Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a declarat de acord cu proiectul de lege privind pensiile speciale pentru alesii locali, afirmand ca acestia merita "un anumit respect" din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba "o anumita integritate", potrivit Mediafax.

UPDATE Si presedintele PSD Liviu Dragnea a dat de inteles ca sustine aceasta initiativa. "Le-am spus colegilor mei ca primarii nu au salariu. In schimb primarii au foarte multe constrangeri. Au calitate de functionari publici dar nu au toate drepturile pe are le au functionarii publici", a spus el la sediul PSD.

"Administratia locala are nevoie de incredere. Un primar care semneaza sute de milioane de euro fonduri europene si are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oras de categoria I sau la un municipiu resedinta de judet va fi foarte greu sa aiba o anumita integritate, o anumita decenta si responsabilitate", a spus Zgonea.

Presedintele executiv al PSD a spus ca in Romania sunt primari care sunt in functie de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regasi, la pensie, in situatia in care veniturile lor ar fi foarte mici, avand in vedere ca au activat doar in administratia locala.

"La indemnizatie nu primesti niciun spor. (...) Eu cred ca un primar merita din partea statului roman un anumit respect pe care trebuie sa-l dam. Nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar este o dezbatere pe care trebuie sa o avem", a mai spus Zgonea.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marti, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, de indemnizatia de varsta urmand sa beneficieze atat actualii, cat si fostii alesi locali.

Proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale alesilor locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene care au ocupat o astfel de functie cel putin doi ani - a primit un raport favorabil in sedinta comuna a comisiilor juridica si de administratie din Senat si merge cu propunere de admitere in plenul Senatului, camera decizionala. Votul va fi dat cel mai probabil luni.

Raportul favorabil a fost dat in aceeasi zi in care parlamentarii si-au votat pensii speciale in plenul comun.