Conducerea PNL a decis luni sa ii inainteze premierului Dacian Ciolos o propunere privind aprobarea, printr-o ordonanta de urgenta, a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, a anuntat copresedinte PNL Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un al doilea lucru pe care l-am decis astazi este legat de alegerile locale in doua tururi de scrutin. Am avut un proiect de lege care si acum se afla in comisia de cod electoral. Si, din pacate, trebuie sa marturisesc, si eu si colegii mei nu am avut numarul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect in Parlament. Singura varianta realista pentru a face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Motiv pentru care, in urma discutiilor politice pe care le-am avut astazi cu colegii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut.

Nu trebuie sa tina cont de parerea PNL, cum credem ca nu e cazul sa tina cont de parerea PSD, care se va impotrivi pe acest proiect. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect. Cred insa ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta. Si am incredere ca prim-ministrul va rezista oricarei presiuni pe care o va face PSD pentru ca aceasta ordonanta sa nu fie adoptata. De asemenea, cred ca si prim-ministrul si Guvernul sau sunt profund atasati agendei cetateanului si ca vor raspunde exigentelor nevoii de democratie si legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publica le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimitatii, la nevoia de competitie, la faptul ca prin doua tururi de scrutin s-ar realiza innoirea clasei politice" a afirmat Gorghiu.

Intrebata daca aceasta modificare a legislatiei electorale nu este neconstitutionala cu mai putin de un an inainte de alegeri, ea a raspuns ca in Constitutie este prevazuta notiunea de afectare. "Aceasta este interpretata in sensul de a prejudicia, a aduce atingere, a vatama. A introduce un al doilea tur de alegeri nu inseamna sa modifici sistemul, ramane tot uninominal, dar da ocazia sa cresti gradul de reprezentativitate. Un guvernul tehnocrat trebuie sa asigure un proces electoral democratic, corect. Nimeni nu modifica sistemul electoral in Romania. Nu introducem niciun fel de alta prevedere. Noi de mai bine de un an de zile adoptam pozitii publice in aceasta directie. Un primar ales cu 15% ar fi nelegitim" a spus Gorghiu.

Amintim ca legea alegerilor locale care prevede un singur tur de scrutin a fost votata inclusiv de parlamentarii PNL. Liberalii depusesera un amendament la proiectul de lege pentru doua tururi de scrutin care insa a picat, iar liberalii au votat apoi legea in forma cu un singur tur.

Ulterior, PNL a depus un proiect de lege pentru trecerea la doua tururi, care insa a primit un raport negativ din partea Comisiilor Juridica si de Administratie din Senat.

In expunerea de motive, liberalii afirma astfel: "Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot este o solutie legislativa total gresit. In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scazuta pe care o va avea alesul, poate conduce foarte usor la dirijarea artificiala a votului de catre grupuri de persoane din cadrul/din afara comunitatii, incalcandu-se astfel toate principiile de baza care statueaza prezenta reglementare, putand discuta in aceasta speta chiar de implicatii de ordin constitutional."

Proiectul este semnat de majoritatea deputatilor si senatorilor liberali, inclusiv de liderii Alina Gorghiu (deputat) si Vasile Blaga (senator).

Amintim ca si Eugen Tomac, deputat PMP, a depus recent - pe 9 noiembrie - un proiect de lege care prevede acelasi lucru - alegerea primarilor in doua tururi.