ACTUALIZAT Deputatii juristi au decis sa inainteze rapoarte favorabile privind cererile DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatilor liberali Ioan Oltean si Catalin Teodorescu. , dupa ce deputatul liberal a fost audiat timp de o ora. Au fost 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si trei abtineri in cazul lui Oltean, care a stat la audieri in Comisia Juridica timp de o ora, si 15 voturi "pentru", 3 "impotriva" si trei abtineri pentru Teodorescu. Votul a fost secret. La iesirea de la audieri, ambii deputati au declarat ca sunt nevinovati.

Ioan OlteanFoto: Agerpres

UPDATE 13.51: Teodorescu a iesit de la audieri, declarand ca este nevinovat si ca spera ca deputatii "vor vota omeneste si nu politic".

"Le-am spus colegilor ca sunt nevinovat. Tot ceea ce am facut, daca se poate numi o vina, este ca am facut parte din acea comisie si am aprobat un raport de evaluare vizat de toti specialistii si, bineinteles, intocmit de catre un evaluator expert autorizat. Sunt nevinovat, sper ca vor vota omeneste si nu politic", le-a spus Teodorescu jurnalistilor.

UPDATE 13.21 Deputatii juristi au decis sa inainteze un raport favorabil privind cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Ioan Oltean, dupa ce deputatul liberal a fost audiat timp de o ora. Au fost 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si trei abtineri, iar votul a fost secret. La audieri se afla acum deputatul PNL Catalin Teodorescu, acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar.

Amintim ca votul este consultativ, decizia apartinand plenului Camerei Deputatilor.

Votul decisiv in plenul Camerei Deputatilor va avea loc miercurea viitoare, pe 9 decembrie.

Ioan Oltean a declarat ca in timpul audierii de la Comisia Juridica si-a sustinut nevinovatia si a prezentat "probe" care arata ca nu exista niciuna dintre cele doua fapte de care este acuzat - trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu. Oltean a declarat ca nu a fost nicidata in biserica din Chitila si ca nu il cunoaste pe preotul care l-a denuntat.

"Mi-am justificat nevinovatia. Am prezentat in fata comisiei toate argumentele care dovedesc inexistenta faptelor, care dovedesc ca deputatul Ioan Oltean nu a savarsit nici una din cele doua fapte: trafic de influenta si complictiate in abuz in serviciu. Un lucru este esential: nu am fost niciodata in localitatea Chitila si drept consecinta nu am fost niciodata la biserica din Chitila, nu l-am cunoscut niciodata pe denuntator, parintele Alexandrescu si nu am luat nici prin intermediar bani," a declarat Oltean, vizibil afectat, la iesirea din Comisie.

"Eu la ComisiE am prezentat probele care arata nevinovatia mea. Nu am cerut sa ma apere nimeni, daca eu si avocatii mei nu ma pot apara, nimeni nu ma poate apara, decat Cel de sus" a completat el, intrebat daca le-a cerut colegilor sa voteze impotriva incuviintarii arestarii preventive, in contextul in care atat PNL cat si PSD au anuntat ca vor vota "pentru".

Intrebat despre o eventuala umilinta in cazul in care va fi incarcerat, Oltean a raspuns: "Mai mare umilinta decat am suferit zilele acestea din cauza mass-mediei nu se poate suferi".

UPDATE 12.15 Sedinta comisiei a inceput, Ioan Oltean este audiat de colegii deputati juristi. Votul va urma audierii, insa va fi secret. Intrebat daca vrea sa fie salvat de colegi de la arestul preventiv, Ioan Oltean a spus: "Nu, vreau sa ma salvez eu".

Comisia juridica a Camerei Deputatilor se reuneste miercuri pentru a analiza cererile DNA de arestare preventiva si a-i audia pe deputatii PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, urmand sa intocmeasca un raport consultativ.

Cei doi au fost de dimineata la comisia juridica sa isi consulte dosarul.

Conducerea Camerei Deputatilor reunita vineri a transmis, asa cum cere procedura, solicitarile DNA de arestare preventiva impreuna cu dosarul acestora, sigilat, catre Comisia Juridica. Dosarul are 4 volume si 1344 file.

Raportul intocmit de comisia juridica este consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural. Deputatii juristi vor consulta dosarul si ii vor audia pe cei doi deputati, care la randul lor au dreptul sa isi consulte dosarul impreuna cu avocatii

Deputatul PNL Ioan Oltean, urmarit penal intr-un dosar privind Autoritatea pentru restituirea proprietatilor in care se acuza supraevaluarea unui teren cu 87 mil. lei, a demisionat din functia de vicepresedinte al partidului.

***

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus joia trecuta cu mandat la DNA, pentru a fi audiat in dosarul Mihai Rotaru, dupa ce a fost ridicat de pe aeroport. Rotaru este beneficiarul despagubirii de 109 mil. lei, procurorii afirmand ca terenul in cauza a fost supraevaluat cu peste 87 mil. lei.

Potrivit comunicatului de vineri al DNA, Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta - Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, apreciaza procurorii

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei cu 750.000 euro.

Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai acuza DNA.