Viktor Orban: Anchetele demarate de autoritatile romane impotriva politicienilor maghiari mai mult ne ingrijoreaza/ Semjen Zsolt: Suntem in procesul de realizare a unificarii natiunii

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Joi, 3 decembrie 2015, 15:49 Actualitate | Politic


Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat,  la reuniunea plenara a Conferintei Permanente Maghiare de la Budapesta, ca este îngrijorat de anchetele demarate de autoritatile române împotriva politicienilor maghiari.  Potrivit corespondentului MTI, premierul maghiar a analizat situatia maghiarilor pe fiecare stat în parte. Legat de România, Orban a afirmat ca guvernul maghiar constata un regres în privinta drepturilor minoritatilor si o contestare a utilizarii limbii materne de comunitatile noastre, o negare a drepturilor europene, transmit site-uri publicatiilor Kronika si Maszol.ro

Premierul maghiar a criticat lipsa de accelerare a restituiri imobilelor comunitatii si a bisericilor istorice maghiare, respectiv nesolutionarea învatamântului medical maghiar din Transilvania, subiect care nu se îndrepta spre o directie buna.

"Anchetele demarate de autoritati împotriva politicienilor maghiari mai mult ne îngrijoreaza, decât sa ne inspire sentimentul suprem al faptului ca principiile statului de drept sunt invingatoare" – a precizat Orban, care a considerat regretabila politica din ultimii ani a cabinetului roman care nu a cautat colaborarea între Bucuresti si Budapesta.

Acesta a subliniat ca Ungaria a acordat respectul cuvenit atât poporului român, cât si alesilor acestuia. "Acum urmarim cu sperante bune schimbarile politice din România, analizam situatia " – a incheiat Orban.

Premierul maghiar a prezentat planul de creare a unui sistem unic de învatamânt maghiar în Bazinul Carpatic si a lansat proiecte de sustinere a întreprinzatorilor tineri maghiari.

Semjen Zsolt: suntem în procesul de realizare a unificarii natiunii

Semjen Zsolt, vicepremierul responsabil pentru politica natiunii, a afirmat ca unificarea natiunii este într-un stadiu de realizare. În plenara celei de a XIV -a Conferinta Permanenta Maghiara, acesta a aratat ca prin procesul de acordare a cetateniei, pâna la sfârsitul anului vor fi 800.000 de noi cetateni maghiari, ceea ce semnaleaza unirea de drept a natiunii.

Semjen a declarat ca Bazinul Carpatic este abordat ca un spatiu unitar de educatie si cultura, în care astazi nu doar elevii din Transilvania vin în Ungaria la studii, ci este natural ca elevii si profesorii din Ungaria sa mearga în Translivania.

Semjen a calificat drept istorica crearea spatiului economic unitar, care se afla în plin proces de constituire.

Politicianul a declarat ca exista un consens politic în cele mai importante trei chestiuni ale politicii nationale, printre care cetatenia deplina, care se cuvine fiecarui maghiar, oriunde traieste acesta si dreptul de a vota.

Semjen a subliniat ca maghiarilor din Bazinul Carpatic li se cuvine autonomia, potrivit situatiei lor, cei care traiesc în comunitati compacte au dreptul la autonomie teritoriala iar cei care sunt în diaspora au dreptul la autonomie culturala.

Un rezultat important - mai spus oficialul maghiar - este faptul ca în lucrurile de zi cu zi suntem "o singura natiune ", astfel stirile despre maghiari nu sunt externe, ci apar ca stiri de politica interna.


Citeste mai multe despre   





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


















5927 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Mda (Joi, 3 decembrie 2015, 16:01)

  valahiandusk [utilizator]

  Nu ne intereseaza derapajele schzofrenice ale vecinilor
  • +1 (1 vot)    
   Eu propun asa (Joi, 3 decembrie 2015, 17:36)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui valahiandusk

   Cu 6 luni inainte de alegerile din Ungaria sa ne predam si sa ne anexam Ungariei si apoi sa participam la alegeri.
   Avand in vedere populatia celor doua tari, e lesne de inteles cine va castiga alegerile si vom termina o data cu acest bondar deranjant care face mai mult zgomot.
  • +4 (4 voturi)    
   Strategia simpla a "micilor pasi" (Joi, 3 decembrie 2015, 17:42)

   Orban, vorbeste din Buda [anonim] i-a raspuns lui valahiandusk

   E surprinzator cu cata liniste si certitudine aroganta o spune premierul Ungariei: "suntem in curs de a realiza unificarea natiunii". Pe seama cui?!

   Si explica si metoda: convergenta economica, educationala si culturala a maghiarilor "din bazinul Carpatic".
   Asta e o sintagma folosita pentru a se evita utilizarea numelor statelor vecine, dar despre ele este vorba: Slovacia, Ucraina, Romania, Serbia.

   Noi romanii, daca acordam 70 milioane la basarabeni suntem imediat acuzati, insultati si apare pe net toata haita de troli ruso-ungrici cu pseudonime romanesti sa racneasca ca n-avem nevoie de altii din jur.

   In timp ce Ungaria actioneaza zi de zi, consecvent, pentru slabirea coeziunii statelor vecine si crearea unei noi omogeneitati pe teritoriul lor, aceea a "natiunii maghiare".

   Pe ce se bazeaza Ungaria? Ca nu e nevoie de tancuri si avioane pentru a distruge tari vecine..

   Se bazeaza de fapt pe propriile noastre slabiciuni societale.

   Pe lipsa de reactie la politicienii romani, santajati cu "balamaua parlamentara" numita UDMR.

   Pe indiferenta unui public anesteziat de campaniile mediatice de "suntem frati cu totii, romani si unguri, exista doar vreo 2-3 extremisti dar nici ei nu sunt un pericol ca se joaca cu artificii, atat".

   Pe stigmatizarea oricarui fel de nationalism sau patriotism, care este "rau" la romani, dar "normal" la minoritatea maghiarofona de la noi.

   Pe lancezeala in a promova si actiona eficient pt Unirea cu Basarabia, ceea ce ar aduce in interiorul poporului 3 milioane de cetateni care ar scoate de facto "balamaua udemerista" din Parlament.

   Oficialii unguri si liderii minoritatii ungare de la noi (ca acum au primit cetatenie ungara, nici macar prin juramant nu mai sunt loiali Romaniei) isi spun ca repetand an dupa an public aceleasi idei ele se vor implementa la romani si vor fi percepute ca "normale".

   Asta e capcana, "pasii mici" si indemnul la "toleranta" si "dialog". Iar in spate Ungaria continua munca de distrugere a statului romanilor.
 • +14 (14 voturi)    
  normal (Joi, 3 decembrie 2015, 16:21)

  tony [anonim]

  Doar politicienii de etnie romana au voie la DNA. Cei de etnie maghiara au dreptul sa taie mai departe padurile si sa fure in voie. Daca sunt urmariti, se pot retrage in Ungaria, iar daca e prins un terorist maghiar cu bomba si arestat, trepturile minoritatilor sunt incalcate.
 • +10 (10 voturi)    
  suntem în procesul de realizare a unificarii... (Joi, 3 decembrie 2015, 16:27)

  aladdin [utilizator]

  Sa inteleg ca-i luati pe toti in ungaria?
  • +1 (1 vot)    
   pai (Joi, 3 decembrie 2015, 17:41)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   sunt convins ca guvernul romaniei va asigura cu draga inima transportul etniclior maghiari pana la bors si nadlac.mai departe sa se descurce, ca naiba, doar sunt o natiune reunita.
 • +9 (9 voturi)    
  Se poate retrage cetatenia romana (Joi, 3 decembrie 2015, 16:37)

  liviul2006 [utilizator]

  unora care au dubla cetatenie, in caz de... derapaje ?
 • +10 (10 voturi)    
  Orban bate campii, dar s-ar putea ca unii (Joi, 3 decembrie 2015, 16:38)

  bancher [anonim]

  de pe la UE sa se uite in gura lui...
  In realitate minoritarea maghiara din Romania are cele mai mari drepturi de care se bucura o minoritate in cadrul UE (mai putin de cazurile cu autonomie): au scoli in maghiara, au universitate in maghiara, au justitie si sistem de drept in maghiara, administratie publica in maghiara, placute bilingve, biblicoteci, teatre de stat si opera de stat in maghiara. In plus li s-au retrocedat pamanturi, lacase de cult, paduri (desi fusesera rascumparate de regele Ferdinand la valoarea de piata a anului 1922, cu un total de peste 100 tone aur)...si acum nu inteleg ce mai vor de la noi. Mai mult de atat nu se poate da...decat autonomia, dar asta nu o va da niciun om politic.
  Nu zic ca este rau ca maghiarii au drepturile de mai sus (desi am exagerat si noi cu toate retrocedarile si despagubirile), dar romanii, sarbii, ucrainienii, slovacii din Ungaria, ei ce drepturi au? Va spun eu; niciun drept. Guvernul de la Budapesta nu da niciun fel de drepturi minoritatilor, pe motiv ca ei nu au minoritati. este o minciuna, au si ei minoritatile de mai sus...doar ca nu vor sa le acorde drepturi.
  Min de Externe asta ar trebui sa spuna: refuzam sa mai dam drepturi in plus maghiarilor atata timp cat Costitutia maghiara si legile maghiare nu dau niciun drept minoritatilor din Ungaria.
 • +7 (7 voturi)    
  ok (Joi, 3 decembrie 2015, 16:39)

  sentenced [utilizator]

  Pai zi Dane, cum sa avem noi incredere in unguri, cand ei vin cu rahaturi de genul "suntem în procesul de realizare a unificarii natiunii".
  In toata aceasta polemica romano-maghiara, romanii au o singura vina: ca au fost prea toleranti. Desi vad ca unii ne acuza ca fluturam drapelele romanesti ostentativ in Harghita. Pai il flutur unde vreau ma, pe teritoriul Romaniei, drapelul Romaniei nu are cum sa fie un gest provocator in nicio zi din an.
 • +6 (6 voturi)    
  hai ma lasi... (Joi, 3 decembrie 2015, 16:49)

  ci ciong [anonim]

  unificarea natiunii... zii Doamne fereste sa nu isi faca ardelenii partid, in caz ca se face fantezia asta... castiga alegerile si scot limba maghiara in afara legii :))
 • +5 (5 voturi)    
  realitatea este ca (Joi, 3 decembrie 2015, 16:59)

  Kepler [utilizator]

  e vorba de cetateni romani de pe teritoriul Romaniei si deci subiecti ai legilor romanesti.
  Daca renunta la cetatenia romana este altceva, dar atunci sa se duca unde vor ei. Chiar si asa, daca se intimpla sa comita acte ilegale sau sa fie suspecti de asa ceva pe teritoriul Romaniei, legile romanesti se aplica.
 • +3 (3 voturi)    
  maghiarii VS populatia Transilvaniei!!! (Joi, 3 decembrie 2015, 17:29)

  lili [anonim]

  "În luna octombrie 2011, în România a fost organizat recensământul populaţiei şi locuinţelor, iar primele rezultate provizorii au fost publicate de către Institutul Naţional de Statistică la data de 2 februarie 2012.

  Conform acestor date provizorii, populaţia totală a României este de 19.042.936 locuitori, din care populaţia de naţionalitate (şi nu de etnie) română, se ridică la 16.869.816, reprezentând 88,6% din totalul populaţiei României .(V. Tabelele 1-3).

  Restul de 11,4% este reprezentat de maghiari (6.5%), ţigani (3,25%) şi alte 18 minorităţi naţionale care împreună reprezintă 1,65% din totalul populaţiei României.

  Populaţia de naţionalitate română, reprezentând 88,65 % din totalul populaţiei ţării, justifică pe deplin definiţia din constituţie, conform căreia ,,ROMÂNIA ESTE UN STAT NAŢIONAL UNITAR ŞI INDIVIZIBIL”

  Populaţia maghiară este prezentă în cea mai mare parte în Transilvania, unde numără 1.224.937 locuitori. şi reprezintă 18,915 % din totalul populaţiei acestei provincii.

  De remarcat că judeţele Harghita+Covasna ce cuprind cea mai mare parte din aşa numitul ,,Ţinut Secuiesc” (fără secui), reprezintă împreună abia 6,338 % din totalul populaţiei Transilvaniei şi 2,16 % din totalul populaţiei României !


  Conform acestor date provizorii, populaţia totală a României a scăzut cu 2.529.781 locuitori, de la 21.680.974 la 19.042.936 locuitori, ca urmare a emigrării lor, în ţările occidentale în căutarea unui loc de muncă, după ce în România au fost abandonate şi demolate majoritatea fabricilor şi uzinelor construite înainte de anul 1989 cu mari sacrificii şi privaţiuni suportate de poporul român.


  La fel de dureroasă se prezintă şi situaţia din Transilvania, unde populaţia a scăzut cu 745.839 locuitori, de la 7.221.733 locuitori în anul 2002, la 6.475.894 locuitori câţi au mai rămas în prezent."

  V Orban bate campii de la Budapesta!
  Iar Vicepremierul ala ii intarata si el impotriva statului roman!
  Cum sa fie liniste alaturi de extremistii astia?!
 • +2 (2 voturi)    
  boanghinele (Joi, 3 decembrie 2015, 18:29)

  gopo111 [utilizator]

  de huni sa taca, eu as trata maghiari din romania cum trateaza ungaria minoritatea romana din ungaria, la fel,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by