Horea Vuscan, candidatul Miscarii Populare la Primaria municipiului Oradea, are o condamnare la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpa, dupa ce in anul 2003 a provocat un accident rutier soldat cu trei morti. Candidatura lui Horea Vuscan la Primaria din Oradea a fost anuntata marti, in prezenta lui Eugen Tomac, presedintele executiv al Miscarii Populare, scrie BN24.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presa locala scria, in anul 2008, ca "Evenimentul (accidentul rutier provocat de Horea Vuscan - n.red.) a starnit, la vremea respectiva, numeroase comentarii, data fiind identitatea autorului accidentului, fiul fostului patron al fabricii de ulei Interoil, cunoscut in oras pentru inclinatia spre viteza si spre viata de noapte. Mai multi martori oculari sustineau ca si la momentul producerii accidentului Vuscan era baut la volan. De altfel, initial, in dosarul lui atat viteza cat si alcoolemia figurau peste pragul penalului, pentru ca in scurt timp nivelul imbibatiei alcoolice sa scada pana la zero. De-a lungul a numeroase expertize, viteza s-a diminuat si ea la doar 72-80 km/h, desi martorii o aproximau la peste 130 de km/h."

Horea Vuscan a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa si plata a 200 000 de euro despagubiri pentru familiile victimelor.

Actualul candidat la primaria municipiului Oradea nu considera ca aceasta condamnare pentru ucidere din culpa are vreo importanta: "In opinia lui, subiectul nu ar mai trebui sa aiba relevanta, iar cei care vor scoate de la naftalina tema pentru a-l discredita pe el si pentru a arunca in derizoriu actiunile electorale al MP la Oradea trebuie sa stie ca ", potrivit BihorStiri.ro.

Vuscan s-a remarcat si in 2013, cand a cerut public legalizarea consumului de marijuana, pe motiv ca este recomandata si in Biblie: "Pentru persoanele religioase pot sa spun ca inclusiv Biblia incurajeaza consumul de canabis. Citez din Facerea 1.29: Apoi a zis Dumnezeu: "Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra". Eu pot sa interpretez ca si marijuana este inclusa aici" (sursa: ebihoreanul.ro).

Horea Vuscan a mai candidat, ca independent, la Consiliul Local, apoi a trecut pe la mai multe partide ecologiste, iar in 2012, la alegerile locale, a candidat din partea Partidului Uniunea Ecologista, obtinand doar 992 de voturi, potrivit ebihoreanul.ro.

Presedintele executiv al Miscarii Populare, Eugen Tomac, spune despre Horea Vuscan ca acesta "corespunde profilului nostru de candidat": "Decizia este una asumata. Stim exact incercarile pe care le-a avut domnul Vuscan in 2008 si 2012, dar corespunde profilului nostru de candidat, curajos si dinamic, un om care vrea sa faca ceva pentru comunitate, nu vine in politica pentru a avea mize personale, ci vrea sa ofere din experienta lui."

In anul 2013, Horea Vusca, pe atunci lider al Partidului Verde din Oradea, a cerut legalizarea consumului si comercializarii de marijuana, dupa ce a aflat din presa ca Romania este cel de-al 10-lea stat care a legalizat utilizarea marijuanei in scop medicinal: "Aprobarea utilizarii marijuanei in scopuri medicinale este o alta escrocherie a statului, caci ofera companiilor farmaceutice sansa sa-i creasca pretul. Marijuana oricum se consuma si asa ilegal, dar daca s-ar legaliza, ar putea fi cumparata din medii controlate, iar populatia ar putea fi informata in privinta riscurilor, dar si a beneficiilor ei. Caci multe studii au demonstrat ca marijuana are multe beneficii pentru sanatate", a declara atunci Horea Vuscan, intr-o conferinta de presa pe care a convocata special pentru acest subiect.

Presa bihoreana noteaza ca Horea Vuscan este al doilea candidat "exotic" propus de Miscarea Populara la alegerile locale, dupa Marius Cracea, fost membru al PMP Giurgiu care dorea sa candideze la Primarie si care a anuntat, prin intermediul presei, ca isi cauta iubita. Marius Cracea a fost exclus din partid dupa acest incident.