Presedintele Expert Forum, Sorin Ionita, a prezentat marti un studiu din care rezulta ca, in cazul desfasurarii alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin, probabilitatea ca primarul aflat in functie sa fie reales este de 80%, transmite Agerpres.

Sectie de votareFoto: EvZ

"In momentul de fata, structura politica la nivel de primari a Romaniei se imparte intre doua partide dominante - PNL si PSD -, care practic au cam monopolizat spectrul politic si alegerile locale, si zonele predominant maghiare unde se mentine UDMR. Intr-un singur tur, probabilitatea de 80% este ca primarul actualmente in functie se va realege. Am vazut dupa ce am facut noi aceasta analiza, ca a iesit un alt studiu care confirma, care spune ca in municipiile capitala de judet probabilitatea e chiar de 90% ca actuala conducere sa se realeaga", a declarat Sorin Ionita cu ocazia lansarii raportului anual al EFOR.

El considera ca exista o mare problema cu politica anul acesta deoarece vor fi doua runde de alegeri - locale si parlamentare - care sunt legate prin aceea ca orice actor politic nou sau chiar partidele mai mari folosesc localele ca o testare pentru alegerile generale, iar la nivelul societatii exista o discutie asupra desfasurarii acestor alegeri intr-un tur sau doua tururi.

"In plus, avem problema nerezolvata de Parlamentul Romaniei, cu cei 552 de migratori, deci practic din 3.100 (de primari - n.r.) avem 552 de migratori pe ordonanta Dragnea, din toamna lui 2014. Curtea Constitutionala, anul trecut in ianuarie, a invalidat ordonanta si a dat tema Parlamentului sa puna in ordine - ori le ia mandatele acestora, ori schimba legea ca sa se poata migra. Timp de un an si ceva, Parlamentul a luat o non-decizie, a decis sa nu faca absolut nimic si sa ignore complet chestiunea. Parlamentul este in afara Constitutiei cu aceasta tema si vom merge la alegeri locale intr-un singur tur, cu 552 de 'ilegalisti' (...) care vor organiza alegeri locale cu 80% sanse sa se realeaga si, odata realesi, vor organiza si alegerile parlamentare din noiembrie", a explicat Sorin Ionita.