Presedintele Klaus Iohannis a inaintat in grad, marti, cu ocazia Zilei Nationale, mai multi ofiteri din cadrul MApN, MAI si SPP, afirmand ca acesta nu este doar un gest simbolic, ci este un semn al sustinerii proiectului de modernizare a acestor institutii, societatea avand asteptari mari de la ele. De asemenea, presedintele a decorat, marti, de Ziua Nationala, mai multi reprezentanti ai Academiei Romane, ai Agentiei Spatiale Romane si ai postului de radio RFI, afirmand ca aceste institutii au contribuit la efortul de a face din Romania "o tara prospera si puternica", potrivit Mediafax.

In cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, organizata cu ocazia Zilei Nationale, au fost inaintati in urmatorul grad generali si chestori de politie in activitate si le-a fost acordat gradul de general de brigada si chestor de politie unor colonei, comandori si comisari sef de politie. Propunerile au fost facute de MApN, MAI si SPP.

Cu aceasta ocazie, Klaus Iohannis a afirmat ca demersul vine in sprijinul modernizarii acestor institutii importante din domeniul securitatii nationale. "Acest demers nu este doar simbolic. El constituie un semn al sustinerii proiectului de modernizare a institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, pentru a elimina deficientele care pot genera vulnerabilitati in sistemul de aparare si ordine publica. Astfel, ne consolidam credibilitatea strategica si devenim un real furnizor de securitate regionala, intr-un mediu de securitate complex si volatil", a spus presedintele.

Iohannis a spus ca reprezentantii acestor institutii sunt chemati sa raspunda unor provocari complexe, iar "societatea are asteptari mari" de la ei. "Aveti datoria sa analizati cu luciditate ce functioneaza si ce lipseste, unde este nevoie de un plus de coordonare pentru a creste eficienta si performanta institutiilor dumneavoastra. Am incredere ca veti fi la inaltimea cerintelor si misiunilor ce va sunt incredintate", a mai spus presedintele, asigurandu-i pe acestia de sprijinul sau.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a amintit si noua Strategie Nationala de Aparare, care pune un accent deosebit pe cooperarea si interoperabilitatea intre institutii. "Imi doresc sa muncim impreuna, cu tenacitate, la punerea in aplicare a acestui document politic fundamental al Romaniei. Ma bazez pe dumneavoastra ca parteneri in a arata ca suntem seriosi in domeniul apararii si securitatii nationale. (...) Aveti si avem de demonstrat impreuna multe lucruri pentru Romania", a conchis presedintele.

De 1 Decembrie, Iohannis a decorat reprezentanti ai Academiei Romane, ai Agentiei Spatiale si ai RFI

Presedintele Klaus Iohannis a decorat, marti, de Ziua Nationala, mai multi reprezentanti ai Academiei Romane, ai Agentiei Spatiale Romane si ai postului de radio RFI, afirmand ca aceste institutii au contribuit la efortul de a face din Romania ￯o tara prospera si puternica".

Presedintele a afirmat, la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni, ca a ales sa decoreze trei institutii din domenii importante ale societatii, chiar de Ziua Nationala.

"Nu am vrut sa treaca aceasta sarbatoare nationala fara sa onorez si sa pun in valoare meritul personal si institutional la consolidarea si la propasirea societatii romanesti contemporane. Sunt bucuros, ca Presedinte, sa pot decora reprezentantii de seama a trei domenii fundamentale pentru viata Romaniei de astazi si de maine: cercetarea", a spus Iohannis.

Seful statului a felicitat Academia Romana pentru activitate, numind-o "forul cel mai reprezentativ de consacrare stiintifica al Romaniei". "Este esential pentru identitatea noastra nationala sa ne recunoastem valorile, pe acei oameni care au demonstrat o inalta tinuta stiintifica pe tot parcursul vietii lor academice si profesionale. Cred cu tarie in intarirea legaturii dintre cercetare si educatie, ca o conditie sine qua non a supravietuirii unei societati democratice, cea in care cetatenii Romaniei puternice sa poata intelege si utiliza notiuni stiintifice. De aceea, ma bucur ca multi dintre cei decorati astazi sunt sau au fost dascali", le-a transmis Iohannis membrilor Academiei.

Klaus Iohannis a decorat si Agentia Spatiala Romana, o institutie "de varf", cu recunoastere internationala. " Institutia dumneavoastra, care serbeaza 20 de ani de activitate, reprezinta un exponent foarte important al inovarii romanesti. V-ati dovedit deja capacitatea de a aduce inovarea romaneasca in comunitatea europeana si internationala prin informarea si sprijinirea organizatiilor din Romania pentru ca acestea sa beneficieze de oportunitatile oferite de programele Agentiei Spatiale Europene", i-a spus presedintele directorului Agentiei Spatiale Romane.

Iohannis a decorat si postul Radio France Internationale Romania, felicitandu-l pe director pentru jurnalismul "de calitate" pe care RFI il practica in Romania de imediat de dupa Revolutie. ￯Prin obiectivitate, profesionalism si independenta, postul dumneavoastra de radio a devenit o voce a analizei critice de calitate, a dezbaterii autentice, a informatiei credibile si oneste. Ati devenit astfel un etalon si mai ales o comunitate de valori, de care presa romaneasca are atata nevoie, motiv pentru care va incurajez sa mergeti mai departe", a spus presedintele.