Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat luni ca a inceput controale in Bucuresti si in alte orase din tara pentru a verifica legalitatea finantarii materialelor de publicitate politica si ii invita pe cetateni sa trimita sesizari cu privire la astfel de materiale. Precizarea vine dupa ce Tudor Chirila a a anuntat ca a sesizat AEPin legatura cu un banner al PSD, care este amplasat in fata parcului Herastrau din Bucuresti.

Artistul a publicat si o poza cu banner-ul respectiv si mai scrie ca "Va invit si pe voi sa scrieti celor de la sectorul 1 si autoritatii electorale permanente. Ma intreb ce pazeste presa noastra si reporterii ei."

Ce precizari face AEP luni, pe pagina sa de Facebook:

  • "Avand in vedere intrebarile si sesizarile cetatenilor si ale reprezentantilor mass-mediei referitoare la actiunile de publicitate efectuate de partidele politice inainte de inceperea campaniei electorale, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) face urmatoarele precizari:
  • Potrivit Constitutiei, partidele politice 'contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor'. Aceasta este concretizata prin actiuni de promovare a programului, a ideilor si a agendei partidelor politice in forme si prin instrumente diferite.
  • Aceste activitati au fost impartite de legiuitor in doua mari categorii: actiuni de publicitate sau promovare politica, care se desfasoara inaintea stabilirii oficiale a datei alegerilor, si actiuni de publicitate sau promovare electorala, care se desfasoara in perioada dintre stabilirea oficiala a datei alegerilor si anuntarea oficiala a rezultatelor alegerilor.
  • Actiunile preelectorale de publicitate sau promovare politica sunt reglementate de legislatia in materia publicitatii, aplicabila tuturor entitatilor, cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, amplasarea materialelor de publicitate politica este conditionata, dupa caz, de avizele sau autorizatiile emise de autoritatile locale.
  • Actiunile de publicitate sau promovare electorala sunt reglementate de legislatia electorala care contine reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propaganda electorala, locul in care acestea pot fi amplasate si competenta birourilor electorale de circumscriptie privind modul de desfasurare a campaniei electorale. Prin urmare, legislatia electorala se aplica numai actiunilor de publicitate efectuate de catre competitorii electorali dupa anuntarea oficiala a datei alegerilor.
  • In ceea ce priveste publicitatea politica si publicitatea electorala, competentele AEP se reduc strict la controlul legalitatii finantarii acestora. Din aceasta perspectiva, AEP a demarat deja controale la nivelul municipiului Bucuresti si al altor orase din tara, pentru a verifica legalitatea finantarii materialelor de publicitate politica, unele dintre acestea fiind amplasate inca de la sfarsitul anului trecut. Rezultatele controalelor, in masura in care se constata nereguli, vor fi facute publice pe site-ul AEP.
  • AEP apreciaza participarea si implicarea cetatenilor, materializate in sesizari privind materialele de publicitate politica expuse in aceasta perioada. Astfel de sesizari, in masura in care sunt insotite de fotografii, sunt foarte utile pentru identificarea cheltuielilor partidelor politice si verificarea legalitatii acestora.
  • Sesizarile dumneavoastra si fotografiile aferente pot fi transmise la adresa de e-mail: office@roaep.ro sau office.sg@roaep.ro."