Fostul presedinte Ion Iliescu considera ca Romania se afla intr-un "moment critic" in dezvoltarea regimului politic si se intreaba, intr-un comentariu dedicat implinirii a 26 de ani de la Revolutie, "pe cine reprezinta un guvern de 'tehnocrati?", potrivit Agerpres.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Ne aflam intr-un moment critic in dezvoltarea regimului politic romanesc. Si el nu are cum sa nu se reflecte in plan economic si social. Pe cine reprezinta un guvern de 'tehnocrati', cine il controleaza, democratic, asa cum scrie in Constitutie, cand nu mai stim cine si-l asuma politic, cine este puterea, cine opozitia, care ii este programul? In Parlament se voteaza fara o minima dezbatere legi cu impact determinant asupra vietii oamenilor.'Societatea civila' a luat locul cetatenilor, si schimba guverne, impune programe, numeste ministri, creeaza institutii. Minoritati agresive promoveaza interese private, in dauna interesului public. Nu asa ceva am vrut in decembrie 1989", arata Iliescu, intr-o postare publicata duminica pe blogul sau si intitulata "Dupa 26 ani. Despre Revolutie si despre Romania de azi".

Ion Iliescu mai spune ca Revolutia Romana a fost un "mare moment de demnitate" al poporului roman, iar mostenirea este reprezentata de democratie, "care insa nu este un dat": "Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru ca stim ce inseamna lipsa ei. Si nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de continut a democratiei, marginalizarea institutiilor ei fundamentale, Parlamentul, in special, transformarea partidelor politice intr-un soi de spectatori, menite doar sa dea impresia de pluralism politic, si, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse cai, a votului sau", subliniaza Iliescu.

El considera ca saracia este "principala amenintare interna, de natura economica si sociala" si adauga ca e nevoie "mai mult ca oricand de solidaritate sociala si nationala".

"Toate aceste probleme se pot rezolva doar daca ramanem o democratie functionala, si fiecare isi face datoria de cetatean. Refuzul politicii este o falsa solutie. El nu va face decat sa accentueze criza democratiei. (...) Cert este ca avem nevoie de un nou proiect de tara, care sa reflecte schimbarile din ultimii 26 de ani, noul statut al Romaniei. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al Romaniei. Consens pe care numai politicul il poate construi. Pentru asta partidele ar trebui sa se democratizeze, sa fie deschise catre societate, sa reprezinte cu adevarat interesele cetatenilor. (...) Este momentul unei alte asumari de responsabilitate, pentru dezvoltarea Romaniei si pentru un viitor mai bun", conchide fostul sef de stat.