Proiectul legislativ care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise - spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului - si care se refera inclusiv la tigarile electronice, a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de miercuri. Motivul este o adresa a Consiliului Concurentei adresata deputatilor care solicita lamurirea unui amendament adoptat la acest proiect privind comercializarea produselor din tutun, despre care consiliul afirma ca in forma actuala este neconcurential.

FumatorFoto: MorgueFile.com

UPDATE Initiatoarea amendamentelor la aceasta lege, deputata Aurelia Cristea, a transmis presei un punct de vedere in care sustine ca nu trebuie facut acuzatii la adresa nimanui si ca sustinerea publica pentru proiect este "vitala".

"Nu vreau si nu e cazul sa fac acuzatii la adresa nimanui. E nevoie, intr-adevar, de niste clarificari suplimentare referitoare la punctul de vedere al Consiliului Concurentei referitor la raportul favorabil al Comisiei de Sanatate. Mai exact, e vorba de un amendament propus de comisie, care interzice afisarea produselor din tutun in locurile obligatorii de trecere. E o chestiune care tine de formulare si sunt convinsa ca toate aceste aspecte vor fi lamurite pana saptamana viitoare, cand voi face toate demersurile pentru ca legea sa intre din nou pe ordinea de zi. In acest moment, sustinerea publica e vitala pentru acest demers, care sunt sigura ca va trece, mai ales ca majoritatea colegilor mei si-au exprimat sustinerea".

Proiectul era inscris de luni pe ordinea de zi dar, in cursul zilei de marti, a fost scos si retrimis la Comisia de sanatate.

"Dupa intocmirea raportului de catre Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor a venit o adresa din partea Consiliului Concurentei legat de un amendament care interzicea afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere", a spus presedintele Comisiei pentru sanatate, Florian Buicu.

La randul sau, deputatul PSD Aurelia Cristea, autoarea mai multor amendamente aduse acestui proiect depus initial in 2011, a explicat ca, procedural, se poate reintroduce pe ordinea zi imediat ce se aduc modficarile necesare si ca spera ca in aceasta sesiune parlamentara acest proiect sa fie adoptat.

"Sper ca acest proiect atat de mult asteptat si cu asa o larga sustinere publica si din partea profesorilor, a medicilor si a foarte multor tineri va trece in aceasta sesiune parlamentara. Chiar cred ca va gasi ecou la Palatul Parlamentului si va fi aprobata. In acest moment, nu am nicio explicatie pentru ce a fost scos de pe ordinea de zi, stiu ca a fost o corespondenta intre Consiliul Concurentei si Comisia de sanatate pentru o clarificare mai buna a unuia dintre amendamentele depuse de catre Comisia de sanatate la actuala lege si probabil ca si acesta este unul dintre motive", a spus Cristea.

Ce prevede amendamentul respectiv din raportul comisiei de sanatate (pag. 19 - vezi textul atasat)

10. La articolul 3, dupa alineatul 5^2 se introduce un nou alineat, alineatul (5^3), cu urmatorul cuprins:

"In unitatile in care se comercializeaza produse din tutun, este interzisa afisarea acestora in locurile obligatorii de trecere."

De notat faptul ca pe ordinea de zi de miercuri este inregistrat, cu raport de respingere insa, un alt proiect de lege care prevede interzicerea fumatului in instutiile publice, scoli, spitale publice si private si care a fost adoptat de Senat. Comisia de sanatate recomanda respingerea acestui proiect intrucat ar ramane fara obiect in urma adoptarii acestui proiect de lege. *

*Acest proiect s-a aflat insa pe pozitia 217 pe ordinea de zi, astfel incat nu s-a ajuns la vot pentru el.