Actiunea Civica a Tinerilor a lansat, duminica, proiectul "PACT pentru Romania", o platforma de centru, care sustine ca are misiunea ''de a reda tara cetatenilor'', bazata pe profesionalism, actiune, comunitate si transparenta. PACT este fondat de Sebastian Burduja, cel care in 2009 a fondat Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar in 2011 a infiintat fundatia CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. El este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex.

La lansarea din 2008 a LSRS au participat si sustinut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Mihai Gadea si Ecaterina Andronescu.

PACT sustine ca are o orientare politica de centru si militeaza pentru responsabilizarea si implicarea cetatenilor in formularea si punerea in practica a solutiilor de dezvoltare, intr-un cadru de dialog pragmatic si axat pe nevoile comunitatii, potrivit Agerpres.

"Vrem sa ne desteptam realmente cu totii. Noi toti suntem Romania. Romania are si viitor si trecut. De 26 de ani suntem mandri sa ascultam si punem la inima cand ascultam Desteapta-te romane. Se pare ca Romania treptat se desteapta si de aceea v-am adresat acest frumos: Buna dimineata! Motivul pentru care sunteti in aceasta dimineata este ca vrem sa ne desteptam realmente cu totii. Noi toti suntem Romania si o particica din ea. Cum vedeti Romania are si viitor, Romania are si trecut - si vad numerosi profesori ca Adrian Pop, Marian Stas in sala, vad vechi oameni inaintasi care ne-au calauzit pasii in trecut, ma refer si la Corneliu, Liga Studentilor de acum peste 25 de ani", a spus Dragos Preda, membru fondator.

In discursul sustinut, Sebastian Burduja, un alt membru fondator al PACT, a anuntat ca a venit definitiv in tara dupa ce a stat 12 ani in SUA, adaugand ca sunt si alti tineri care isi doresc sa revina in Romania.

''Ca sa putem lupta pentru Romania trebuie mai intai sa alegem speranta. In cele mai grele circumstante speranta este o alegere. Noi suntem liberi in seara asta pentru ca in '89 oamenii s-au unit si impreuna au actionat. Milioane de romani au ales speranta in fata gloantelor. (...) Milioane de romani atunci (...) au strigat ajunge (...). Bunici, parinti, copii - impreuna au reusit. In acest impreuna sta totul. Impreuna astazi, in fiecare zi de acum inainte. In Romania de azi am cam uitat sa fim impreuna, sa simtim impreuna, am uitat sa luptam impreuna pentru ceva mai mare decat noi toti. (...) Am devenit neincrezatori, blazati si cinici, pasivi, resemnati. Suntem la ''merge si asa'' si ''raul cel mai mic''. Cea mai mare dilema este din patru in patru ani, in cabina de vot - eu cu cine votez? Nu mai vrem sa fim cetateni turmentati, nu mai vrem sa fim cetateni cumparati, noi vrem sa fim cetateni implicati'', a spus Burduja.

El a subliniat ca politica este facuta pentru si despre cetateni si a pledat pentru responsabilitate: ''Pactul nostru incepe cu fiecare dintre noi, cu fiecare dintre voi, aceasta este schimbarea de paradigma de care avem nevoie. Politica este despre cetateni. (...) Cel mai simplu ne-ar fi sa plecam sau sa continuam sa ne plangem. Cei care de 26 de ani ne-au furat viitorul continua sa o faca. (...) A sosit timpul sa ne intrebam nu de ce asa zisii lideri politici isi bat joc de noi, ci de ce noi le permitem sa mai faca acest lucru. Suntem pregatiti (...) sa ne luptam pentru drepturile copiilor nostri, sa facem sacrificii pentru o tara mai buna? Am ales si alegem impreuna, ne asumam o lupta foarte grea (...) pentru ca simtim o responsabilitatea de a da ceva inapoi acestei tari, unde ne-am nascut si unde ne-am format. (...) Arena publica este imorala, periculoasa. Mai acceptam o noua generatie pierduta? Timpul nu mai are rabdare. A fi tanar inseamna a avea speranta. Trebuie sa alegem speranta, sa stim sa o alegem din nou'', a adaugat Burduja.

Sebastian Burduja este fiul lui Marinel Burduja, unul dintre cei mai cunoscuti bancheri roman, fost vicepresedinte la Bancorex. Marinel Burduja a fost ani buni de zile prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank , de unde a demisionat in 2012. Dupa cateva luni, a reaparut in peisajul bancar ca director general al bancii lui Dorinel Umbrarescu - Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI). La Umbrarescu a stat circa doi ani, dupa care a demisionat din motive personale. In toamna lui 2015, Burduja revine pe piata serviciilor financiare printr-o asociere intr-o IFN cu fostul ministru al Sanatatii, Ioan Bazac, importatorul masinilor Ferrari in tara noastra. Burduja este presedintele boardului FRFS - Forza Rossa Financial Services IFN - unde Bazac este principalul actionar. Detine si o licenta de somelier, avand o colectie de circa 9000 de vinuri rare.

Despre LSRS

LSRS s-a lansat in urma cu 8 ani, iar in prezent, potrivit lui Burduja, numara peste 5000 de membri. La evenimentul de lansare al LSRS din 8 ianuarie 2009 au luat parte, printre altii, Mihai Gadea, Ecaterina Andronescu, Dan Voiculescu si Sebastian Ghita, precum si Marinel Burduja.

In 2011, LSRS a fost contestata de un grup de studenti romani din strainatate pentru "opinii bigote, impregnate de nationalism". In aceeasi perioada, LSRS a organizat, la Institutul Bancar Roman, evenimentul Forumul Romania Juna, cu sprijinul BNR.

HotNews.ro a realizat, in august 2011, un reportaj de la Manastirea Putna, unde LSRS si-a prezentat principalele idei pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani.

Printre membrii LSRS se numara si Daniel Farmache (fiul lui Stere Farmache, fost preşedinte la BVB şi Alpha Bank), Dragos Preda (fiul lui Dumitru Preda, Director al Direcției Originarii din România din MAE).

Unul dintre sponsorii unor evenimente organizate de LSRS este grupul rus de firme VIMETCO-ALRO, controlat de miliardarul rus Vitali Matsitski, cel care controleaza si alte afaceri din energie in Romania.