UPDATE 16.50: Comisia juridica a Camerei Deputatilor se va reuni miercurea viitoare, la ora 12.00, in sedinta, pentru a analiza cererile si a ii audia pe deputatii PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, urmand sa intocmeasca un raport consultativ.

Ioan OlteanFoto: Facebook - Ioan Oltean

Conducerea Camerei Deputatilor reunita vineri a transmis, asa cum cere procedura, solicitarile DNA de arestare preventiva impreuna cu dosarul acestora, sigilat, catre Comisia Juridica. Dosarul are 4 volume si 1344 file.

Un vot in plenul deputatilor sa fie dat cel mai devreme joi.

Raportul intocmit de comisia juridica este consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural. Deputatii juristi vor desigila doarul si il vor consulta. De asemenea, ei ii vor audia pe cei doi deputati, care la randul lor au dreptul sa vina sa isi consulte dosarul impreuna cu avocatii, din momentul in care acesta este desigilat.

Deputatul PNL Ioan Oltean, urmarit penal intr-un dosar privind Autoritatea pentru restituirea proprietatilor in care se acuza supraevaluarea unui teren cu 87 mil. lei, a demisionat din functia de vicepresedinte al partidului, au confirmat surse din partid pentru HotNews.ro. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Ionut Stroe, demisia a fost depusa inca de joi, cand Oltean a fost adus la audieri.

FOTO: cererile venite din partea Minsitrului Justitiei, Raluca Pruna:

PNL a confirmat informatia intr-un comunicat si anunta ca va vota "pentru" solicitarile justitiei.

Comunicatul PNL:

"Vicepresedintele PNL Ioan Oltean a demisionat joi din aceasta functie pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului National Liberal.

In mod consecvent cu deciziile luate anterior de conducerea PNL, parlamentarii liberali se vor exprima deschis si favorabil solicitarilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunitatii senatorilor sau deputatilor, indiferent de nume sau apartenenta politica.

PNL este partidul care a introdus in Statut, inca de la inceputul acestui an, criterii stricte de integritate de la care nu face rabat.

Partidul National Liberal respecta principiul prezumtiei de nevinovatie, dar si pe cel privind egalitatea in fata Legii. Acesta este motivul pentru care PNL considera ca orice solicitare care priveste un politician trebuie sa ajunga pe masa unui judecator, asa cum se intampla in cazul oricarui alt cetatean."

DNA a cerut vineri aprobarea arestarii preventive a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, Oltean fiind acuzat de trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, iar Teodorescu de abuz in serviciu.

***

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus joi cu mandat la DNA, pentru a fi audiat in dosarul Mihai Rotaru, dupa ce a fost ridicat de pe aeroport. Rotaru este beneficiarul despagubirii de 109 mil. lei, procurorii afirmand ca terenul in cauza a fost supraevaluat cu peste 87 mil. lei.

Potrivit comunicatului de vineri al DNA, Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta - Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, apreciaza procurorii

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei cu 750.000 euro.

Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai acuza DNA.