Primarul orasului Mizil, Emil Proscan, spune ca nu este de acord cu pensiile speciale pentru alesii locali, adaugand: "Este jenant ca, in aceasta situatie de criza, de paupertate, sa vii cu o solicitare care sa mareasca aceasta situatie a saraciei", potrivit Mediafax.

Primarul municipiului Campina, Horia Tiseanu (PNL), aflat la al treilea mandat, a afirmat ca este impotriva pensiilor speciale atat in ceea ce ii priveste pe alesii locali, cat si in ceea ce priveste alte categorii care beneficiaza de aceste facilitati.

"Nu ar trebui sa avem noi pensii mai mari in niciun caz. Dar nu ar trebui sa aiba pensii mari nici ofiterii de armata, nici cei din politie, nici judecatorii si nicio alta categorie. Ar trebui sa fim retribuiti acum ca si ofiterii de armata, politie si judecatorii astfel incat, in functie de contributie, sa avem, in cele din urma, pensii la fel, sa nu fie nevoie de pensii speciale. In plus, retributiile primarilor in functie ar trebui corelate si cu raspunderea pe care acestia o au, avand in vedere ca gestioneaza niste bugete foarte mari si au o raspundere personala in gestionarea acestor fonduri", a spus Tiseanu.

El a precizat ca indemnizatiile primarilor sunt mult mai mici decat cele ale multor angajati sau manageri din institutii publice care gestioneaza bugete mult mai mici decat cele ale unor primarii.

La randul sau, primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea (PNL), aflat la al treilea mandat, a declarat ca, in opinia sa, alesii locali nu ar trebui sa primeasca pensii speciale, pentru ca numarul de mandate este irelevant.

In schimb, Vlad Oprea a spus ca primarii ar trebui sa primeasca bonificatii in functie de performantele ca edili si de proiectele pe care le implementeaza pentru comunitate.

"Nu cred ca alesii locali au nevoie de pensie speciala, ci cred ca ar trebui sa primeasca anumite bonificatii in functie de proiectele pe care le aduc pentru comunitate, in functie de realizarile pe care le au acolo. In niciun caz nu e nevoie de pensii speciale raportate la numarul de mandate. Este irelevant daca ai unul, doua sau trei mandate intr-o comuna sau intr-un oras unde nu se intampla nimic, comparativ cu un oras de aceeasi dimensiune unde s-au intamplat foarte multe intr-un mandat", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vlad Oprea.

Intrebat daca a calculat care este pensia de care ar beneficia in conditiile in care se afla la al treilea mandat de primar, edilul din Sinaia a raspuns: "Nu am calculat si nici nu-mi trece prin cap asa ceva".

Primarul orasului Mizil din judetul Prahova, Emil Proscan (PSD), aflat la al cincilea mandat, a spus, la randul sau, ca nu a calculat ce pensie ar urma sa primeasca in urma adoptarii actului normativ si a sustinut ca ar trebui mai degraba modificat statutul alesilor locali.

"Noi avem un statut mai neprivilegiat si, datorita acestui statut pe care-l avem, de demnitari, noi nu avem foarte multe din drepturile pe care ceilalti din tara asta le au. Nu avem spor de vechime, nu avem spor de conducere, pana si sporul de calculator pe care l-am avut la un moment dat a fost atat de mult discutat, ca si cum calculatorul pe noi nu ne iradiaza. Eu sunt impotriva statutului de demnitar si vreau sa fim niste oameni remunerati in functie de Codul Muncii, asa cum sunt cei mai multi dintre oamenii din aceasta tara", a spus Emil Proscan.

El a adaugat ca este "jenant" ca, in conditiile in care Romania se confrunta cu probleme economice, alesii locali sa primeasca pensii speciale.

"Eu nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru ca nu am fost de acord nici cand domnii din Parlament si-au votat asa ceva. Traim niste vremuri extraordinar de grele, cumplite si as putea sa spun ca este jenant ca, in aceasta situatie de criza, de paupertate, sa vii cu o solicitare care sa mareasca aceasta situatie a saraciei", a spus primarul orasului Mizil.

Proscan a spus ca in cadrul reuniunilor Asociatiei Oraselor din Romania au fost "discutii" privind multe facilitati pe care parlamentarii si le-au acordat si ca este posibil ca aceasta lege sa vina "ca o reactie" la aceste discutii. El a precizat ca nu are cunostinta ca Asociatia Oraselor din Romania sa fi facut demersuri oficiale in privinta acordarii unei astfel de facilitati alesilor locali, dar stie ca au existat astfel de "discutii".

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile alesilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Liberalii au iesit din sala inaintea votului.

Legea, in forma adoptata de plenul Senatului, prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresdintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare esalonate au dreptul la incetarea mandatului la indemnizatie pentru limita de varsta daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consilii Judetene.

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta si care au ocupat pana la varsta de pensionare si alte functii pentru care este stabilita indemnizatia pentru limita de varsta, prin alte acte normative, au obligatia sa opteze pentru una dintre indemnizatii.

De indemnizatia pentru limita de varsta beneficiaza si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresdintii Consiliilor Judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliul Judetean.

Cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, in luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii in Senat vine la mai putin de o saptamana de cand Parlamentul a adoptat si proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru alesii locali va fi trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, seful statului solicitase Legislativului si reexaminarea legii privind pensiile deputatilor si senatorilor, insa acestia au acceptat doar unele observatii. Dupa votul de saptamana trecuta din plenul Parlamentului, presedintele este nevoit sa promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.