Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil marti cererea DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova, cu 5 voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Votul a fost secret. Potrivti presedintelui comisiei, Catalin Boboc (PNL), in cadrul audierilor Sova le-a spus senatorilor juristi ca este nevinovat.

Dan SovaFoto: Agerpres

Inainte de vot, Sova a fost audiat de comisia juridica, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul sau, cu care a venit mai devreme sa-si consulte dosarul.

Audierile au durat circa 10 minute, dupa care Dan Sova a plecat fara sa faca declaratii presei.

Avizul comisiei este unul consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural. Urmeaza ca plenul sa voteze asupra solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive miercurea viitoare, pe 2 decembrie.

Boboc a tinut sa atraga atentia ca parlamentarii nu sunt cei care decid vinovatii sau nevinovatii.

"Domnul Sova a spus cateva chestiuni in apararea dumnealui, va fi un extras in raportul pe care il vom depune la plen. A spus ca se considera nevinovat. Vreau sa explic ceva ce incerc sa explic si colegilor: noi aici nu suntem judecatori. Pentru parlamentari este nevoie de un aviz. Acest aviz nu il face pe om nici vinovat nici nevinonvat, ci doar ii permite procurorului sa mearga in fata judecatorului. Acolo cei care sunt in situatia asta vin cu probe, procurorul aduce si el probele lui si judecatorul decide. Pot sa vina cu o armata de avocati - noi nu judecam cauza, nu stabilim vinovatii sau nevinovatii" a declarat Boboc.

DNA il acuza pe Sova ca, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, ar fi pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

In dosar a fost retinut Mihai Balan, director general al CET Govora, pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale). Ulterior, Instanta suprema a stabilit ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.