Majoritatea filialelor PSD nu vor o candidatura alaturi de UNPR in alegerile locale si parlamentare, un motiv fiind imaginea proasta a UNPR, dar si rezultatele unor sondaje care arata ca PSD poate obtine mai multe voturi candidand singur, potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax.

Liviu Dragnea si Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut sefilor de organizatii sa prezinte, in sedinta CExN de la finalul lunii ianuarie, cand se va stabili politica de aliante a partidului, o analiza cu privire la cooperarea cu UNPR. Sefii locali vor trebui sa se consulte cu organizatiile lor, inclusiv cu membrii simpli de partid, pentru a veni peste doua saptamani cu un raspuns clar.

Cu toate acestea, potrivit unor surse social-democrate, marea majoritate a sefilor de organizatii s-au decis deja impotriva unei aliante cu UNPR la viitoarele alegeri, parerea fiind impartasita si de catre conducerea centrala a partidului.

Potrivit surselor citate, liderul UNPR, Gabriel Oprea, insista cu formarea unei aliante, existand deja o serie de discutii directe cu Liviu Dragnea. In schimb, liderul PSD a declarat public ca nu va mai discuta cu Gabriel Oprea acest subiect pana in momentul in care social-democratii nu iau o decizie, dand de inteles ca nu poate fi vorba despre o negociere in aceasta privinta, iar UNPR va trebui sa accepte oricare va fi decizia PSD.

In ceea ce priveste motivele pentru care liderii locali ai PSD se opun candidaturilor comune, principalul ar fi imaginea proasta a UNPR, cu care social-democratii nu vor sa se mai asocieze. Scandalurile in care a fost implicat liderul Uniunii, Gabriel Oprea, in aceasta toamna au contribuit la scaderea UNPR in sondaje, iar o alianta nu ar fi avantajoasa din punct de vedere electoral. Mai mult, PSD a comandat si realizat si sondaje potrivit carora scorul partidului la alegerile locale ar fi mai bun in situatia unei candidaturi independente, fata de situatia unei aliante cu UNPR.

Un alt motiv pentru ca liderii PSD inclina catre respingerea unei candidaturi comune la alegerile locale, dar si la cele parlamentare, este atitudinea liderilor UNPR din aceasta toamna, pornind de la cazul politistului Bogdan Gigina, care a murit in timp ce se afla in misiune in coloana vicepremierului de atunci Gabriel Oprea, cat si refuzul lui Oprea sa demisioneze la acel moment. Sunt lideri PSD care il vad pe Oprea principalul vinovat pentru pierderea guvernarii de catre PSD, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.

Mai mult, UNPR este criticat din interiorul PSD pentru sustinerea neconditionata a variantelor de formare a noului Guvern propuse de Klaus Iohannis dupa demisia lui Victor Ponta, care au blocat formarea unei noi majoritati tot in jurul social-democratilor. Dupa acel moment, relatiile dintre PSD si UNPR s-au deteriorat la nivelul conducerii centrale ale celor doua partide, situatia fiind oglindita si in teritoriu.

Astfel, social-democratii nu considera ca exista avantaje pentru o candidatura comuna in alegeri, existand insa rezerve cu privire la situatia de la alegerile parlamentare, cand PSD va avea dificultati in a obtine 50%+1 dintre mandate, pentru a numi un nou premier, si va depinde tot de aliante cu alte partide.

Cu toate acestea, majoritatea filialelor vor veni la sedinta CExN de la finalul lunii ianuarie cu propunerea unor candidaturi separate, fiind, de altfel, si pozitia unor lideri nationali ai partidului, astfel incat sansele pentru o alianta cu UNPR sunt foarte reduse in acest moment.

Pe de alta parte, liderii PSD nu resping posibilitatea formarii unor aliante post-electorale la alegerile locale, cum ar fi in consiliile locale si judetene, atat pentru numirea sefilor de CJ, cat si pentru sustinerea unor proiecte si formarea unor majoritati.