UPDATE Surse liberale au precizat ca, in ceea ce priveste "problemele penale", s-a decis ca cei care sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie sau pentru infractiuni cu violenta nu vor mai putea candida.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: Agerpres

De asemenea, nu vor putea candida cei care au fost trimisi in judecata sau cei care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, infractiuni comise cu violenta sau alta infractiuni cu intentie.

Privitor la plagiat - nu pot candida cei care au obtinut diplome sau alte titluri utilizand plagiatul, lucru dovedit prin hotarari judecatoresti definitive.

Criteriile de integritate presupun si excluderea din randul candidatilor a celor care au fost membri sau colaboratori ai fostei Securitati si ai celor care au fost dovediti ofiteri acoperiti, precum si a celor care au detinut functii retribuite in cadrul Partidului Comunist Roman.

Nu vor mai putea candida cei care au facut obiectul unei decizii definitive de incomptibilitate sau conflict de interese.

Candidatii nu trebuie sa fie traseisti - mai exact, trebuie sa nu se afle la al treilea partid politic, exceptand fuziunile.

Nepotism - nu trebuie sa isi fi angajat rudele sau afinii de gradul I sau sotul/sotia in cadrul institutiilor publice.

Un alt criteriu se refera la contractele cu statul - candidatii nu trebuie sa aiba afaceri sau contracte cu institutia pentru conducerea careia candideaza.

Totodata, ei nu trebuie sa aiba datorii la bugetul local mai vechi de un an si sa nu fi avut nereguli dovedite prin decizii definitive in declaratia de avere sau interese.

Un criteriu se refera si la discriminare - nu vor candida cei care au avut declaratii sau atitudini discriminatorii, dovedite prin hotarari definitive.

***

Comisia de unificare a PNL a stabilit miercuri zece criterii pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii liberali la alegerile locale si parlamentare in 2016. PNL-istii candidati trebuie sa nu fie traseisti politici, sa nu se afle in stari de incompatibilitate si conflict de interese, sa nu aiba datorii la stat si probleme penale, a anuntat purtatorul de cuvant al liberalilor, Ionut Stroe, citat de Agerpres.

Cele zece criterii completeaza regulile statutare si vor fi transformate intr-un proiect de hotarare pe care Secretariatul General il va trimite organizatiilor judetene spre informare, urmand a fi adoptat prin decizia Consiliului National al PNL la 11 decembrie.

"Regulile si criteriile fixate astazi vizeaza in primul rand urmatoarele capitole: lustratia, traseismul politic, nepotismul, contractele si relatia cu statul, falsul in declaratii, starile de incompatibilitate si conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidatii la bugetul de stat, forme de plagiat si problemele penale", a mai declarat Stroe pentru Agerpres.