Deputatii si senatorii revin luni la lucru, in prima sesiune parlamentara din 2016 si penultima din mandat, sesiune care se va desfasura sub semnul alegerilor locale din iunie, scrutin premergator parlamentarelor de la sfarsitul anului. Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc luni la pranz, urmate de sedinte ale liderilor de grup, scrie Mediafax.

Incepe sesiunea parlamentaraFoto: Agerpres

Senatorii si deputatii se vor intalni pe 1 februarie in cadrul sedintelor de grup pentru a-si alege noi lideri sau pentru a-i reconfirma pe cei existenti.

Astfel, la PSD Marian Neacsu va fi inlocuit cel mai probabil de Florin Paslaru ca sef al deputatilor. UNPR a anuntat ca se va separa in Parlament de PSD, demersurile urmand sa fie initiate in prima zi a noii sesiuni.

Alesii isi vor imparti si functiile din cele doua Birouri Permanente, recompensate cu salarii semnificativ mai mari decat cele care intra in buzunarele parlamentarilor ''de rand''. Sedintele de plen vor incepe la ora 16,00.

Sesiunea va debuta sub semnul controverselor legate de modul de alegere a primarilor, PNL insistand asupra revenirii la doua tururi de scrutin in conditiile in care este sustinut in acest demers doar de cei de la Miscarea Populara. Discutii pe aceasta tema vor avea loc intre premierului Dacian Ciolos si reprezentantii partidelor chiar odata cu revenirea parlamentarilor la munca.

Initiativa legislativa in acest sens a fost respinsa de Comisia juridica a acestui for in luna decembrie. Proiectul a fost depus de liberali in septembrie, iar Camera Deputatilor este for decizional.

O alta lege importanta care asteapta votul parlamentarilor este cea privind darea in plata, trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut si asupra careia exista un acord de principiu in randul fortelor politice.

Acordul de imprumut cu Republica Moldova s-a intors si el la Legislativ dupa ce seful statului a constatat ca situatia de la Chisinau era prea instabila pentru a fi pus in practica. Acesta va primi unda verde de la Parlament in urma discutiilor oficialilor romani cu noul premier de la Chisinau, Pavel Filip, care trebuie insa sa indeplineasca in prealabil o lista de 7 reforme trimisa de premierul Dacian Ciolos.

  • Parlamentul si criticile din raportul MCV

Senatul isi va incepe activitatea in 2016 cu votul asupra solicitarii DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. Liderul UNPR le-a cerut senatorilor sa ii ridice imunitatea, fara sa isi arate insa disponibilitatea de a demisiona. Dincolo de declaratiile oficiale, potrivit carora partidele vor vota favorabil cererea DNA, votul in cazul celor care au probleme cu justitia este secret cu bile si se decide de cele mai multe ori prin negocieri individuale, cu atat mai mult cu cat numarul mai mic al alesilor din Senat permite aceste "aranjamente".

Odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare ar putea fi reluate dezbaterile pe marginea modificarilor care trebuie aduse Codului Penal si de Procedura Penala, ca urmare a criticilor din Raportul elaborat de CE in cadrul mecanismului MCV.

"Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective", arata raportul Comisiei Europene.

  • Parlamentarii si legile in interes propriu

Parlamentarii au incheiat anul 2015 votand privilegii pentru ei si colegii de partid din teritoriu - pensii speciale pentru actuali si fosti membri ai Legislativului si pentru alesii locali. In cazul legii privindu-i pe acestia din urma, deputatii si senatorii vor trebui sa puna de acord actul normativ cu decizia CCR care l-a declarat neconstitutional.

Subiectul beneficiilor va reveni in atentia alesilor si in aceasta sesiune. Astfel, majorarea salariilor alesilor ar putea fi reluate in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, una dintre marile restante ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanta de urgenta privind cresterea indemnizatiilor pentru inaltii demnitari.

Ordonanta de urgenta prin care au fost majorate salariile unor categorii de demnitari, emisa in vara anului trecut de Gabriel Oprea, in calitate de premier interimar, a fost respinsa de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace in sertarele comisiei de munca de la Camera Deputatilor, in conditiile in care Camera este for decizional in ceea ce priveste actul normativ.

In contextul dezbaterii acestei ordonante, este readusa in discutie amendarea actului normativ astfel incat majorarile sa fie aplicate si deputatilor si senatorilor, care s-au aratat nemultumiti anul trecut pentru ca nu au fost inclusi printre categoriile de demnitari, ci doar membrii Birourilor permanente.

Ordonanta ar urma sa fie dezbatuta la inceputul sesiunii din februarie, intr-o sedinta comuna a comisiilor de munca si buget-finante.

O alta ordonanta contestata este OUG 55, cunoscuta ca "Ordonanta Dragnea". Ordonanta 55 a fost emisa inaintea alegerilor prezidentiale din 2014 si prevedea ca, pe o perioada de 45 de zile, alesii locali pot opta sa treaca la alt partid fara sa-si piarda mandatele. Potrivit unui raport Expert Forum, publicat in ianuarie 2015, peste 5.000 de alesi locali, intre care 552 de primari, au migrat la alte partide dupa adoptarea OUG 55/2014, marele castigator fiind PSD, catre care s-au indreptat 79 la suta dintre primarii care au migrat, iar marii perdanti, PNL si PDL.

Ulterior, OUG 55/2014 a fost declarata neconstitutionala, iar Camera Deputatilor a decis, in februarie 2015, respingerea ei, adoptand insa un amendament criticat de PNL care arata ca primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonantei nu-si vor pierde mandatele.

Senatul este for decizional in acest caz. ''In Senat, ne vom preocupa de trecerea urgenta, prin plen, a Ordonantei 55, chiar daca nu avem voturile necesare, pentru ca cetatenii vor trebui sa stie cine este de acord, pana la urma, cu punerea in aplicare a deciziilor CCR si cine este impotriva traseismului'', declara in ianuarie liderul PNL Vasile Blaga.

  • Legi cu impact social si bugetar, in primavara 2016

PNL a anuntat in decembrie, in contextul discutiilor privind majorarea salariului minim, ca in 2016 isi doreste reducerea taxelor pe munca. Astfel, Vasile Blaga a anuntat ca printre prioritatile partidului in noua sesiune se afla proiectul privind reducerea cu 5% a contributiilor sociale de stat.

De altfel, legile carora alesii le vor acorda cel mai mult timp si energie in 2016 sunt cele cu iz electoral.

Senatul a votat anul trecut modificarea legii privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor de pana la 2 ani, astfel cine opteaza pentru primul sau al doilea an ar putea primi minim 600 de lei sau maxim 3400 in primul, iar in al doilea an cel mult 1200, indiferent de optiune. Proiectul va fi luat in discutie de Camera Deputatilor, la fel ca si cel respins de senatori prin care autoritatile locale ar putea acorda propria indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, pe langa cea platita de la bugetul de stat.

De asemenea, tatii au dreptul la concediul paternal platit de 10 zile lucratoare, in primele doua luni de la nasterea copilului, potrivit unui proiect de lege initiat de 12 senatori PNL, adoptat de Senat si care va fi discutat de Camera Deputatilor in noua sesiune.

Senatorii au votat si proiectul de lege care prevedere reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut cel putin trei copii, pana in ianuarie 1990, acesta urmand sa intre si el in discutia deputatilor.

Printre propunerile legislative cu impact social si bugetar depuse la finalul lui 2015 care se vor regasi pe ordinea de zi a Parlamentului in 2016 se mai afla: majorarea indemnizatiei de somaj cu 100 de lei, pensie cumulata pentru familiile in care nici sotul, nici sotia nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare, acordarea celei de-a 13-a pensii, posibilitatea cumularii pensiilor mici cu cele de urmas, dar si sporuri si prime pentru militarii si civilii care lucreaza in domeniul situatiilor de urgenta.

Totodata, parlamentarii au mai depus la finalul anului trecut initiative pentru acordarea de pensii speciale profesorilor din invatamantul preuniversitar, dar si personalului operativ din cadrul serviciilor de ambulanta.

PNL vrea ca, in sesiunea parlamentara din februarie, premierul sa prezinte, in fata deputatilor, stadiul pregatirii alegerilor parlamentare din 2016 si masurile luate privind accesul cetatenilor din diaspora la votul prin corespondenta.