Deputatul liberal de Gherla, Radu Zlati, i-a transmis o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos in care ii cere acestuia sa ia masuri, reclamand faptul ca ROMSILVA a crescut pretul pentru masa lemnoasa pe picior cu peste 300%, cresterea raportandu-se la nivelul din 2010.

Radu ZlatiFoto: Camera Deputatilor

Zlati sustine in scrisoare ca administratorul Padurilor Statului stabileste un pret discretionar, iar ca urmare producatorii romani de romani de mobila vor fi impinsi la faliment.

Redam scrisoarea deschisa a lui Zlati:

"Pe fond va atrag atentia, domnule prim-ministru, ca administratorul Padurilor Statului, RNP-ROMSILVA, a stabilit (prin decizia 691/12.11.2015) ca preturile de plecare pentru masa lemnoasa pe picior, in cadrul licitatiei pentru anul 2016, sa fie unele care depasesc cu pana la peste 300% preturile stabilite prin decizia 612/28.12.2010.

Este adevarat ca intre 2010 si 2015 preturile pentru masa lemnoasa pe picior nu au fost actualizate anual de catre RNP-ROMSILVA, asa cum stabilea cadrul legal. Dar tot atat de adevarat este si faptul ca pretul niciunei materii prime, pe plan national sau international, nu a cunoscut, in perioada 2010-2015, cresteri atat de spectaculoase cum este pretul la masa lemnoasa stabilit, cu totul discretionar, de catre RNP.

Afirm cu raspundere ca pretul este discretionar, deoarece in loc ca respectivele preturi sa aiba ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea padurii, cele legate de ingrijirea, igiena, paza si protectia padurilor, sau cele legate de investitii sau intretinerea echipamentelor, ei bine, in loc sa aiba la baza calcule economice, principiul care se pare ca a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: pretul de plecare al licitatiei a fost stabilit pornind de la nivelul pretului final rezultat in urma licitatiilor de anul trecut.

Stabilirea arbitrara si discretionara a unor preturi de plecare mari in cadrul licitatiei de masa lemnoasa, preturi mai mari comparativ cu cele practicate in zona geografica a Romaniei si nu numai, va impinge la faliment producatorii romani de mobila, care oricum, in ultimii ani, au inceput sa achizitioneze materie prima prin importarea acesteia.

Domnule premier, va solicit sa aveti in vedere, de urgenta, verificarea modalitatii de stabilire a pretului de licitatie de catre RNP-ROMSILVA, iar daca cele sesizate de catre mine si de catre agentii economici din industria mobilei, din industria prelucratoare a lemnului si din domeniul constructiilor se verifica, sa impuneti anularea deciziei 691/12.11.2015, astfel incat sa nu aiba de suferit nici bugetul de stat, nici agentii economici. O solutie ar fi un pret de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflatie.

Nu in ultimul rand, domnule premier, va solicit a lua masurile legale astfel incat RNP-ROMSILVA sa inceteze de a fi atat arbitru (stabilind preturile), cat si jucator (fiind operator economic care alege, din resursa nationala, partidele cele mai bune, fara a fi concurata in mod real de catre ceilalti agenti economici).

Va readuc aminte, domnule prim-ministru, ca industria mobilei si de prelucrare a lemnului este una dintre putinele industrii romanesti care nu a fost distrusa de zelul integrativ post-revolutionar. Ca in zona de deal si munte traiesc peste sase milioane de romani, care sunt legati, intr-un fel sau altul, de exploatarea padurilor. Admit ca exploatarea forestiera trebuie sa aiba loc intr-un mod rational. Dar tot atat de rational este sa pastram sansele economice ale unei industrii care, pentru multe dintre asezarile din zonele de deal si munte, este cam ultimul mare furnizor de locuri de munca - fara sa mai vorbim despre faptul ca celor 150.000 de locuri de munca afectate in mod direct, li se mai adauga alte 600.000 de locuri de munca pe orizontala, furnizori si parteneri ai operatorilor economici care opereaza cu masa lemnoasa.

Nu in ultimul rand, de incalzirea pe baza de consum de masa lemnoasa depind circa trei milioane de romani, cei mai multi dintre ei aflati in zona de jos a veniturilor. Cum se vor descurca acestia, iarna viitoare, cand pretul la lemnul de foc va creste intre 70% si 300%? Faptul ca poate nu veti mai conduce Guvernul atunci, nu va dezleaga, domnule premier, de raspunderea gasirii unei solutii - acum.

Domnule premier, interveniti pana cand nu este prea tarziu. La prima licitatie de masa lemnoasa pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat ¬ boicotul lor a fost o forma de protest pentru aberanta decizie de asezare a preturilor de pornire a licitatiei. Daca situatia se va perpetua, raspunderea va va reveni si domniei voastre, pentru ca, cel putin, nu veti putea invoca argumentul ca nu aveati cunostinta despre aceasta problema.

Cu respect,

Radu Zlati, deputat PNL de Gherla, in numele celor 900 de muncitori de la combinatul de industrializare a lemnului din Gherla si al altor 150.000 de romani, lucratori in industria lemnului, care doresc un loc de munca in tara lor."