Administratia Prezidentiala il acuza pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca blocheaza publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea Ordonantei privind modificarea legii raspunderii ministeriale.

"Oprirea de la publicarea de catre Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale blocheaza exercitarea prerogativelor constitutionale ale presedintelui Romaniei, de a lua o decizie cu privire la situatia dosarelor ", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Dosarele la care es face referire sunt ale lui Miron Mitrea, Adrian Nastase, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, Codrut Seres, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru si Decebal Traian Remes.

"Decizia Curtii Constitutionale nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, referitoare la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind modificarea legii raspunderii ministeriale nr 115/ 1999 a fost comunicata presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in data de 4 decembrie 2007, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei pentru a-si putea produce efectele.

Aceasta decizie a fost, insa, oprita de la publicare la solicitarea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, fara nici un fel de motivare.

Acest lucru a reiesit din discutiile repetate din ultimele doua zile avute de reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale cu directorul Monitorului Oficial", se arata in comunicatul Presedintiei.

Curtea Constitutionala a motivat decizia prin care declara neconstitutionala in intregime Ordoananta lui Chiuariu, precizind ca orice fel de comisie speciala " restringe dreptul presedintelui de a cere urmarirea penala a unui ministru", Prin urmare, presedintele Traian Basescu are mana libera de a cere urmarirea penala a ministrilor cercetati de DNA si Parchet, imediat dupa publicare deciziei CC in Monitorul Oficial.

Curtea Constitutionala a publicat miercuri motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea Ordonantei lui Chiuariu prin care era desfiintata Comisia de la Cotroceni si infiintata alta. Totodata, Curtea a motivat si declararea ca neconstitutional a articolului 16 din Legea raspunderii ministeriale.

Principalul argument al Curtii Constitutionale este acela ca Ordonanta lui Chiuariu restringe dreptul presedintelui de a cere urmarirea penala a unui ministru si incalca separatia puterilor in stat. Consecintele motivatiei CC sint extrem de importante, pentru ca din momentul publicarii ei in Monitorul oficial, presedintele are libertatea de a cere imediat urmarirea penala a celor sapte ministri anchetati de procurori.