Uniunea Muncitorilor Romani din Spania a desfasurat, pe data de 29 noiembrie 2015, un festival dedicat Zilei Nationale a Romaniei care a avut loc in Recinto ferial din Torrejon de Ardoz (provincia Madrid), programat intre orele 12:00 si 22:00, informeaza ziarul El Rumano din Spania, citat de Agerpres.

Din partea autoritatilor, atat spaniole, cat si romane, au luat cuvantul primarul orasului Torrejon de Ardoz, Dl. Ignacio Vazquez Casavilla care a cerut un moment de reculegere pentru victimele de la clubul Colectiv din Bucuresti si si-a prezentat felicitarile pentru 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Intr-un moment emotionant, acesta a dorit, pentru Sarbatorile de Iarna care se apropie, sa ureze romanilor o petrecere frumoasa a Craciunului in cadrul familiei, alaturi de prieteni.

In prezenta reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei, Dl. Ilie Banica, Ministru Consilier, Prim-colaborator al Ambasadorului si Dna. Magdalena Lungu, Consilier in relatia cu comunitatea romana din Spania, Dl. Dan Stoenescu, Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, a tinut in mod deosebit ca prima sa iesire in public sa o faca in cadrul festivalului dedicat Zilei Nationale a Romaniei organizat in Torrejon de Ardoz din Spania. Acesta a declarat urmatoarele:

'Este prima iesire in calitate de Ministru delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni ti am tinut sa vin aici, in Spania, in mijlocul dumneavoastra sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala a Romaniei. Romanii care lucreaza in Spania, romanii care traiesc in Spania, de ani de zile, sunt importanti pentru noi, sunt importanti pentru autoritatile romane si va asigur ca veti avea tot sprijinul nostru si pentru a continua relatia pe care o aveti cu Romania. Pentru cei dintre dumneavoastra care vor sa se intoarca in tara, pentru cei dintre dumneavoastra care vor sa faca ceva pentru dezvoltarea durabila a Romaniei pentru viitor, noi va suntem alaturi. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, vreau sa va felicit pe toti, este o zi importanta pentru noi toti, pentru noi toti romanii. De 1 Decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu patria mama, de 1 Decembrie, sarbatorim Unirea Bucovinei, Unirea Basarabiei, Unirea Transilvaniei cu patria mama. Trebuie sa ne reamintim cu totii ca aceasta zi este Ziua noastra Nationala, este ziua noastra care ne uneste, oriunde am fi, in orice colt al lumii, nu trebuie sa uitam niciodata identitatea noastra nationala, faptul ca suntem romani. Va multumesc inca o data pentru aceasta primire calduroasa si vreau sa reiterez faptul ca Guvernul Romaniei este alaturi de dumneavoastra si noi nu va uitam, suntem alaturi de voi, va multumesc!'

Discursul s-a incheiat in aplauzele romanilor, in numar total de peste 14.000 de persoane participante in cadrul festivalului dedicat Zilei Nationale a Romaniei din Torrejon de Ardoz (provincia Madrid), Spania.