Comisiile pentru buget au respins, sambata, alocarea unei sume de 5 milioane de lei pentru Ministerul Culturii in vederea achizitionarii operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului", ministrul Vlad Alexandrescu solicitand reluarea votului si fiind apostrofat dur de parlamentari, relateaza Mediafax.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Amendamentul privind alocarea acestei sume a fost aprobata de Comisiile reunite pentru cultura, insa trebuia sustinut si in Comisiile de buget. Deputatul PNL Gigel Stirbu, presedintele comisiei de cultura, a solicitat aceasta suma, fiind sustinut de mai multi colegi si inclusiv de catre ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Presedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD), s-a opus, explicand ca nu pot fi alocati bani pentru un astfel de proiect punctual, ci ar trebui mai intai ca Ministerul Culturii sa obtina un mandat de negociere de la Guvern si sa primeasca abia apoi, prin rectificare, banii de care are nevoie.

"Nu prin legea bugetara se pot aproba achizitii. (...) Nu putem sa dam bani, apoi sa aprobam parametri. (...) Guvernul sa dea mandat de negociere Ministerului Culturii, sub rezerva bugetarii ulterioare. Cred ca asta ar fi solutia", a spus acesta, subliniind ca nu se poate mai intai aloca suma, apoi demarate demersurile.

Atat ministrul Culturii, cat si deputatii liberali, au aratat ca nu se pot incepe aceste demersuri, avand in vedere ca institutia nu are niciun ban alocat pentru investitii sau pentru dreptul de preemptiune.

"Conform legii, in cazul bunurilor de patrimoniu, clasa tezaur, Ministerul Culturii isi poate exercita dreptul de preemptiune. (...) Actualmente, pentru dreptul de preemptiune, Ministerul are zero lei", a explicat Vlad Alexandrescu.

Deputatii au incercat modificarea amendamentului, eliminand obiectivul de achizitie, astfel incat Ministerul sa aiba la dispozitie bani, dar fara destiantie precisa. Si aceasta solutie a fost respinsa de Viorel Stefan, care s-a aratat ingrijorat ca banii vor fi folositi in alte scopuri.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a explicat ca nu are de gand sa cumpere, de exemplu, calculatoare din acesti bani, ci ii va folosi exclusiv pentru opera lui Brancusi, insa, la vot, propunerea nu a reusit sa fie adoptata.

In urma votului asupra amendamentului, s-au inregistrat 13 voturi "pentru", 14 "impotriva" si patru abtineri. Ministrul Culturii a comentat ca el nu a "vazut" 14 voturi "impotriva", cerand o revotare.

"Exista separatia puterilor in stat. Nu veniti sa numarati la noi, ca nici noi nu numaram la Guvern. Separatia puterilor in stat functioneaza si la guvern tehnocrat", a spus, vizibil iritat, presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor.

"Nu reprezentantul Guvernului numara voturi in Parlament", a continuat Viorel Stefan.

In final, amendamentul a fost respins, impreuna cu alte doua amendamente aduse bugetului Ministerului Culturii.

Comisiile de buget au aprobat apoi, fara amendamente, in forma Guvernului, proiectul de buget al institutiei. Ministerul Culturii va avea, in 2016, un buget de 773,2 milioane de lei, in crestere cu aproape 27% fata de anul in curs.