Premierul Dacian Ciolos i-a trimis sambata omologului sau moldovean, Pavel Filip, o scrisoare care detaliaza reformele pe care Chisinaul trebuie sa le adopte ''in termenul cel mai scurt'' pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de imprumut semnat de cele doua tari.Lista cuprinde 7 masuri pentru crearea conditiilor necesare transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, anunta Mediafax.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

Dacian Ciolos afirma ca pe langa sustinerea financiara, indeplinirea acestor recomandari va crea "premisele relansarii parteneriatelor Republicii Moldova cu alti parteneri internationali si financiari''.

Lista integrala a reformelor cerute de Guvernul roman:

''(...)Apreciem necesar ca autoritatile Republicii Moldova sa intreprinda, in termenul cel mai scurt, inaintea transferului acestei prime transe, actiuni decisive care sa asigure urmatoarele:

- Prioritizarea clara a implementarii Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova. In acest sens, salutam un prim pas facut prin adoptarea in sedinta de guvern din 27 ianuarie a Planului National de Armonizare a Legislatiei pentru evidenta transpunerii actelor UE in legislatia nationala.

- Un proces transparent si credibil care sa duca la numirea neintarziata a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism si integritate si care sa contribuie la recredibilizarea BNM, ca institutie independenta si responsabila, capabila sa asigure politici bancare prudente. O atentie deosebita trebuie acordata procesului de audit al bancilor importante din Republica Moldova.

- Invitarea la Chisinau a unei misiuni a Fondului Monetar International a fost un pas important. Acum este esentiala stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cat mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui sa includa masurile cerute de FMI ca pre-conditii si un calendar de negocieri menit sa conduca la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

- Initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in baza unui proces de consultare transparenta a societatii civile si a reprezentantilor mediului de afaceri.

- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Bancii Nationale, asigurarea transparentei actionariatului si tranzactiilor din sistemul bancar, contracararea spalarii banilor si a transferurilor prin circuite nereglementate.

- Prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, inclusiv o evaluare a performantei Procuraturii si Centrului National Anticoruptie. Aducerea la zi a cadrului legal anticoruptie, in vederea consolidarii si integrarii lui. Adoptarea si implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Nationale de Integritate, controlul averilor, notiunea de conflicte de interese si o institutie puternica de implementare) ar ilustra vointa politica de reforma asteptata de cetatenii Republicii Moldova si de partenerii internationali.

- Consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele mentionate mai sus''.

Dacian Ciolos subliniaza in scrisoare ca Romania este si va continua sa fie alaturi de Republica Moldova. ''Intelegem seriozitatea situatiei economice si implicatiile asupra stabilitatii Republicii Moldova si bunastarii cetatenilor sai. In egala masura, suntem convinsi ca rezolvarea problemelor actualitatii nu poate sa se produca fara un dialog constructiv intre fortele politice si o relansare solida, sustenabila si credibila a reformelor asumate de Republica Moldova in parcursul sau european. Aceste reforme reprezinta nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, ci sunt cel mai bun garant al stabilitatii si prosperitatii pentru cetatenii Republicii Moldova. Mai mult, stabilitatea statului si promovarea sustinuta a reformelor, mai ales a celor legate nemijlocit de consolidarea statului de drept, sunt procese in stransa dependenta, care se intaresc si sustin reciproc, raspunzand, in acelasi timp, si dorintelor cetatenilor'', arata premierul.

Premierul insista asupra faptului ca Romania este dispusa sa ofere sprijinul necesar Republicii Moldova ''intr-o maniera structurata si graduala, in conexiune cu eforturile intreprinse la Chisinau pentru asumarea si aplicarea reformelor democratice, economice si institutionale'' pentru ca doar astfel asistenta Romaniei ''va putea atinge impactul dorit, in complementaritate cu asistenta altor parteneri internationali si financiari ai Republicii Moldova, in beneficiul cetatenilor Republicii Moldova''.

Pana la acel moment, ''in spiritul abordarii graduale discutate, la nivelul Guvernului Romaniei vor fi luate masurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenta (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperarii sectoriale si relansarea unor proiecte strategice'', mai anunta Executivul.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, dupa intalnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, aflat la Bucuresti in prima vizita dupa instalarea in functie, ca Romania conditioneaza acordarea primei transe din acordul de asistenta financiara rambursabila de un set de masuri concrete de reforma pe care Guvernul de la Chisinau trebuie sa le ia.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la inceputul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si R.Moldova, considerand ca promulgarea nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme.