Turcia are un rol cheie in solutionarea actualei crize migratorii, iar Romania sustine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeana, arata presedintele Klaus Iohannis la finalul summit-ului UE-Turcia desfasurat duminica la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Seful statului a punctat rolul cheie pe care il detine Turcia in solutionarea actualei crize migratorii. A fost subliniata necesitatea unei actiuni in comun a Uniunii Europene si a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migrationist. In acest sens, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a mentionat ca sprijina demersurile comunitatii internationale in vederea identificarii unei solutii politice pentru conflictul din Siria", se arata in comunicatul citat.

"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania sustine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeana, mentionand parteneriatul strategic dintre cele doua tari. De asemenea, s-a pronuntat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci, cu respectarea de catre Turcia a obligatiilor asumate in acest sens", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, "Discutiile din cadrul reuniunii s-au axat pe consolidarea relatiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migratiei si pe intensificarea cooperarii in domeniul politicii de securitate. Liderii au adoptat o Declaratie politica in care se reafirma angajamentul de a gestiona in comun riscurile si amenintarile actuale, se subliniaza necesitatea revigorarii procesului de negociere a aderarii Republicii Turcia la Uniunea Europeana, precum si intensificarea dialogului, cu accent pe intalnirile la nivel inalt."

"Uniunea Europeana s-a angajat sa acorde sprijin financiar Republicii Turcia in valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important in controlul fluxurilor migratorii catre Uniune, a facut eforturi semnificative in ultimii ani din punct de vedere administrativ si financiar pentru a gazdui cei peste 2 milioane de refugiati din Siria."

"In ceea ce priveste procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetatenii turci, autoritatile de la Ankara s-au angajat in directia accelerarii indeplinirii conditionalitatilor prevazute in Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. In acest context, s-a agreat calendarul de semnare si punere in aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeana-Turcia."

Administratia Prezidentiala mai arata ca "In interventia sa, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a exprimat aprecierea pentru relansarea relatiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reinnoit pentru obtinerea de rezultate concrete."