Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise a fost modificat vineri in cadrul Comisiei de Santate din Camera Deputatilor, intr-o scurta sedinta convocata imediat dupa discutarea bugetului de stat pe sanatate, pentru ca legea sa poata fi trimisa in plen la votul final inainte de terminarea sesiunii parlamentare.

FumatorFoto: MorgueFile.com

Sansele de a fi adoptata anul acesta sunt insa mici, pentru ca saptamana viitoare deputatii si senatorii discuta doar bugetul de stat pe anul viitor, iar prima sedinta de plen la Camera Deputatilor este lunea viitoare, adica 21 decembrie, insa potrivit programului deputatilor lunea nu este zi de dezbateri si de vot final pe legi, aceasta zi fiind abia miercuri, cand deputatii vor fi, cel mai sigur, deja in vacanta.

Deputatii din comisie au adoptat astfel raportul suplimentar in sensul eliminarii amendamentului care prevedea "interzicerea afișării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere". Sesizarea fusese facuta de Consiliul Concurentei si a fost motivul invocat atunci cand legea a fost brusc scoasa de ordinea de zi de la vot final pe 25 noiembrie.

Decizia a fost luata in unanimitate, potrivit comunicatului de presa venit din partea presedintelui comisiei, Florin Buicu.

Amintim ca propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale - aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise. Mai mult decat atat, in aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

In ceea ce priveste sanctiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau inchiderea activitatii, pentru persoanele juridice.

Amintim ca marti, cand trebuia sa aiba loc aceasta sedinta a Comisiei de Sanatate in prezenta membrilor Coalitiei Romania Respira si a initiatoarei amendamentelor, nu a existat cvorum, iar presedintele comisiei nu a aparut sa ofere explicatii.