Plenul Senatului a aprobat prin vot cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. Au fost 95 de voturi pentru si 30 impotriva si doua voturi anulate. Sova se afla la al treilea vot in Senat, dupa ce prima solicitare a fost votata de doua ori in urma unei decizii de neconstitutionalitate. Senatorul PSD va putea fi retinut dupa ce hotararea Senatului va fi publicata in Monitorul Oficial.

Dan SovaFoto: Agerpres

Desfasurarea LIVE TEXT a votului:

11.40 Conform unor surse politice, solicitarea DNA a fost aprobata cu 95 de voturi si 30 impotriva. Au fost doua voturi anulate. Potrivit unor surse din comisia de numarare, in loc de o bila a fost gasita o harite mototolita.

11.26: S-a incheiat votul. Urnele merg la numarare, ramai pe HotNews.ro pentru rezultatul votului. 127 de senatori si-au exprimat votul din cei 165 de senatori cati sunt in total.

11.15: ERATA Senatoarea PSD Gabriela Firea (vicepresedinte PSD si purtator de cuvant al partidului) a votat in favoarea cererii. Reporterul a relatat eronat initial ca s-ar fi observat cum bila neagra i-a scapat din mana pe marginea urnei albe, fiind de fapt vorba de bila alba in urna alba. Precizarea a fost facuta de senatoare pentru HotNews.ro.

Pe de alta parte mai multi senatori PSD au votat "pentru", cu bilele la vedere.

Sunt si senatori care voteaza cu spatele, pentru a nu se vedea.

11.12: Sova sta in banca sa din coltul salii in timp ce senatorii sunt in mare parte stransi in fata si discuta in grupulete.

11.10: A inceput votul, senatorii sunt strigati in ordine alfabetica.

11.06: S-a votat procedura votului secret cu bile care inseamna: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra - vot pentru, bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba - vot impotriva, ambele bile in urna neagra - vot nul.

11.00: Vorbeste senatorul PNL Tudor Barbu aminteste de cele patru solicitari la Elena Udrea: "Care este diferenta intre Udrea si Sova?"

10.55: Senatorul PSD Daniel Savu: "M-a sunat liderul de grup sa se asigure ca vin dar nu mi-a spus cum sa votez. Nu am auzit nici la televizor cum trebuie sa votez."

10.51: Senatoarea PC, Cristiana Anghel: "Domnilor, suntem in postul Craciunului. Vom fi cu constiinta impacata daca trimitem un om la inchisoare? Exista posibilitatea trimiterii in instanta a acestui dosar."

10.47: Un senator PNL anunta ca liberalii vor vota cu bilele la vedere in favoarea solicitarii.

10.41: Senatorul Serban Nicolae (PSD) a luat cuvantul si citeste o adresa a membrului CSM Horatius Dumbrava care ii solicita presedintelui Senatului sa repuna pe rol cererea DNA in cazul lui Varujan Vosganian si ca Senatul sa voteze cu responsabilitate in cazul Sova. "Nu pot sa accept aceste atitudini" spune el. "Ceea ce este foarte grav este aceasta minciuna: pot sa cred ca nu este in cunostinta de cauza. Dar sa spui ca in ambele situatii cursul justitiei a fost blocat ...

10.28: Ia cuvantul Dan Sova:

"Ma aflu in fata dvs pt a treia oara, cred ca ma apropii de un record.

S-a prezentat in fata dvs. un dosar de 3000 de file. Acel dosar se refera la doua infractiuni - abuz in serviciu si trafic de influenta. Din cele 3000 file, referitor la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunt si ordonantele procurorilor.

In dosar, in afara de denunt, nu exista nicio proba. Atat. Cum s-a desfasurat totul, va spun foarte sincer - cineva a facut un denunt pe data de 9 oct, nu am stiut nimic, s-au facut filele, pe 19 noiembrie am fost adus cu mandat la DNA desi ma aflam sub control judiciar. Intrebat de ce am fost adus, pe mandat scria ca este motivat de dorinta de a nu lua legatura cu oamenii din dosar - cu unul nu am luat leg de 5 ani cu ceilalti nu aveam voie prin controlul judiciar.

Pentru nicio cerere nu am fost trimis in judecata.

Sunt unul din putinii oameni din Senat care au 20 de ani de experienta juridica. Exista o moda sa vorbim despre renuntarea la imunitate. Stimati colegi simpla discutie despre renuntarea la imunitate ne face de ras in Europa de la Stockholm la Atena. Imuntiatea parlamentara nu inseamna imunitate juridica. Vorbesc despre lumea justitiei ca si cum ar fi niste zei. Justitia este condusa de oameni condusi de sensibilitati.

Pot fi judecat foarte bine in acest dosar. Urmarirea penala este finalizata. Nu am vazut ca se sperie lumea in statia de tramvai, nu stiu de ce reprezint un pericol public.

In raportul MCV anual, in documentul tehnic anexat se vorbeste permanent ca in mod incorect ajung informatii din dosar in presa.

Citesc despre dosar in presa si va informez oficial ca eu am primit dosarul ieri.

Una este sa ai transparenta (...) si alta e sa scrii toate lucrurile pe care le crezi despre el. Sunt niste pagini ca sunt "un pericol infractional" ca pot sa perpetuez infractiuni...

O ultima idee: sunt multi lideri politici care vorbesc despre independenta justitiei. Eram aici cu totii in 2011 si aveam in banci membrii proaspat alesi ai CSM. Erau trei membri care nu au fost votati pt ca Traian Basescu a dat ordin PDL sa nu ii voteze ca nu ii placea de ei.

*cele 10 minute alocate au fost depasite, insa presedintele de sedinta senatorul PSD Ioan Chelaru nu intervine peste Sova

Va spun sa votati asa cum scrie la regulament si in Constitutie - potrivit propriei constiinte."

10.26: Presedintele Comisiei Juridice citeste raportul comisiei care este favorabil solicitarii DNA. Comisia Juridica supune votului plenului si un proiect de hotarare de incuviintare a cererii.

10.23: Dupa votul pe bugetul Senatului, incepe dezbaterea pe solicitarea in cazul Sova. Sova va lua cuvantul in apararea sa.

10.22: llie Nastase, senator UNPR, a pus un mic drapel tricolor pe banca din zona unde stau senatorii UDMR dar unde nu se afla niciun senator momentan. Gestul a fost aplaudat de o parte dintre senatori.

10.18: S-a strigat prezenta, sunt 115 senatori in sala, cvorumul de sedinta este indeplinit. Votul se va desfasura.

Ora 09.54: Sova a ajuns in plenul Senatului la ora 09.52, cand in sala se aflau doar 5 senatori. El se afla intr-o banca din coltul salii, pe ultimul rand. De precizat ca este nevoie ca la sedinta sa se afle cel putin 84 de senatori din cei 165 de senatori cati sunt un total pentru a exista cvorum. In caz contrar, votul se amana. Exista riscul ca acest cvorum sa nu fie intrunit avand in vedere perioada de vacanta de 1 decembrie si faptul ca multi parlamentari pleaca in teritoriu inca de joi.

***

PSD si PNL, prin vocile liderilor lor Liviu Dragnea si Alina Gorghiu, au anuntat ca vor vota "pentru" incuviintare. De asemenea, liderul senatorilor UNPR Haralambie Vochitoiu a anuntat ca senatorii UNPR vor vota "pentru". Tariceanu pe de alta parte a anuntat ca le-a recomandat senatorilor sai din ALDE sa voteze "impotriva". Pentru ca cererea sa treaca, este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti.

Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil pe 24 noiembrie cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova.

DNA il acuza pe Sova ca, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, ar fi pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

In dosar a fost retinut Mihai Balan, director general al CET Govora, pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale). Ulterior, Instanta suprema a stabilit ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.