Copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat marti ca sunt sanse mici pentru schimbarea legislatiei, astfel incat sa se revina la sistemul de alegere a primarilor in doua tururi, iar acest lucru mai poate fi realizat "doar in Parlament sau prin sesizarea Curtii Constitutionale".

"Decizia premierului de a nu interveni in acest proces, desi avea toata legitimitatea, nu este finalul demersurilor noastre. Vom incerca, prin toate posibilitatile, sa oferim romanilor un sistem de vot mai bun, pe care toti il doresc, dar nimeni, in afara de PNL, nu si-l asuma. Doar in Parlament sau prin sesizarea Curtii Constitutionale mai putem schimba ceva. Sansele sunt mici, dar vom merge pana la capat", a scris Gorghiu, pe contul sau de Facebook.

PNL l-a acuzat cu o zi in urma pe premierul Dacian Ciolos ca se derobeaza de responsabilitatea asumarii reintroducerii votului in doua tururi pentru alegerea primarilor.

"Constatam ca premierul se derobeaza de responsabilitatea asumarii reintroducerii principiului celor doua tururi de scrutin in alegerea primarilor si trimite aceasta sarcina Parlamentului. Din acest moment obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea in regim de urgenta a acestui proiect pe care l-am depus inca de anul trecut", a purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, pe Facebook.

Dacian Ciolos a declarat luni, dupa ce s-a consultat cu partidele politice, ca Guvernul nu poate veni cu o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi in conditiile in care nu exista o majoritate clara la nivelul Parlamentului in favoarea acestei propuneri.

"Am constatat azi ca majoritatile sunt foarte volatile in Parlament si nu exista o majoritate clara care sa sustina acum revenirea la doua tururi. Partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutia privind sistemul electoral pentru primari si presedintii de Consilii Judetene dar o majoritate a partidelor prefera ca aceasta discutie sa nu aiba loc acum pentru a asigura predictibilitate", a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa sustinuta la guvern.