Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, la reuniunea plenara a Conferintei Permanente Maghiare de la Budapesta, ca este îngrijorat de anchetele demarate de autoritatile române împotriva politicienilor maghiari. Potrivit corespondentului MTI, premierul maghiar a analizat situatia maghiarilor pe fiecare stat în parte. Legat de România, Orban a afirmat ca guvernul maghiar constata un regres în privinta drepturilor minoritatilor si o contestare a utilizarii limbii materne de comunitatile noastre, o negare a drepturilor europene, transmit site-uri publicatiilor Kronika si Maszol.ro

Premierul maghiar a criticat lipsa de accelerare a restituiri imobilelor comunitatii si a bisericilor istorice maghiare, respectiv nesolutionarea învatamântului medical maghiar din Transilvania, subiect care nu se îndrepta spre o directie buna.

"Anchetele demarate de autoritati împotriva politicienilor maghiari mai mult ne îngrijoreaza, decât sa ne inspire sentimentul suprem al faptului ca principiile statului de drept sunt invingatoare" – a precizat Orban, care a considerat regretabila politica din ultimii ani a cabinetului roman care nu a cautat colaborarea între Bucuresti si Budapesta.

Acesta a subliniat ca Ungaria a acordat respectul cuvenit atât poporului român, cât si alesilor acestuia. "Acum urmarim cu sperante bune schimbarile politice din România, analizam situatia " – a incheiat Orban.

Premierul maghiar a prezentat planul de creare a unui sistem unic de învatamânt maghiar în Bazinul Carpatic si a lansat proiecte de sustinere a întreprinzatorilor tineri maghiari.

Semjen Zsolt: suntem în procesul de realizare a unificarii natiunii

Semjen Zsolt, vicepremierul responsabil pentru politica natiunii, a afirmat ca unificarea natiunii este într-un stadiu de realizare. În plenara celei de a XIV -a Conferinta Permanenta Maghiara, acesta a aratat ca prin procesul de acordare a cetateniei, pâna la sfârsitul anului vor fi 800.000 de noi cetateni maghiari, ceea ce semnaleaza unirea de drept a natiunii.

Semjen a declarat ca Bazinul Carpatic este abordat ca un spatiu unitar de educatie si cultura, în care astazi nu doar elevii din Transilvania vin în Ungaria la studii, ci este natural ca elevii si profesorii din Ungaria sa mearga în Translivania.

Semjen a calificat drept istorica crearea spatiului economic unitar, care se afla în plin proces de constituire.

Politicianul a declarat ca exista un consens politic în cele mai importante trei chestiuni ale politicii nationale, printre care cetatenia deplina, care se cuvine fiecarui maghiar, oriunde traieste acesta si dreptul de a vota.

Semjen a subliniat ca maghiarilor din Bazinul Carpatic li se cuvine autonomia, potrivit situatiei lor, cei care traiesc în comunitati compacte au dreptul la autonomie teritoriala iar cei care sunt în diaspora au dreptul la autonomie culturala.

Un rezultat important - mai spus oficialul maghiar - este faptul ca în lucrurile de zi cu zi suntem "o singura natiune ", astfel stirile despre maghiari nu sunt externe, ci apar ca stiri de politica interna.