Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, ca fostul premier Victor Ponta, daca va dori sa candideze la viitoarele alegeri parlamentare, se va regasi pe lista partidului intrucat nu este vizat de situatiile prevazute de Codul de etica si conduita adoptat de CExN pentru care i s-ar putea retrage sprijinul, potrivit Agerpres.

'Pe prevederile din Codul de etica si pe situatia actuala a lui Victor Ponta nu exista aceasta posibilitate (de a nu se regasi pe lista candidatilor PSD - n.r.). Am auzit ce a aparut in presa si resping categoric aceasta observatie. Nu este intr-una dintre aceste situatii Victor Ponta (hotarare judecatoreasca pentru fapte de evaziune fiscala sau plagiat - n.r.). (...) Daca va dori sa candideze, da (se va regasi pe listele PSD - n.r.). Eu sper ca da (va candida - n.r.)', a declarat Liviu Dragnea, la finalul sedintei CExN a PSD, intrebat daca exista posibilitatea ca Victor Ponta sa nu se regaseasca pe lista candidatilor partidului pentru viitoarele alegeri parlamentare, avandu-se in vedere ca, potrivit Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, acesta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Dragnea a adaugat ca documentul care stabileste criteriile de conduita si integritate pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii PSD in alegeri nu a fost realizat 'pentru Victor Ponta'.

'Acest cod de conduita nu a fost facut nici pentru mine, nici pentru Victor Ponta. A fost facut pentru PSD', a precizat liderul social-democrat.

Liviu Dragnea a explicat, totodata, ca in Codul de etica si conduita al membrilor PSD nu a fost inclus si criteriul traseismului politic fiindca este 'o prostie', intrucat partidul nu intentioneaza sa propuna 'niciun candidat de genul asta'.

Social-democratii au aprobat, miercuri, Codul de etica si conduita al membrilor PSD, document care stabileste situatiile in care candidatilor la ocuparea unor functii politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage sustinerea politica.

In Codul de etica se stipuleaza ca nu vor avea sustinerea PSD persoanele impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, au fost trimise in judecata sau s-a pronuntat impotriva lor o hotarare judecatoreasca de condamnare pentru fapte de coruptie, evaziune fiscala sau fapte comise cu violenta.

O alta situatie de retragere a sprijinului politic se refera la persoanele care se afla in stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infractiune.

Acelasi tratament se aplica si celor care: au detinut functii in organele de conducere la nivel central si judetean ale PCR, UTC sau UASCR; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat fata de cetateni; au avut atitudini si declaratii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau nationalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securitati, ca politie politica sau au fost dovediti ofiteri acoperiti.

Nici cei care inregistreaza datorii, ca persoana fizica, la bugetul local al comunitatii in care candideaza sau au relatii comerciale cu institutia pentru care candideaza sau cu institutiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.

O alta situatie in care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o functie publica aleasa sau numita se refera la persoanele care 'au obtinut lucrari, diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotarare judecatoreasca'.

Totodata, celor care 'se afla sub incidenta unei hotarari judecatoresti definitive privind incompatibilitati sau conflict de interese' sau 'au completat in fals sau cu omisiuni declaratiile de avere sau de interese, in cazul in care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitiva a instantei' li se va retrage sprijinul politic al PSD.