Premierul Victor Ponta a depus pe 15 decembrie actele de infiintare a fundatiei sale la Judecatoria Sectorului 5, care se va numi ASOCIATIA BLACK SEA REGIONAL COOPERATION PROJECTS 2020, iar instanta va lua in discutie aceasta cerere a lui Ponta pe 14 ianuarie. Surse politice apropiate de fundatie au precizat pentru HotNews.ro ca aceasta fundatie se va axa mult mai mult pe proiecte internationale decat pe zona interna si ca nu are legatura cu politica, asa cum s-a speculat, in ciuda faptului ca asociatia va fi infiintata intr-un an electoral si ca unii politicieni sunt deja interesati sa se inscrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acelorasi surse, prima conferinta la care asociatia va participa va avea loc in China si se va referi la refacerea Drumului Matasii. De precizat ca aceasta tema a fost una centrala, de-a lungul anilor, si pentru Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, dupa ce a plecat din partid.

  • De altfel, la Bucharest Forum, pe 2 octombrie 2014, Ponta spunea, potrivit Adevarul.ro: "O noua cale a matasii in secolul 21, acum, azi, nu mai e o utopie, e un proiect vizionar, la care foarte multe minti luminate, popoare lucreaza si trebuie sa lucreze. Pozitia naturala a Romaniei de poarta spre Est, de frontiera a UE si a NATO, este o oportunitate pe care o putem folosi sau sa o ratam. O cale a matasii poate sa treaca prin anumite regiuni, zone, tari, sau poate sa le ocoleasca daca nu ofera predictibilitate si stabilitate. Este un proiect dificil. In urma cu un an ne gandeam la infrastructura care sa lege China cu Europa, prin Romania, spre vest. Anul acesta trebuie sa discutam despre securitate. Exista noi provocari privind inviolabilitatea frontierelor si ma refer aici la Ucraina, dar si la Georgia si Moldova, dar si relatiile anumitor tari cu UE. Proiectele de genul noului Drum al Matasii pot impulsiona rezolvarea crizelor. Romania poate fi un exportator de securitate. Romania trebuie fie un participant activ, un promotor al dezvoltarii economice si sociale a noii cai a matasii, trebuie sa-si joace rolul de poarta - una din porti - de intrare in Europa."
  • Tot la o editie a Bucharest Forum, cea din 2013, precum si in multe alte ocazii, a abordat si Geoana, in calitatea sa de presedinte al Institutului Aspen, aceasta tema. "Romania trebuie sa devina centrul unor zone care sunt extraordinar de interesante, foarte complicate, Drumul Matasii de care invatam in istorie ca lega China de Europa acum cateva sute bune de ani a renascut. Este un nou Drum al Matasii pe care conferinta noastra il pune in fata decidentilor romani si a opiniei publice din Romania, dar si a lumii occidentale, care de foarte multe ori are senzatia ca relatia cu Asia se poate face doar dincolo de Pacific. Nu, se poate face dincolo de Atlantic, dincolo de Marea Neagra, dincolo de Marea Caspica. Romania are o geografie privilegiata. Uneori a fost blestemul nostru ca tara, a fost tot timpul un teritoriu ravnit de altii. Pentru Marea Neagra, pentru Dunare, pentru Muntii Carpati, toate elemente strategice care definesc intr-un fel identitatea noastra ca si spatiu," a declarat atunci Geoana, intr-un interviu pentru Digi 24.

Amintim ca Ponta a facut o vizita in China chiar inainte de sarbatori, unde a participat la lansarea "China - Central and Eastern European Countries Think Tank Network" in calitate de key-note speaker.

"Invitatia care mi-a fost adresata este inca un semn al modului pozitiv si special in care China priveste Romania (si aprecierea pentru succesul Summitului organizat la Bucuresti in 2013). Cred in continuare ca proiectele dezvoltate de China in Regiunea noastra sunt formidabile oportunitati de dezvoltare si ca trebuie continuate si finalizate (Grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, Tarnita, Rovinari, linia rapida de cale ferata Bucuresti - Chisinau, deschiderea pietei chinezetti pentru produsele noastre agroalimentare si multe altele). Trebuie doar inteligenta si seriozitate din partea noastra si beneficiile vor fi uriase! Iar implicarea noastra activa in megaproiectul 'New Silk Road' (Noul Drum al Matasii - n.r.) este o alta 'comoara' din punct de vedere economic careia nu trebuie sa-i dam cu piciorul", a precizat atunci Ponta intr-o postare pe Facebook.

El a afirmat atunci ca nu a primit niciun ban pentru participarea la aceasta conferinta sau la altele similare: "Update - o precizare pt a nu lasa loc de interpretari si dezinformari : particip la multe evenimente internationale in baza experientei si cunostiintelor acumulate, evident fara sa primesc bani sau alte foloase (probabil ca cei care publica orice prostii ca stiri "pe surse" pentru cativa lei sau Euro nu prea inteleg asta!")

De asemenea, anul trecut in luna august premierul de atunci Ponta a fost invitat de catre premierul georgian Irakli Garibashvili la Tbilisi, pentru a participa la Supercupa Europei dintre Barcelona si Sevilla, precum si la o cina.

Ponta a fost atunci insotit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cel care va fi vicepresedintele fundatiei impreuna cu Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii. In board-ul fundatiei vor face parte si alti fosti ministri.

Zvonurile privind aceasta fundatie au aparut inainte de Craciun, cand Ponta ar fi avut o intalnire cu fosti ministri, unde presedintele PSD Liviu Dragnea nu a participat. Fostul premier le-ar fi spus atunci vechilor ministrii de intentia sa.

Aceasta fundatie nu a fost primita prea bine de liderul partidului, Liviu Dragnea, care, la o intalnire informala avuta in preajma sarbatorilor cu liderii de filiale din teritoriu la Turnu Magurele, le-ar fi spus acestora ca nu este o idee buna, a relatat Digi 24.

Potrivit unor surse, temerea liderului PSD ar fi ca aceasta fundatie sa nu devina un proiect politic paralel.

"Domnul presedinte era normal ca, auzind ca anumiti ministri vor sa mearga intr-o fundatie a lui Ponta, de aici s-a pornit, ce rol are fundatia asta? Care e scopul fundatiei si pentru ce sa intram intr-o fundatie daca noi suntem membri PSD? Sa-si dea demisia cine vrea sa mearga in alta structura. Era domnul Banicioiu acolo care in ultima perioada vine foarte rar pe la noi. (Era unul dintre cei vizati?) Pai nu stiu, daca dansul vine foarte rar ce sa intelegem, ca nu mai vrea, nu se mai implica, nu mai vrea sa se implice?" a relatat la randul sau Catalin Radulescu, presedintele PSD Diaspora, pentru Digi 24.

In presa locala din Gorj au existat zvonuri ca Ponta doreste sa ii coopteze si pe cei din PSD Gorj, insa presedintele Consiliului Judetean Ion Calinoiu a declarat pentru HotNews.ro ca Ponta nu a vorbit despre fundatie atunci cand a mers la Targu-Jiu, inainte de sarbatori, insa acolo a anuntat ca vrea sa candideze la alegerile de anul viitor din partea PSD. "Daca ma pun pe lista, da" a fost atunci raspunsul lui Ponta, la intrebarile ziaristilor.