Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ ar putea primi, potrivit calculelor Mediafax, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurand Liviu Dragnea sau fostii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie si Andrei Chiliman, daca nu sunt condamnati definitiv.

Potrivit legii privind Statutul alesilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii judete si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o "indemnizatie pentru limita de varsta" (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii.

Conditiile de acordare sunt ca alesii locali sa nu fie realesi pentru un nou mandat si ca acestia sa nu fi fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie precum luarea sau darea de mita si traficul de influenta. De subliniat ca aceste dispozitii se aplica doar in cazul in care condamnarea survine ca urmare a savarsirii infractiunii in calitatea oficiala de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infractiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul in serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local sa beneficieze de aceasta pensie speciala, este nevoie sa aiba cel putin un mandat complet.

Pensia se calculeaza in functie de un indice de 0,55% din indemnizatia bruta aflata in plata in momentul solicitarii acestui drept, inmultit cu numarul de luni de mandat, insa in limita a trei mandate.

Aceasta pensie poate fi cumulata cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel in completarea altor venituri, insa nu poate fi cumulata cu o alta pensie speciala, cum ar fi cea de parlamentar. Daca se afla intr-o astfel de situatie, alesii locali vor trebui sa opteze pentru ce pensie speciala doresc sa aiba in plata.

In calculele efectuate de Mediafax pentru stabilirea sumelor care ar putea intra in plata pentru alesii locali s-a luat in vedere indemnizatia de serviciu lunara medie a acestora, potrivit ultimelor declaratii de avere, raportate la venitul brut realizat in ultimul an fiscal, si numarul efectiv de luni in exercitiul functiei, fie ca mandate complete, fie ca mandate intrerupte ca urmare a suspendarii din functie.

Mai mult, pensia rezultata este la nivel de venit brut, fiind supusa, potrivit legii adoptate de Parlament, impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea primi, in cazul in care nu va fi condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, o pensie speciala bruta de aproximativ 4.700 de lei.

In schimb, Marian Vanghelie se afla la al patrulea mandat de primar al Sectorului 5 in momentul in care a fost suspendat din functie, astfel ca pensia lui - daca nu va fi condamnat pentru fapte de coruptie - va fi calculata in functie de cele 3 mandate complete, potrivit legii.

Marian Vanghelie a intrat insa in vizorul ANI din cauza unor sume nejustificate de bani din averea sa, in conditiile in care nu si-a completat anual declaratia de avere, ea nefiind publicata pe site-ul Primariei Sectorului 5.

Potrivit unei declaratii de avere aferenta anului fiscal 2013, Vanghelie avea un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei.

Astfel, Marian Vanghelie ar putea beneficia de o pensie speciala bruta de 5.200 de lei - mai mare decat a Primarului General, avand in vedere ca a ocupat functia de ales local o perioada mai indelungata.

O situatie asemanatoare este si in cazul lui Andrei Chiliman, care se apropie de trei mandate complete. Acesta a fost suspendat din functie de primar al Sectorului 1 in luna iunie, la nivelul unui salariu mediu de 4.100 de lei. Pensia lui speciala s-ar putea ridica la suma de 4.500 de lei, brut.

Un caz special este cel al lui Radu Mazare. Fostul primar al Constantei a demisionat din functie, pe fondul dosarelor in Justitie, in timpul celui de-al patrulea mandat, astfel incat va beneficia de o pensie in limita a celor trei mandate indeplinite, daca nu este condamnat definitiv.

Potrivit declaratiilor sale de avere, Mazare castiga doar aproximativ 2.600 de lei lunar de la Primarie si, in ciuda celor trei mandate ale sale, pensia sa speciala ar fi de aproximativ 3.000 de lei brut.

Pe de alta parte, fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, ar putea primi la randul sau o pensie speciala, avand un mandat complet, plus alte 7 luni din al doilea mandat, moment in care a demisionat pentru a prelua presedintia Romaniei.

In perioada in care Traian Basescu era primar general al Capitalei, legea nu obliga la publicarea declaratiilor de avere, astfel incat indemnizatia sa medie lunara a fost calculata in functie de indemnizatia primita de succesorul sau, Adrian Videanu, la data publicarii primei declaratii.

Astfel, la un venit mediu de 4.500 de lei ca Primar General, pentru lunile sale de mandat, teoretic, Traian Basescu ar putea primi o pensie bruta de 1.800 de lei.

Cazul sau este insa unul special, in conditiile in care a castigat si doua mandate de deputat si primeste si indemnizatie de fost sef de stat, echivalenta cu 75% din indemnizatia presedintelui, urmand sa opteze pentru una dintre aceste pensii speciale.

Sefii Consiliilor Judetene vor beneficia si ei de indemnizatii pentru limita de varsta.

Astfel, Marian Oprisan se afla la al patrulea mandat ca presedinte al CJ Vrancea. La o indemnizatie medie neta de 4.600 de lei, pensia speciala de care va beneficia acesta ar putea fi de aproximativ 5.200 de lei.

Nicusor Constantinescu, seful suspendat al CJ Constanta, ar putea primi o pensie de 4.600 de lei, pentru aproape trei mandate, iar Marian Petrache, presedintele CJ Ilfov aflat la primul mandat, ar putea primi 1.500 de lei.

Fostul presedinte al CJ Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea, avand trei mandate finalizate, ar putea primi, potrivit indemnizatiei sale medii lunare de 4.000 de lei ca ales local, o pensie de 4.500 de lei, brut.

Avand in vedere dispozitiile legii, care spune ca indemnizatia pentru limita de varsta se va acorda in functie de venitul aflat in plata lunii anterioare solicitarii de pensionare, alesii locali aflati in functie ar putea beneficia de cresteri ale veniturilor, odata cu majorarile pentru bugetari sau ca urmare a eventualei intrari in vigoare a unei noi legi a salarizarii, care prevede salarii mai mari pentru alesii locali.

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ care nu se mai afla in functie vor avea pensia calculata in functie de indemnizatia in plata la momentul parasirii postului.

Legea se afla in etapa de promulgare, presedintele Klaus Iohannis putand cere Parlamentului reexaminarea actului normativ.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu legea pensiilor speciale pentru deputati si senatori, insa Parlamentul a tinut cont doar partial de observatiile sefului statului, iar legea a fost promulgata miercuri, mai scrie Mediafax.