de dimensiuni medii lucra in proiecte si afaceri finantate din fonduri UE. Mai mult, conform MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al romanilor era cu 25,4% mai mare decat ar fi fost fara investitiile din fonduri europene. Asta inseamna ca fiecare roman castiga in medie, lunar, cu circa 430 de lei in plus datorita banilor nerambursabili primiti de la Uniunea Europeana, daca ne raportam la salariul mediu net pe economie din luna decembrie", arata Muresan intr-un comunicat remis presei.

"Aceleasi date ne duc cu gandul, insa, si la niste statistici mai putin bune pentru Romania. La un calcul simplu, putem observa ca inca 200.000 de romani ar fi avut acum un loc de munca platit din fonduri europene daca rata de absorbtie ar fi fost aproape de 100%, nu de 59% cum era la sfarsitul anului 2015. Deci, rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene inseamna 200.000 de locuri de munca mai putine in Romania. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, Guvernul trebuie sa aiba in minte urmatorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit in aceasta perioada inseamna cateva mii de locuri de munca necreate in economia Romaniei", mai afirma deputatul european Siegfried Muresan.