Congresul TSD se reuneste, sambata, pentru a decide asupra noii conduceri a formatiunii, in urma plecarii lui Mihai Sturzu de la sefia organizatiei, fiind inscrisi in cursa trei candidati, actualul lider afirmand insa ca, indiferent cine va fi noul sef al TSD, "castigator va fi Liviu Dragnea", transmite Mediafax.

Mihai SturzuFoto: Agerpres

17.15Gabriel Petrea este noul presedinte al Tineretului Social Democrat, informeaza Agerpres. Petrea a fost ales sambata, in cadrul congresului organizatiei de tineret a PSD. Pentru functia de presedinte TSD a mai candidat Gabriela Podasca.

Gabriel Petrea, care pana la congresul de sambata a detinut functia de secretar general al TSD, a obtinut 801 voturi, iar Gabriela Podasca 189 de voturi.

14.05 Mihai Sturzu a anuntat ca luni isi va da demisia din PSD.

"Nu mai pot continua in conditiile in care nu respectam ce votam. (...) Nu merg la niciun alt partid. Eu cred ca Romania are nevoie de o resetare profunda a clasei politice", a declarat Sturzu, pentru Mediafax.

El a negat acuzatiile lansate de Liviu Dragnea privind propunerea sa de a exploata politic emotia generata de tragedia de la Colectiv, prin infiintarea unei noi miscari.

"Domnul Liviu Dragnea a mintit si a manipulat, parca a fost la scoala FSN-ului de manipulare. Eu am avut aceasta discutie cu domnia sa dupa ce au am fost la proteste impotriva lui Piedone si a lui Gabi Oprea si am spus ca ce striga oamenii in piata este foarte corect si oamenii au foarte mare dreptate si ca PSD are nevoie de o reforma si ca putem porni aceasta reforma de la PSD. Ce a inteles domnia sa si ce a spus pe scena m-a durut foarte tare, dar n-am ce sa fac, are alta scoala politica decat am eu, nu ne comparam. El este ditai Goliat, eu sunt un David mic pe langa el", a explicat Sturzu.

13.25 Liviu Dragnea l-a criticat dur pe "domnul aviator Mihai Sturzu" si "cooperativa" in care a fost acesta si l-a acuzat ca dupa tragedia de la Colectiv a vrut sa "foloaseasca acea emotie" pentru a constitui o miscare si, ulterior o alianta. Seful PSD a spus ca propunerea acestuia "l-a cutremurat", "nu este admisibil sa folosesti o tragedie in care au murit 60 de tineri pentru asa ceva".

"Sunt decat cativa care n-au inteles ca PSD-ul a intrat in alta etapa", a adaugat Dragnea, carea mai folosit "decat" in loc de "doar" si luna trecuta dupa audierile de la Inalta Curte.

El a adaugat, in contextul alegerilor pentru sefia PSD ca "cel mai mare rau pe care il puteam face era sa spun cu coltul gurii ca il sustin pe X".

"Acum spun cu toata sinceritatea ca vreau ca Gabi sa fie presedinte, unul dintre ei", a glumit presedintele PSD, in conditiile in care Andrei Tinu s-a retras din cursa, in care au ramas doar Gabriel Petrea si Gabriela Podasca.

UPDATE 12.47Deputatul Mihai Sturzu, liderul TSD, i-a cerut sambata presedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, sa se suspende din functie pana la rezolvarea problemelor juridice pe care le are.

Mihai Sturzu le-a vorbit, in cadrul reuniunii, tinerilor social-democrati despre necesitatea unei schimbari de mentalitate si viziune politica la nivelul partidului, amintind ca presedintele PSD figureaza pe site-ul ICCJ, lucru care nu onoreaza partidul. De asemenea, Sturzu i-a cerut sambata lui Liviu Dragnea sa convoace si un congres al Partidului Social Democrat, informeaza Mediafax.

Congresul a inceput la ora 11.00, la Romexpo, principalul obiectiv fiind stabilirea noului lider. In cursa pentru sefia TSD sunt inscrisi trei candidati.

Este vorba despre deputatul PSD, Gabriela Podasca, fostul viceprimar al Sectorului 6, Gabriel Petrea si vicepresedintele TSD, Andrei Tinu.

Inainte ca Tinu sa-si anunte candidatura, liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea despre Podasca si Petrea, ca ambele variante "sunt bune". In prezent, functia de presedinte al organizatiei de tineret a PSD este ocupata de deputatul Mihai Sturzu, care a intrat insa in conflict cu actuala conducere a partidului, dupa ce a contestat modul in care a avut loc alegerea lui Liviu Dragnea in fruntea social-democratilor, la congresul din octombrie. Dragnea a criticat organizarea TSD pe care a numit-o "o simpla oglinda a organizarii in PSD" si a propus ca tinerii social-democrati sa vina cu plusvaloare in partid si sa sustina oameni cu experienta, fara a copia din metodele de conducere si organizare de la centru.

In plus, Mihai Sturzu, nu mai indeplineste criteriul varstei pentru a putea candida la Congresul de sambata.

Intrebat cu ce ganduri paraseste sefia TSD, Mihai Sturzu a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca pleaca din functie cu gandul ca "daca PSD are vreo sansa sa se reformeze, aceea este doar prin TSD￯.

Acesta a mai precizat ca, pe viitor, marea sa incercare va fi aceea de "a accelera procesul de reformare a PSD".

"PSD face acelasi dans de doi pasi inainte, unul inapoi, ceea ce imi dovedeste ca PSD nu a invatat lectiile din ultimul an. Nu mai putem sa ne gandim ca oamenii cred in continuare ceea ce vad la televizor fara sa treaca informatiile prin filtrul propriei gandiri. Daca PSD nu decide sa se reformeze ca partid, nu va avea sanse mari anul viitor (la alegeri - n.r.)", a declarat deputatul Mihai Sturzu.

Cu privire la alegerile de sambata, Sturzu a explicat ca nu stie daca liderul PSD, Liviu Dragnea, are vreun favorit pentru sefia TSD, insa Sturzu a precizat ca "indiferent cine castiga alegerile, castigator va fi Liviu Dragnea".

La Congresul PSD din octombrie, liderul TSD, Mihai Sturzu, a lansat o serie de critici la adresa conducerii si a lui Dragnea, cerand ca alegerile interne de saptamana trecuta sa nu fie validate, pe motiv ca a existat un singur candidat, adaugand ca abia" atunci vom face un puternic gest impotriva comunsimului".