Guvernul nu poate veni cu o ordonanta de urgenta sau sa isi asume raspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi in conditiile in care nu exista o majoritate clara la nivelul Parlamentului in favoarea acestei propuneri, a declarat luni seara premierul Dacian Ciolos, dupa ce s-a consultat cu partidele politice.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

"Am constatat azi ca majoritatile sunt foarte volatile in Parlament si nu exista o majoritate clara care sa sustina acum revenirea la doua tururi. Partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutia privind sistemul electoral pentru primari si presedintii de Consilii Judetene dar o majoritate a partidelor prefera ca aceasta discutie sa nu aiba loc acum pentru a asigura predictibilitate", a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa sustinuta la guvern.

Acesta a afirmat ca ideea unei ordonante sau pe asumarea raspunderii ar reprezenta o abordare cu "riscuri foarte mari" si care risca sa nu se "materializeze in parlament printr-o sustinere", in conditiile in care "chiar si o OUG poate fi respinsa foarte usor in Parlament intr-un timp foarte scurt".

"Solutia e in Parlament si guvernul e gata sa isi dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere", a spus Dacian Ciolos.

Acesta a subliniat ca problema alegerii primarilor, intr-un tur sau doua, este "o tema eminamente politica" si "o majoritate clara a avut o intelegere in urma cu un an de zile" asupra acestui subiect.

"Guvernul sustine punctul de vedere de a relua discutia pe alegerea in doua tururi, dar e o decizie politica si trebuie asumata in Parlament", a aratat acesta.

El a afirmat ca, in cazul in care se constituie o majoritate care sa sutina unul dintre cele doua proiecte de legi aflate in prezent in Parlament, "guvernul poate sa acorde un aviz favorabil".

"Nu accept ca guvernul sa fie folosit ca instrument pentru a-si atinge obiectivele specifice de partid", a mai spus el.

17:58 Kelemen Hunor: Sunt convins ca guvernul prin ordonanta de urgenta sau angajarea raspunderii nu trebuie sa intervina in procesul electoral

Liderul UDMR a subliniat, dupa discutiile cu premierul Ciolos, ca Parlamentul, "cu aproape unanimitate, inclusiv PNL, a votat pentru un singur tur de scrutin" si trebuie principiul neamendarii legii electorale cu un an inainte de alegeri.

UPDATE 16.20 Potrivit deputatei Luminita Adam, UNPR este deschis la discutii privind un proiect de lege, atat existent cat si nou depus, ce ar prevede trecerea la doua tururi de scrutin. Adam a declarat jurnalistilor ca UNPR se va pronunta dupa ce consulta un astfel de proiect.

Intrebata luni daca UNPR este dispusa sa discute despre un proiect de lege in acest sens, Luminita Adam a raspuns: "Da, mi se pare normal. Noi suntem trimisi in Parlament pentru a discuta si a lua o decizie in conformitate cu principiile noastre".

"UNPR este un partid serios si nu poate sa admita sau sa respinga un proiect de lege inainte de a-l vedea si a-l citi. UNPR va lua o decizie in momentul in care va vedea legea depusa", a spus ea.

15:10 Discutiile de la Vila Lac 1 s-au incheiat. Consultarile cu UDMR au fost reprogramate pentru ora 17.00.

15:00 Geoana: Ciolos nu doreste sa scoata cartoful fierbinte pe care PSD si PNL l-au convenit anul trecut

"Este evident ca dl. Ciolos nu doreste sa scoata cartoful fierbinte pe care cele doua mari partide, traditional - PSD si PNL - l-au convenit de anul trecut. Este clar ca in acest moment asistam la o incercare disperata a vechiului sistem politic de a impiedica aparitia unei noi generatii de partide si ceea ce se intampla acum e o dovada clara de ipocrizie din punct de vedere al intentiei reale de a schimba modul in care Romaania este guvernata, administrata si care sa ofere romanilor sansa de a vota optiuni diversificate", a declarat luni, Mircea Geoana, la finalul discutiilor cu premierul pe tema alegerii primarilor in doua tururi de scrutin (sursa - Mediafax).

14:29 UNPR este impotriva modificarii legii si vrea primari alesi intr-un singur tur de scrutin

UNPR a sustinut, luni, la discutiile cu premierul Dacian Ciolos, mentinerea actualei prevederi privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, invocand nevoia de "stabilitate" si faptul ca legea a fost adoptata, in aceasta varianta, de Parlament.

"UNPR sustine alegerile intr-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevazute de o lege organica. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbatuta, votata in plenul Parlamentului si promulgata de presedintele Romaniei. UNPR ramane fidel principiilor pe care le-a afirmat intotdeauna, seriozitate, stabilitate si consecventa si ca atare respinge propunerea de modificare a legislatiei.", se arata intr-un comunicat de presa al UNPR.

13:56 Basescu: Guvernul poate sa-si asume raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi sau PNL sa promoveze o initiativa

Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu premierul Dacian Ciolos, ca sunt doua variante pentru modificarea legislatiei electorale, respectiv asumarea raspunderii Guvernului sau initiativa legislativa din partea PNL, adaugand ca parlamentarii Miscarii Populare vor semna acest ultim demers.

'Am considerat ca sunt doua variante: asumarea raspunderii de catre Guvern, dar este un act profund de vointa a Guvernului, fiind mult mai democratica decat OUG (...). Asumarea raspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, daca se adopta aceasta varianta, atunci reforma electorala trebuie dusa pana la capat: alegerea primarilor in doua tururi, presedintii de CJ in doua tururi si Parlament cu 300 de parlamentari', a spus Basescu, citat de Agerpres.

El a aratat ca cea de-a doua varianta este ca PNL, care a propus alegerea primarilor in doua tururi, sa promoveze aceasta initiativa in Parlament, anuntand ca Miscarea Populara o va semna.

12:40 Liderii Miscarii Populare, inclusiv fostul presedinte Traian Basescu, au ajuns la consultarile cu premierul Dacian Ciolos

12:30 PNL afirma, intr-un comunicat de presa, ca delegatia PNL a "insistat asupra faptului ca mentinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi in detrimentul legitimitatii si reprezentativitatii viitorilor alesi, iar exercitiul democratic ar avea de suferit".

"PNL reitereaza apelul adresat celorlalte formatiuni politice de a respecta principiul democratic al majoritatii in alegerea primarilor si de a accepta modificarea legislatiei electorale prin ordonanta de urgenta cat mai repede cu putinta", potrivit sursei citate.

Delegatia PNL a fost formata din co-presedintele Vasile Blaga, prim-vicepresedintii Adriana Saftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur si secretarul general Ilie Bolojan.

12:15 Delegatia PSD a incheiat discutiile cu premierul, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin parasind impreuna Vila Lac.

Dragnea le-a declarat ziaristilor ca premierul Ciolos le-a spus ca "exclude si ordonanta de urgenta si angajarea raspunderii guvernului si ca se mai gandeste la alte optiuni, dar dupa ce termina consultarile".

Seful PSD a precizat ca modificarea sistemului de alegere al primarilor ar trebui sa fie atributul unui noi Parlament si a cerut sa se evite "un precedent atat de periculos incat cu 2 luni inainte de alegeri sa se modifice sistemul electoral".

"Premierul a spus ca a vrut sa faca aceste consultari pentru a se convinge daca exista o majoritate pentru aceasta idee", a continuat Liviu Dragnea, care a sustinut ca este evident ca "majoritatea e impotriva acestei initiative".

Dragnea a mai spus ca varianta boicotului "este luata in calcul in mod serios", dar in partid nu s-a luat inca o decizie si a subliniat ca "daca ideea unei OUG si a asumarii raspunderii a picat, nu mai e cazul de boicot".

Si Tariceanu a sustinut ca pentru ALDE alegerea primari in doua tururi e avantajoasa dar, "in pofida acestui lucru, am comunicat ca actuala formula este rezultatul unor lungi discutii, negocieri si a unui consens in parlament" care a fost realizat anul trecut.

In opinia sa, modificarea sistemului ar fi "fireasca dupa viitoarele alegeri parlamentare".

12:05 Potrivit unor surse politice, in timpul discutiilor Ciolos si-a exprimat rezerva in a impune o solutie cu forta.

11:45 Delegatia UNPR a inceput discutiile cu premierul

Din partea UNPR participa la discutii Gabirel Oprea, Valeriu Steriu si Noclae Ontanu. Din partea Guvernului, pe langa premierul Dacian Ciolos, mai sunt prezenti vicepremierii Costin Borc si Vasile Dincu, dar si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Ciprian Bucur.

11:10 La Vila Lac 1 au ajuns si reprezentantii PSD si ALDE

Delegatiile sunt conduse de presedintele PSD, Liviu Dragnea, co-presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu si social democratul Marian Neacsu.

10:50 Delegatia PNL a incheiat discutiile si a parasit Vila Lac 1

Delegatia PNL a fost formata din copresedintele Vasile Blaga, secretarul general Ilie Bolojan si prim-vicepresedintele Ludovic Orban.

10:05 Discutiile dintre premier si partide privind alegerea primarilor in doua tururi au inceput

Discutiile au loc in contextul in care PNL i-a cerut premierului sa modifice legea prin Ordonanta de Urgenta pentru a se reveni la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Dupa delegatia PNL vor urma la consultari cu social-democartii care se opun modificarii legii, presedintele PSD Liviu Dragnea amenintand chiar cu boicotarea scrutinului.

''PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. In aceste conditii nu stiu daca domnul prim ministru Dacian Ciolos se mai poate gandi ca mai are rost sa initieze in vreun fel sau altul o ordonanta sau proiect de lege in conditiile in care o larga majoritate din Parlament nu sustine aceasta idee'', a spus Dragnea, vineri, intr-o conferinta de presa. El amenintase ca in cazul in care Guvernul va raspunde pozitiv cererii PNL social-democratii vor boicota alegerile locale.

Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale in cazul in care se revine la alegerea primarilor in doua tururi."Noi nu boicotam niciodata", a subliniat el, sugerand ca aceasta nu este o atitudine responsabila si mentionand ca respecta legea alegerilor locale, votata de catre toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor intr-un singur tur.

Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca desi este de acord cu alegerea primarilor in doua tururi, nu considera oportuna modificarea legii in acest moment.

Premierul a respins initial modificarea acestei legi, dar s-a declarat dispus sa discute pe aceasta tema dupa ce presedintele Klaus Iohannis s-a declarat in favoarea ei.

Propunerea PNL mai este sustinuta de reprezentantii Miscarii Populare, care vor participa si ei la intalnire cu premierul Ciolos. Si parlamentarii PSRO condusi de Mircea Geoana vor fi prezenti la Vila Lac 1, pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la amendarea legislatiei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca premierul Dacian Ciolos va incepe consultarile cu partidele pe tema revenirii la alegerea primarilor in doua tururi luni.

Potrivit PNL, discutiile incep la 9:45 la Vila Lac 1. Delegatia liberalilor este compusa din Vasile Blaga, Adriana Saftoiu, Ilie Bolojan, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur.

Propunerea PNL mai este sustinuta doar de reprezentantii Miscarii Populare.

''PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. In aceste conditii nu stiu daca domnul prim ministru Dacian Ciolos se mai poate gandi ca mai are rost sa initieze in vreun fel sau altul o ordonanta sau proiect de lege in conditiile in care o larga majoritate din Parlament nu sustine aceasta idee'', a spus Dragnea, vineri, intr-o conferinta de presa. El amenintase ca in cazul in care Guvernul va raspunde pozitiv cererii PNL social-democratii vor boicota alegerile locale.

Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale in cazul in care se revine la alegerea primarilor in doua tururi."Noi nu boicotam niciodata", a subliniat el, sugerand ca aceasta nu este o atitudine responsabila si mentionand ca respecta legea alegerilor locale, votata de catre toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor intr-un singur tur.