Fostul presedinte Ion Iliescu scrie, intr-o postare pe blogul personal, ca politica romaneascaa a dezvoltat mai degraba o cultura a confruntarii, si nu una a consensului, "o politica alimentata permanent de aceasta gandire in clisee, atat de draga unor elite politice si intelectuale", adaugand ca democratia nu este tirania majoritatii, cum nu este nici tirania unor minoritati extremiste.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Democratia nu este, totusi, tirania majoritatii. Cum nu este nici tirania unor minoritati extremiste. Daca acceptam asta, ne intoarcem, intr-un fel, la ideea dictaturii proletariatului, care a produs un monstru, desi s-a renuntat la ea, din pacate nu suficient de repede, pentru a nu produce drame. Democratia este locul unui dialog permanent intre majoritati si minoritati, pentru a construi acel consens care poate duce lucrurile inainte, fara prea multe confruntari si crize", scrie presedintele onorific al PSD.

Potrivit fostului sef de stat, "din pacate, politica romaneasca a dezvoltat mai degraba o cultura a confruntarii, si nu una a consensului. O politica alimentata permanent de aceasta gandire in clisee, atat de draga unor elite politice si intelectuale. Asa nu ajungem prea departe. A-i acuza pe cetateni ca nu stiu sa voteze este o dovada de dispret. Pentru ca ei voteaza asa cum cred, si cum le cer interesele lor. Iar politicul exprima aceste interese in Parlament si in toate organismele alese ale democratiei. Lumea nu se invarte in jurul unor elite rupte de realitate, oricat s-ar crede ele un buric al acestei lumi.

Intr-o democratie fiecare isi are rolul si responsabilitatile lui. Ca sa dai lectii trebuie sa poti s-o faci. Adica sa fi dovedit ca stii sa faci ceva pentru oameni. Politicienii nu trebuie sa uite acest lucru. Asa cum nu trebuie sa-l uite nici elitele datatoare de lectii. Vor fi crezand ei ca gandirea in clisee este o meserie de stapani. Dar de stapani peste himere".

Iliescu mai scrie ca a fost votat de oameni pentru ca, atunci cand a candidat, a oferit un proiect de tara, o perspectiva: "Cu acest proiect s-au identificat si oameni cu studii mai putine-dar care au gandit si gandesc cu capul lor-dar si oameni de cultura, elite profesionale in diferite domenii, si, oroare pentru unii, chiar si filosofi!"

"Nu voi condamna pe nimeni, niciodata, pentru felul in care voteaza. Nu am indreptatirea s-o fac. Traim intr-o tara inca libera, in care mai putem face alegerile pe care le dorim. Politicul nu are probleme cu <>, care nu voteaza pe placul <>. Politicul are o problema cu incapacitatea sa de a oferi o miza romanilor, un proiect de viitor. Politica a ajuns un lucru in sine, rupt de realitatile Romaniei. Consuma prea multa energie cu gestionarea unor jocuri de putere lipsite de sens, pana la urma, si mnult prea putina pentru rezolvarea problemelor tarii, satisfacerea nevoilor cetatenilor, mediului de afaceri, construirea unei societati normale si functionale", sustine Ion Iliescu.

Iliescu sustine ca "raspunsul cetatenilor la acest mod de a face politica, lipsit de responsabilitate, este retragerea lor din spatiul public, refuzul de a face <>. Asta lasa loc unor minoritati agresive, care-si impun, pe fondul slabiciunii tot mai accentuate a politicului, a democratiei, in general, propria agenda. O agenda care nu are nimic in comun cu agenda publica."