Comisiile reunite de Buget-Finante au incheiat sedinta pe legea bugetului de stat pentru anul viitor dupa aproape sase ore de dezbatere, aproband trei amendamente, iar votul final pe lege va fi dat dupa discutiile de sambata cu ordonatorii de credite, unde se vor analiza trei amendamente amanate, informeaza Mediafax.

Astfel, sedinta s-a incheiat la ora 21:50, cu trei amendamente aprobate si trei amanate pentru discutiile care se vor relua sambata dimineata, la ora 9:00, cu ordonatorii de credite. Totodata, un amendament urmeaza sa fie sustinut in plen de deputatul PNL Vasile Horga, acesta primind sase voturi pentru si opt impotriva.

Primul amendament aprobat, adus la art. 11 alin. (3), se refera la proiectele nefinalizate in perioada de eligibilitate a perioadei de programare bugetara a Uniunii Europene 2007-2013, unde beneficiarii care au in implementare proiecte notifica prestatorilor, executantilor si furnizorilor cu care au incheiate contracte executarea de lucrari pentru finalizarea acestora astfel incat sa finalizeze proiectele pana la data limita prevazuta in ghidurile de inchidere a programelor.

Proiectul initial prevedea data limita de finalizare a proiectelor prevazuta in contractele de finantare si avand in vedere neegibilitatea pentru rambursare a cheltuielilor efectuate dupa 31 decembrie care sunt suportate din bugetul propriu al beneficiarilor. Ministerul Finantelor a admis amendamentul, intrucat aduce clarificari si nu are impact asupra cheltuielilor bugetului de stat.

Un alt amendament admis vizeaza Ministerul Transporturilor, prin adaugarea a doua aliniate la art. 32, Finantele dandu-si avizul cu aceleasi argumente.

Acesta prevede ca Ministerul Transporturilor este autorizat sa introduca pe toata perioada anului proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetara 2014-2020 respectand conditiile ca proiectele beneficiarilor sa se incadreze in obiectivele Programului Infrastructura Mare si sa indeplineasca cerintele tehnico-economice pentru a fi finantate din fonduri europene.

Totodata, pentru proiectele astfel introduse, beneficiarul poate derula procedura de achizitie publica, iar semnarea contractelor poate fi facuta numai in conditiile in care acesta are incheiat contract de finantare cu autoritatea de management.

Al treilea amendament aprobat a fost adus articolului 51, referitor la plata drepturilor de pensii si de asistenta sociala prin Posta Romana. Amendamentul adauga un nou alineat, potrivit caruia anul viitor, tariful pentru un talon de plata la domiciliul beneficiarilor, in situatia in care au optat pentru plata in cont curent sau cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.

Deputatul PNL Vasile Horga va avea "sansa unica" de a sustine in plen amendamentul adus, dupa cum i-a transmis presedintele camerei de buget-Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan. Horga a propus introducerea art. 51 indice 1, prin care cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice si a personalului auxiliar se vor deconta lunar anul viitor pe baza documentelor justificative sau in limita a unei sume lunare forfetare de 0,25 lei/km dus-intors, masurat intre limita localitatii de resedinta si locul de munca prevazut in contract, in functie de optiunea scrisa a fiecarei persoane.

El a motivat ca nu pot fi lasate cadrele didactice sa-si programeze orele la scoala dupa orarul autobuzelor sau al trenurilor, intrucat in unele localitati exista autobuze doar dimineata si seara.

La discutiile pe marginea legii bugetului au participat si reprezentantii Ministerului Finantelor, respectiv ministrul Anca Dragu, secretarul de stat pe buget Daniela Pescaru si secretarul Atila Gyorgy.