Liderii PSD si UNPR, respectiv Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, au semnat joi la ora 11.00, la sala grupului PSD din Camera Deputatilor, protocolul de colaborare la alegerile locale amanat de miercuri, protocol ce prevede ca UNPR respinge modificarea legislatiei pentru revenirea la doua tururi pentru alegerea primarilor.

Dragnea si Oprea la semnarea protocolului PSD-UNPRFoto: Hotnews

Semnarea s-a petrecut in fata mai multor parlamentari de la ambele partide si a fost intampinata cu aplauze.

Documentul are trei puncte:

  • Primul, referitor la alegerile locale: cele doua partide lasa mana libera organizatiilor locale sa stabileasca aliante si colaborari, inclusiv pentru candidati unici si pentru majoritati locale si judetene.
  • Al doilea, acordul pe cele doua tururi: PSD si UNPR resping modificarea legislatiei electorale in anul electoral, ceea ce inseamna ca UNPR va respinge proiectul liberalilor ce prevede alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
  • Al treilea punct, alegerile parlamentare: PSD si UNPR vor decide conditiile in care vor participa pe liste comune, dupa alegerile locale.

Mai exact, textul este urmatorul:

"1. Pentru alegerile locale din iunie 2016, cele doua partide semnatare convin sa lase la dispozitia organizatiilor locale modalitati concrete in care se stabilesc colaborari sau cooperari punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obtinerea unui numar cat mai mare de voturi, precum si pentru constituirea de majoritati locale si/sau judetene.

2. PSD si UNPR resping categoric in anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, precum si a Legii privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

PSD si UNPR sustin initierea unor dezbateri cu privire la intregul sistem electoral din Romania, incepand cu noua legislatura a Parlamentului Romaniei 2016-2020.

3. In ceea ce priveste alegerile parlamentare din toamna anului 2016, se stabilesc urmatoarele: dupa incheierea alegerilor pentru administratia publica locala din iunie 2016, cele doua partide vor aproba in forurile statutare ale fiecaruia, un Acord in care vor fi prevazute conditiile cu privire la participarea in comun la alegerile parlamentare."

Vezi documentul semnat aici (si atasat)

Potrivit unor surse politice, negocierile privind protocolul au avut loc pe tot parcursul zilei de miercuri, Oprea insistand asupra faptului ca doreste ca acesta sa prevada locuri pe liste la alegerile parlamentare.

Intrebat joi, dupa semnarea protocolului, cum de a acceptat in final sa fie de acord cu un protocol care nu prevede locuri pe liste comune la parlamentare, Oprea a raspuns: "Intotdeauna UNPR a avut o relatie foarte serioasa si de cuvant cu PSD. Am stabilit ca si in functie de performanta noastra de la locale vom avea liste comune la alegerile parlamentare."

"Nici pentru PSD nu e trecut un numar de locuri eligibile. Am ajuns amandoi la concluzia ca daca vrem sa facem o intelgere serioasa nu are loc sa vindem pielea ursului din padure. Vom face o evaluare si atunci ne vom aseza la masa si vom ajunge la o concluzie", a tinut Dragnea sa completeze.

Pe de alta parte, intrebat daca acum dupa semnarea acestui protocol se poate spune ca PSD si UNPR vor merge pe aceleasi liste la alegerile parlamentare, Dragnea a spus: "Da, putem spune. Protocolul este scris in romaneste".

In ceea ce priveste posibilitatea incheierii unei aliante PSD-UNPR la nivel de Bucuresti, liderul social-democratilor a aratat ca aceasta este posibila, conform protocolului, "in orice localitate". "Asta face protocolul, da posiblitatea tuturor organizatiilor locale PSD si UNPR ca, in functie de conditiile specifice, sa ia decizia optima pentru ca sansele la alegeri sa fie maxima", a spus Dragnea.

***

Protocolul trebuia semnat miercuri dimineata inainte de votul dat de Senat privind incuviintarea urmaririi penale a lui Oprea, insa a fost amanat. In cursul zilei, Dragnea a avut o intalnire la sediul PSD cu Calin Popescu Tariceanu, apoi a parasit sediul partidului, iar la scurt timp a plecat si Oprea din sediul UNPR, aflat in aceeasi curte cu cel al social-democratilor. Oprea fusese vizitat, la randul sau, dE Sebastian Ghita, fost deputat PSD, in prezent deputat independent.

De subliniat faptul ca, in privinta protocolului, UNPR si PSD au prezentat variante diferite. Desi Oprea a afirmat de luni ca acesta va prevede clar locurile pe listele la parlamentare, PSD a spus initial ca este prea devreme sa se prevada un protocol legat de parlamentare. Ulterior, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat pentru HotNews.ro ca acest protocol va prevede un punct referitor la liste comune pentru parlamentare, insa numarul de locuri va tine cont de scorul pe care UNPR il va lua la locale si de felul in care UNPR ii va "ajuta" pe social-democrati.