Primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a fost votat vineri de catre Consiliul National al PNL in functia de secretar general unic al partidului. Bolojan a sustinut, chiar inainte de finalizarea lucrarilor consiliului, un discurs la obiect si fara menajamente privind directiile pe care trebuie sa le urmeze partidele in vederea alegerilor, afirmand ca acolo unde nu se pot gasi cei mai buni candidati in interiorul partidului, acestia trebuie adusi din afara partidului. El le-a atras atentia celor din filiala PNL Bucuresti ca au facut greseli, iar miza de la Primari Capitalei este uriasa.

Ilie BolojanFoto: Agerpres

Ilie Bolojan:

"Vreau sa va multumec pentru votul dvs. Este o mare onoare pentru mine si o mare responsabilitate.

Le multumesc celor doi copresedintii pentru ca au avut increderea sa ma numeasca secretar general desi nu intotdeauna am gandit la fel.

La Oradea, succesul meu a fost in fapt succesul unei echipe pe care m-am bazat. Este imposibil ca un om sau doi sa dea rezultate daca nu au o echipa puternica langa ei.

Am ajuns in aceasta pozitie intr-un perioada dificila. Lumea politica din care facem parte este intr0un punct destul de jos, situatie in care am primit niste lectii din care trebuie sa invatam.

Avem o incredere scazuta in ochii populatiei, fata de perioada in care eu am ajuns in adminsitratie, in 2005 era o onoare sa fii primar sau prefect. Astazi nu mai este.

Aveam o cota de incredere mi-aduc aminte in alianta DA care ne permitea… in primii ani am fost foarte eficienti. Si domnul Blaga isi aduce aminte de echipa de atunci. Dupa aceea, treptat treptat, alianta nu a mai functionat.

Una dintre obligatiile noastre este sa recastigam incredrea in politica, inclusiv in PNL. Este absolut necesara pentru a avea autoritatea de a guverna bine. Nici o tara nu se dezvolta si nu prospera fara o buna guvernare.

Fara incredere (…) ajungi (la situatia) pe care o avem astazi in multe ministere - nimeni nu mai asculta de nimeni, nu se mai face nimic.

Va propun sa urmarim trei directii in perioada urmatoare. Primul test mare sunt alegerile locale. Nu putem spera la alegeri parlamentare castigatoare daca nu castigam alegerile locale. Si va rog sa va selectati cat mai repede candidatii.

Trebuie sa ne selectam cei mai buni candidati, conteaza mai putin de unde provin - din fostul PDL sau din fostul PNL. Daca nu ii avem in interior, pentru ca nu este foarte usor sa gasim candidati foarte buni in toate localitatile, trebuie sa ii aducem din exteriorul partidului.

O alta chestiune importanta este aceea de a face fuziunea cat mai repede la nivel local. Candidatii nostri au nevoie de echipe puternice, care sa le genereze majoritati in consilii. Gruparile fracturate nu genereaza echipe puternice si rezultate maxime. Si propunerea care a devenit astazi decizie - ca cei care candideaza la primari sa devina preseidnti interimari in organizatiile lor, unici, este foarte buna.

Nu in ultimul rand, trebuie sa modernizam in continuare partidul nostru. Nu cred ca trebuie sa cadem prada unor chestiuni de conjunctura, trebuie sa ne bazam pe oamenii nostri experimentati care au dat rezultate in posturile pe care le-aua ocupat in administratia locala si centrala si da trebuie sa deschidem partidul, sa aducem oameni noi si sa facem un mix de oferta care intr-adevar sa ne faca credibili.

In ceea ce ma priveste, vreau sa va asigur de inca cateva lucruri. Nu am venit sa pun pe nimeni la treaba, am venit sa muncim impreuna pentru binele acestui partid, de dimineata pana seara, pentru ca altfel nu avem sansa sa castigam aceasta competitie dura.

Nu ma pricep la toate. Prin urmare, am nevoie de ajutorul dvs si al echipei de al secretariatul general.

Nu sunt adeptul mutarilor in plic. Cred ca deciziile pe care trebuie sa le luam … cei care sunt in bataia vantului trebuie sa ia deciziile. Acestia sunteti dvs si liderii partidului.

Si o ultima observatie legata de organizatia de Bucuresti: stimati colegi din Capitala, de ceea ce faceti dvs depinde Romania. Sa nu uitam ca Bucurestiul genereaza 25% din bugetul Romaniei. Inca 15% in judetul Ilfov. O astfel de structura mamut prost administrata ne trage inapoi. Asta este miza dvs.

Parerea mea este ca ati facut foarte multe greseli in acesti ani. Eu mi-as fi dorit sa il vad pe Primarul General al Capitalei aici undeva in stanga sau in dreapta. Eu nu il cunosc, sigur stand in Oradea eu nu il cunosc poate dvs il stiti mai bine. Dar are o miza majora.

Actualul primar interimar sa isi poarte crucea 6 luni la primaria Capitalei. Nu e o gluma asta. Ati tras cateva cartuse in aer, nu mai ratati altele! pentru ca de ceea ce faceti dvs depindem cu totii. Eu va asigur de toata disponibilitatea mea dar haideti sa facem si in Bucuresti ce trebuie, pentru ca sunteti motorul economic al Romaniei si tara asta merita mai mult."